Google çalışanları yönetime tepkili!

Geçtiğimiz günlerde binlerce Google çalışanı, Pentagon ile birlikte yürütülen askeri projeyi durdurmak için imza topladı.

Yayınlanma: 09.04.2018 - 20:22
Abone Ol google-news

D merkezli teknoloji devi Google, son dönemde ABD ordusu için bir yapay zeka projesi üzerinde çalışıyor. Mart ayında ortaya çıkan askeri proje ile tüm gözler teknoloji devinin üzerine çevrildi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ile birlikte yürütülen Maven adı verilen proje ABD ordusundaki askeri drone’lara hedef tanıma yetisi kazandıracak yapay zeka yazılımını hedefliyor. Geliştirilme aşamasında olan yapay zekanın askeri amaçla kullanılacak olması doğal olarak birçok endişeyi beraberinde getiriyor.


Google çalışanları, şirket CEO’su Sundar Pichai‘ye yazdıkları mektupta “Maven projesinin iptal edilmesini istiyoruz. Ayrıca Google’ın savaşın içinde yer almaması gerektiğine inanıyoruz. Şirketimizin bu tür askeri projelerde yer almayacağı belirten resmi bir yazı yayınlanmasını talep ediyoruz” dedi.
Yazılan mektubun altına yaklaşık 3.100 çalışan imza attı. Şirketin dünya çapındaki çalışan sayısı ise 88.000’den fazla.
Şirketin üst düzey yöneticilerinden Diane Greene yaptığı açıklamada çalışanların kaygılarıyla ilgili olarak geliştirilen yapay zeka teknolojisinin saldırı amacıyla kullanılmayacağı sözünü verdi. Ancak şirket çalışanları sergiledikleri tutumda oldukça kararlı. Aralarında mühendislerinde bulunduğu binlerce çalışan Google’ın bu proje ile ahlaki ve etik davranmadığını düşünüyor. Çalışanlar, Sundar Pichai’ye gönderilen mektupta “Şirket olarak teknolojilerimizin ahlaki sorumluluğunu üçüncü taraflara veremeyiz. Pentagon’a askeri anlamda yardım etmemiz potansiyel olarak ölümcül sonuçlar doğurabilir” ifadelerini kullanarak konu hakkındaki hassasiyetlerini net bir biçimde dile getirdi.
Teknoloji devi, tüm bu  baskı ve eleştirilerden sonra “yapay zeka” yazılımlarının nasıl ve ne şekilde kullanılacağına yönelik bir takım politikalar geliştirmeye karar verdi.

Google Pixel 3 ortaya çıktı!


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler