Mars’ta yaşam projesi nasıl etkilenecek?

Teknoloji dünyasının en renkli isimlerinden Elon Musk, son dönemde can sıkıcı günler yaşıyor. Özellikle Tesla Motors ve SpaceX şirketleriyle çok konuşulan projelere imza atan Musk, finansal tarafta bir şeyleri eksik yapıyor gibi.

Yayınlanma: 01.04.2018 - 18:06
Abone Ol google-news

Hatırlarsanız kısa süre önce Space X roketiyle uzaya bir Tesla otomobil gönderilmişti. Direksiyon başındaki cansız mankenden radyoda çalan şarkıya kadar birçok detayı düşünen Musk, baktığımızda “popülerliğin” zirve noktasındaki isimlerden. Ama dediğimiz gibi, bu eğlenceli sunumları bir kenara bırakırsak, şirketlerin de para kazanması gerekiyor.


Piyasa değeri yüksek, hatta Ford’u da geride bırakıyor, ama kâr edemiyor
Tesla’nın 53 milyar dolarlık pazar değeri var ve bunun daha da artırılması hedefleniyor. Bu bağlamda Tesla yatırımcıları da Elon Musk’ın arkasında yer alıyor. Firma, geçtiğimiz sene 7.6 milyar dolar kâr elde eden Ford’un piyasa değerini geçmesine rağmen 100 bin araç üreterek 2 milyar dolarlık zararın altına imzasını attı. Vilas Capital Management’ın üst düzey yöneticilerinden John Thompson, kariyerinde daha önce böyle tuhaf bir olay görmediğini söylerken şirketin iflasa doğru yol aldığını da belirtiyor. Yerli ve yabancı birçok mecrada da Tesla için iflas çanlarının çaldığı vurgusu yapılıyor.
Sorunlu arabalar yüzünden Tesla’nın hisselerinde ciddi düşüş yaşandı
Yine yakın bir zamana bakacak olursak, perşembe günü firmadan bir açıklama geldi ve 2016 Nisan ayından önce üretilen elektrikli Model S otomobillerin hidrolik direksiyon aksamında sorun olduğu belirtildi. Bu sorun sebebiyle bir kazanın gerçekleşmediğini belirten yetkililer, yine de onarım için 123 bin aracı geri çağırdı. Bunun neticesinde de firma hisselerinde %3.5’lik bir düşüş gözlendi.
Thompson’a göre önümüzdeki 18 ayda Tesla’nın çalışmalarını devam ettirebilmesi için 8 milyar dolara ihtiyacı var. Aksi durumda işler daha da kötüleşecek.
Space X’in Mars projesi etkilenebilir
Tesla tarafında yaşanan ekonomik sorunlar, Space X’e de etki edebilir. Bildiğiniz gibi Space X’in tekrar kullanılabilir roket, Mars’a seyahat ve hatta Mars’ta koloni kurarak yaşam sürdürme gibi projeleri var. Tabii bunlar ekonomik olarak da oldukça büyük projeler. Öte yandan, bu planların pek gerçekçi olmadığını savunanlar da var. Mesela Amerikalı astrofizikçi Neil deGrasse Tyson, Mars’ta koloni kurulabilmesinin pek gerçekçi olmadığını, insanların daha çok turistik amaçla Mars’a gidebileceğini, ama ötesinin olası görünmediğini dile getiriyor.

LG Kullanıcılara “Çentik” İsteyip İstemediklerini Sordu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler