Kullandığınız tüm dijital klavyeleri unutun

Artık yolladığınız mesajlarda donut yerine simit çay koyabileceğiniz bir klavye mevcut.

Yayınlanma: 13.11.2017 - 19:58
Abone Ol google-news

Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen akıllı telefonlar, artık insanların duygularını da ifade edebilen bir sistemin parçası oldu. Günümüzde bireyler, akıllı telefonlarda bulunan mesajlaşma sistemleri sayesinde anlık duygusal durumunu rahat bir şekilde ifade edebiliyorlar.
Elbette bu ifade olayı, akıllı telefon kullanıcılarının tercih ettiği dijital klavyeyle sınırlı kalıyor. Peki kullandığımız dijital klavyelerde bulunan emojiler, ifadeler ya da çıkartmalar bizlerin, Türkiye halkının duygularını ifade etmekte gerçek anlamda yeterli olabiliyor mu?
Açıkçası bu sorunun cevabının net bir şekilde “hayır” olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin sahilde simit yiyip, çay içerken bunu ne derece ifade edebiliyoruz? Simite en çok benzeyen emojiyle. Belki de bir donut ya da başka bir yabancı kökenli yiyecekle. Peki neden? Cevabı aslında son derece basit. Bu dijital klavylerin bir çoğu yabancı geliştiricilerin elinden çıktığı için bizim kültürümüze son derece uzaklar.

İlk milli dijital klavye; TAMBU!
Neyse ki sonunda kurumsal bir firma bu olaya el atmaya karar verdi. Türk Telekom geçtiğimiz günlerde TAMBU isimli yeni bir dijital klavye duyurdu. Peki TAMBU’yu türevlerinden ayıran özelliği ne? Neden insanlar başka bir dijital klavye yerine TAMBU’yu kullansınlar?
Cevap son derece basit. TAMBU köklerine kadar bizlerin örf ve adetlerini barındıran bir dijital klavye. TAMBU’da başka dijital klavyelerde kolay kolay bulamayacağımız, çay, simit, bağlama, nazar boncuğu, darbuka ve hatta dantelli televizyona kadar ülkemizle özdeşleşmiş onlarca özel görsel bulunuyor.
Üstelik hepsi bununla da sınırlı değil. TAMBU’da atasözleri ve değimler adeta hayat bulacak. Örneğin bir arkadaşınıza “etekleri zil çaldı” demek istediğinizde tek yapmanız gereken TAMBU’nun bu değim için hazırladığı özel hareketli çıkartmayı kullanmak olacak.
Açıkçası bu tarz paylaşımların, güncel klavyelerde kullandığımız basit çıkartmalardan çok daha iyi durduğunu söylemek mümkün. Üstelik, bu hareketli çıkartmaların bizlerin örf, adet ve milli değerleriyle örtüşüyor olması da işin bonus kısmını oluşturuyor.
Maçları GIF'ler ile anlatın
TAMBU’nun kullanıcılara sundukları, yalnızca bunlarla da sınırlı değil. Yukarıda bahsettiklerimiz, TAMBU’nun milli bir klavye olmasının zeminini hazırlıyor. Bize kendimizi özel hissettiriyor. Peki bu özellikler haricinde global kullanıcılara hitap eden hiç bir özelliği yok mu? Tabi ki var. TAMBU ile Tivibuspor’da yayınlanan maçlardaki istediğiniz pozisyonu anlık olarak GIF platformunda paylaşabiliyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken tek şey, sizlere GIF olarak sunulan maçların önemli pozisyonlarını ve gollerini paylaşmak.
TAMBU tüm bu özelliklerinin haricinde, yazmaya üşenen kullanıcıları da düşünmüş. Dilerseniz, yazmak yerine sesli komut sayesinde mesajınızı Türkçe olarak yazarak karşı tarafla paylaşabiliyorsunuz. Bu özelliğin pek çok dijital klavyede olmadığını da belirtmemiz gerekiyor. Zira sesli komut özelliği bulunan klavyelerde de Türkçe dil desteği bulunmuyor.
Şimdi de dilerseniz TAMBU’nun kullanım kolaylığı ve diğer özelliklerinden bahsedelim. Çünkü TAMBU sadece basit bir dijital klavyeden çok daha fazlası.
TAMBU’yu nasıl kullanmaya başlayabilirim?
TAMBU, Türk Telekom ekibi tarafından geliştirilmiş olmasına rağmen, tüm operatörler ve akıllı telefonlar ile uyumlu bir uygulama. TAMBU’yu kullanmak için yapmanız gereken şey son derece basit. Eğer Android bir cihaz kullanıyorsanız Google Play, iOS bir cihaz kullanıyorsanız da App Store üzerinden TAMBU’yu indirip, gerekli ayarlamaları yaparak kullanmaya başlayabilirsiniz.
Az önce de belirttiğimiz üzere, TAMBU sadece basit bir dijital klavye değil. TAMBU için birçok mobil uygulamayı, bir arada sunan yerli bir platform yakıştırmasını yapsak sanırım pek de yanılmış olmayız.
Zira bu uygulama sayesinde, harita üzerinden konumunuzu bile kolaylıkla paylaşabiliyorsunuz. TAMBU, platform özellikli dijital bir klavye olduğu için, hareketli çıkartmalar, GIF’ler, kişiselleştirilebilir arka plan ve temalar, çeviri servisi, konuş yazsın özelliği, ata sözlerine hızı erişim gibi birçok özelliğiyle de ön plana çıkıyor.
TAMBU’nun kullanıcıları en çok rahatlatacak olan özelliklerinden birisi de Türkçe’ye uygun yazı tamamlama ve düzeltme desteği. Bu uygulama sayesinde, mesajlarınızı çok daha hızlı ve düzgün bir şekilde yazabileceksiniz. Ayrıca birçok dijital klavyede bulunmayan “F Klavye” desteğinin, TAMBU’da yer aldığını da belirtelim. Bu özellikle kamu kuruluşlarında F klavyeye alışkın olanlar için büyük kolaylık sağlayacaktır.
Sadece mesajlaşma amacı olan basit bir klavye değil!
TAMBU sadece mesajlaşma amacı ile üretilmiş basit bir klavyenin çok ötesinde bir uygulama. Zira bu uygulama ile yakınınızda bulunan bazı mekanlardan hızlıca alışveriş de yapabileceksiniz. Lokasyon bazlı çalışan bu sistemin, ülkemiz için bir ilk olduğunu da belirtmek gerekiyor. Henüz hazırlık aşamasında olan bu sistemin yakın gelecekte hizmete girecek olması gerçekten heyecan verici.
Dilerseniz TAMBU ile gelen dijital klavye alanındaki ilklere hızlıca bir göz atalım. Örneğin uygulamadan çıkmadan tüm mesajlaşma platformları ve sosyal medya kanallarında hareketli çıkartma paylaşımı en önemli ilklerden biri.
TAMBU daha önce hiçbir dijital klavye de bulunmayan atasözü ve deyimler kataloğuna da sahip. Üstelik bu katalog sürekli güncellenen bir yapıda olacak. Elbette yerli ve milli emojiler ile hareketli çıkartmaları da unutmamak gerekiyor.
TAMBU’da yer alan araç çubuğu ile yukarıda saydığımız tüm özelliklere hızlı bir şekilde ulaşmanız da mümkün. Şimdi telefonunuzdaki birçok uygulamayı kaldırarak, hepsini bir arada toplamış olan TAMBU’yu indirip, keyfini sürmenin tam da sırası! Şimdiden iyi eğlenceler!
Sonuç olarak şunu dile getirmemiz gerekiyor. Eğer duygularınızı mesajlarınızda tam olarak ifade etmek istiyorsanız, bunun yolu TAMBU’dan geçiyor. TAMBU’yu App Store ve Google Play üzerinden Android ve iOS işletim sistemli telefonlarınıza indirebilirsiniz. Şimdiden iyi eğlenceler
Xbox One X Scorpio Edition kutu açılış videosu (Unboxing)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler