THK’yi devre dışı bırakan Bakan Rusya’da uçak peşinde

Türkiye, Ege başta olmak üzere tarihin en büyük yangınlarına sahne oldu. Yangınlara müdahalede Orman Bakanlığı yangın söndürme uçağı kullanmamıştı. Cumhuriyet gazetesindeki haberimizde, yangınla mücadelede 30 yıldır aktif görev yapan Türk Hava Kurumu’nun (THK) nasıl devre dışı bırakıldığını, söndürme işinin özel sektöre nasıl havale edildiğini belgeleri ile gündeme getirmiştik. Haber üzerine Orman Bakanlığı bir açıklama gönderdi. Açıklamada THK’nin bir kamu kuruluşu değil, dernek ve vakıflar kanununa göre uygun hareket eden bir kuruluş olduğuna vurgu yapılarak “ticari firmaların yapacakları yatırımlar için kamudan iş garantisi beklemesi mevzuatlarda yer almamaktadır” deniliyor.

Yayınlanma: 09.09.2019 - 23:27
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1545454,1546330,1549504,1550767>

Son yazımızda, “Orman Bakanlığı’nın yeniden uçak kullanacağı” bilgisine yer vermiş, THK ile temasta olduklarını belirtmiştik. Bakanlık yazılı açıklamasında “2020 yılı ve sonrasındaki ihaleler için THK dahil hiçbir firma ile ilişki kurulmamıştır. Şartları sağlayan tüm istekliler ihalelere katılabilir” diyor.
“İhaleler için kimse ile ilişki kurulmadı” diyen bakanlığın bu açıklamasının mürekkebi kurumadan, Orman Bakanı’nın Rusya’ya hareket ettiği bilgisi geldi. Bakan Bekir Pakdemirli, Rusya’ya Be-200ES Amfibi Uçak Sunumu’nu izlemek için gitti.
Bakanın dünkü programında; Be-200ES Amfibi Uçak montaj hattının incelenmesi, ardından yangın söndürme uçaklarının yapacağı gösteri uçuşu, saat 11.30’da uçak şirketinin yetkilileri ile görüşmeler ve sunum vardı.

Yanıt bekleyen 5 soru

İleti gönderip “THK’den uçak kiralamak zorunda değiliz” anlamında açıklama yapan ve “İhaleler herkese açık kimseyle görüşmedik” diyen Orman Bakanlığı önce şu sorulara yanıt vermeli:

-THK’nin elinde yangın söndürme uçakları olduğu halde Rusya’ya uçak alımı için yaptığınız seyahat ne anlama geliyor?

-Yangınların başından bu yana “neden uçak kullanmıyorsunuz? Neden THK uçakları devre dışı” diye soruyoruz. Verdiğiniz yanıtlarda “helikopterlerin yeterli olduğunu” belirtiyordunuz. Madem helikopterler yeterliydi şimdi neden Rusya’dan uçak alımı için görüşmeler yapıyorsunuz?

-THK, Atatürk’ün kurduğu kamu yararına bir dernek. Elinde yetişmiş personeli, pilotları, hangarları, teknik donanımı olmasına rağmen neden Rusya’da uçak peşindesiniz? “Yerli ve milli” davanıza ne oldu?

-Bölgenin yangın söndürme işinde en uzman uluslararası kurumu olan, komşu ülkelere bile yangınla mücadele için gönderilen THK’yi devre dışı bırakmanızda, işlevsiz hale getirmenizde ideolojik bir neden var mı?

-Türkiye’nin binlerce hektar ormanı canlıları ile birlikte yanarken THK uçaklarını kullanmayıp THK’yi devre dışı bırakmanızın, Rusya’ya yaptığınız bu ziyaret ile bir ilgisi var mı?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler