Merry Christmas ile başlayan macera

Vodafone, 1992 yılında ilk metin mesajını göndermişti. İşte o gün başlayan mesajlaşma macerasının bugüne değin yaşananları!

Yayınlanma: 05.12.2017 - 18:21
Abone Ol google-news

Zaman çok çabuk geçiyor. Vodafone’un ilk SMS‘i göndermesinin üzerinden dün itibariyle çeyrek asır geçti. 3 Aralık 1992‘de, İngiltere’de atılan o mesajın içeriğinde, “merry Christmas” yazıyordu. Bilgisayardan telefona gönderilen mesaj denemesi başarılı olmuş, Vodafone yöneticisi Richard Jarvis’in telefonu mesajı alabilmişti. Bu mesaj, teknoloji tarihinin dönüm noktalarından birisi olacaktı.


İlk yıllar sadece firmaların ilgi gösterebildiği metin mesajları, telefonların herkesin cebine girmesiyle daha da yaygınlaşarak tam bir haberleşme aracına dönüşebilmişti. Git gide artan talep sonrası, 2006 yılında ABD’de ayda 12.5 milyar metin mesajı atılır oldu. 2007’de bu sayı 45 milyara yükseldi. Haziran 2017’ye baktığımızda ise Amerika’da 781 milyar mesajın gönderildiğine şahit oluyoruz.
Elbette 1992 yılında atılan o mesaj, sadece SMS’in değil, bugün kullandığımız tüm mesajlaşma uygulamalarının da atası sayılır. SMS’in varlığı hala geçerli ve kullanılabilir olsa da, internetin iyiden iyiye yaygınlaşmasıyla bunun yerini alabilir gibi gözüküyor. Zira insanlar SMS yerine daha fazla interaktif öge ve detay taşıyan online sistemlere yöneliyorlar. Öyle ki sadece WhatsApp‘ta bir günde 55 milyar mesaj taşınıyor. Buna diğer uygulamalar da eklenirse, Short Message Service, yani SMS’e ezici bir üstünlük kurulduğu söylenebilir. Ayrıca internetin telefon aramalarına da rakip olduğu söylenebilir. İnsanlar artık daha az konuşup daha fazla mesajlaşıyorlar. Aramak istediklerinde ise yine online sistemlerden yararlanıyorlar. Mamafih, operatörler yakın gelecekte sadece internet sağlayıcı olarak hizmet vermeye başlayabilir.

Çin App Store’dan 17 milyar dolar kazanıyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler