Bir hatanın komedisi: Kaç Baba Kaç

'Kaç Baba Kaç', geçmişte yapılan bir hatanın, hayatınızın dönüm noktasında karşınıza çıkması üzerine bir komedi. Dormen, gelecek ay BBT'de 'Sokak Kızı İrma' müzikalini de yönetecek.

Yayınlanma: 22.10.2013 - 13:01
Abone Ol google-news

Bakırköy Belediye Tiyatroları (BBT) yeni sezona bir fars oyunuyla başladı. Yönetmenin müthiş bir fars ustası diye tanımladığı yazar Ray Cooney’in “Kaç Baba Kaç” oyununu, fars

oyunlarının usta yönetmeni Haldun Dormen yönetiyor. Tiyatroda buluştuğumuz Dormen, oyunun ilk gösterimini kaçırmamak için o gün uçaktan inmiş ve soluğu Bakırköy Belediye Tiyatroları’nda almış. Mersin’den gelen Dormen, Mersin Devlet Opera Balesi’nde “Lüküs Hayat” operetini sahneye koydu. Koşturmaktan yaşlanmaya fırsatının kalmadığını söyleyen Dormen, önümüzdeki ay yine BBT’de sahnelenecek olan “Sokak Kızı İrma” müzikalini de yönetecek.

Bu akşam galasının yapılacağı “Kaç Baba Kaç”, geçmişte yapılan bir hatanın, hayatınızın dönüm noktasında karşınıza çıkması üzerine kurulu bir komedi. Yaklaşık yirmi sene önce oyundaki başrol Doktor David Morgan karakterini canlandıran Dormen, “Gençlerin çok sevdiği bir oyun ve yazar. Cooney’in oyunlarını birkaç kere Dormen Tiyatrosu’nda sahneledim. Tiyatronun en çok satan oyunlarıydı. Oyunun temposunu çok iyi ayarlamak lazım, abartmadan oynamak gerekiyor. Yazar matematiksel bir kafayla oyunlarını en ince noktasına kadar adeta dokuyor. Ondan sonra da iş oyunculara ve yönetmene düşüyor” diyor.

Tam bir oyuncu oyunu olan “Kaç Baba Kaç”, hastanede bir doktor odasında geçiyor. Birkaç kapının olduğu sahnede, zamanlama çok önemli; oyun akıp gitmeli, replikler ardı ardına gelmeli, uzun soluklu susmalar seyirciyi oyunun dışına itebilir. Oyunun başrolünü üstlenen Erol Ozan Ayhan, Bill Lesley karakterini canlandıran Aytekin Özen ve başhemşire rolündeki Nurhayat Atasoy’un dikkat çeken performansı oyunun temposunu ayakta tuttu. Oyuncuların bazı yerlerde oyunun ritmini kaçırması ise gözden kaçmadı.
Dormen, Amerika’dan ilk geldiği yıllarda farsların ünlü tiyatrocular tarafından küçümsendiğini söylüyor. “O yıllarda fars için ‘Bu da tiyatro mu’ diye düşünülürdü. Böylelikle Plautus, Moliere, Feydeau gibi farsın dehaları da yok sayılırdı. Oysa zamanla bu düşünce değişti. Şimdi bütün oyuncular ‘Keşke bir fars oynayabilsek’ diye düşünüyor ve ellerine böyle bir fırsat geçince de büyük keyif alıyorlar” diyor.

Fars’ın tiyatronun oynanması en güç türü olduğunu söyleyen Dormen, “Bir Shakespeare, bir İbsen, bir Miller oynandığı zaman yazarın sözleri ve tekniği oyuncuyu bir yere kadar kurtarır. Oysa farsta zamanlaması yanlış bir replik, abartılı bir yanıt ya da reaksiyon her şeyi bir anda mahvedebilir. Kim ne derse desin fars yönetmek ve oynamak gerçekten güçtür ama Bakırköy Belediye Tiyatrosu’nun oyuncularının Kaç Baba Kaç’ta gösterdikleri olağanüstü çaba ve beceriyle dünyanın en kolay işi gibi görünür” diyor.
Oyun süresince notlar tutan ve sonrasında bütün oyuncuları bir araya toplayan yönetmen, notlarını oyuncularla paylaşıyor. Oyuncularla canlandırdıkları karakterleri tek tek konuşan Dormen, tatlı sert üslubu, hiç bitmeyen heyecanı ve enerjisiyle herkesi kendine hayran bırakıyor.

Çevirisini Haldun Dormen ve Kemal Uzun’un yaptığı oyunun dekor tasarımı Osman Şengezer’e, kostüm tasarımı ise Sadık Kızılağaç’a ait. Oyunda Emre Koç, Yonca Cevher, Ali Rıza Kubilay, Alper Kut, Nevşim Ayşen Erzat, Didem Germen, Bulut Akkale ve Murat Şenol rol alıyor.

(Oyun, 24-25 Ekim’de Yunus Emre Kültür Merkezi Müşfik Kenter Sahnesi’nde saat 20.30’da sahnelenecek.)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon