63 yaşındaki kadının 'mürekkep balığından' hamile kaldığı iddiası doğru çıkmadı

Güney Kore'de aralarında mürekkep balığının da bulunduğu çiğ deniz ürünlerini tüketen 63 yaşındaki kadının ağzında, mürekkep balığından salınan ve canlı kalan spermlerin döllendiği iddia edilmişti. Ancak sosyal medyaya da yansıyan bu iddiaların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 06.06.2018 - 19:16
63 yaşındaki kadının 'mürekkep balığından' hamile kaldığı iddiası doğru çıkmadı
Abone Ol google-news

Sosyal medyada gündem olan 63 yaşındaki kadının 'mürekkep balığından' hamile kaldığı iddiası gerçek çıkmadı. Yabancı basına da yansıyan iddiaların, herhangi bilimsel bir dayanağı bulunmadığı öğrenildi.

Şubat 2008'de gerçekleşen olay, 2012 yılında Journal of Parasitology isimli bir akademik dergide yayımlanan bir makalede anlatılıyor. 

ACİL SERVİSE YÖNLENDİRİLDİ

63 yaşındaki Koreli bir kadın tamamen pişirilmemiş bir mürekkep balığından bir parçayı yerken bir anda ağzının içinde büyük bir acı hissediyor ve bunun üzerine ağzındakileri hemen tükürüyor.

Ancak ağzında çeşitli noktalardaki ısırık hissi kaybolmadığından tükürdüğü mürekkep balığı parçasını da yanına alarak en yakın acil servise gidiyor.

NADİR GÖRÜLEN BİR DURUM

Yapılan incelemede mürekkep balığının iç organlarıyla birlikte çiğ olarak tüketilmesi neticesinde bahsi geçen Todarodes pacificus cinsi bu mürekkep balığının spermatofor adı verilen sperm torbalarının ağız mukozasına yerleşmesi gibi bir durumun söz konusu olduğu ortaya çıkıyor.

Bu tarz bir durum oldukça nadir raporlanıyor olsa da aslında çok nadir gerçekleşen bir durum olmayabileceği bir başka bilimsel makalede dile getiriliyor.

Pathology International isimli bir akademik dergide yayımlanan makalede benzer bir vaka anlatılıyor ve bu tarz vakaların ilk olarak 1980’lerde kayıt altına alındığından bahsediliyor. Aralık 2011’de yayımlanan bu makaleye göre o tarihlerden makalenin yayın tarihine değin bu olay benzeri 15 vaka raporlanmış.

DÖLLENME YOK

Makalelerde herhangi bir yerde kadının “hamile kaldığı” gibi bir ibare kullanılmıyor. Nitekim bu kullanımın herhangi bilimsel bir dayanağı da bulunmuyor. 

Kimsenin hamile kaldığından bahsedilemeyeceği gibi bazı yabancı internet sitelerinde belirtildiği şekliyle “bebek mürekkep balıkları”ndan söz etmek de mümkün değil.

Bahsedilen vakalarda spermlerin ağız içinde gelişerek bebek mürekkep balığına dönüşmeleri gibi bir durum doğal olarak yok. Sperm torbaları cerrahi müdahalelerle alınıyor.

Doğrulama sitesi Snopes’un konuyla ilgili analizinde de iddiada bahsi geçen kadının mürekkep balığından hamile kaldığı iddialarının doğru olmadığı vurgulanıyor ve bu kullanımın muhtemelen internet sayfasına daha fazla ziyaretçi çekmek amacıyla başvurulan bir kelime tercihinden ibaret olduğunun altı çiziliyor.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler