‘Toplumu ikiye bölmemek adına...

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri’ni kazanan Doğan Kuban (mimarlık) ve Devrim Erbil (resim) ile konuştuk.

Yayınlanma: 27.11.2019 - 02:00
‘Toplumu ikiye bölmemek adına...
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri’ni kazananlar belli oldu. Doğan Kuban (mimarlık), Devrim Erbil (resim) ve MFÖ (müzik) gibi alanında usta kişilerin ödül aldığı Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri’nde sinema dalında ise dini filmleriyle dikkat çeken Mesut Uçakan değer görüldü. 

Konuyla ilgili Kuban ve Erbil ile konuştuk.

Usta mimar Doğan Kuban, “Bu ödül Cumhurbaşkanlığı tarafından veriliyor. İster beğenilsin, ister beğenilmesin hatta Cumhurbaşkanı bir taraf olsa dahi devletin temsilcisidir. Toplumu ikiye bölmemek adına ödülü kabul ediyorum. En aşağıdan en yukarıya tüm halkı kabul etmezsek, eşit davranmazsak toplumu ikiye bölmüş oluruz. Cumhurbaşkanı aynı zamanda Cumhuriyetin de temsilcisidir. Ben bugüne kadar yaklaşık 50 kitap yazmışım, dünyanın her yerinde sayısız konferanslar vermişim. Dolayısıyla bu ödülü almam beni şaşırtmadı” dedi. 

Zaten “Devlet Sanatçısı” olduğunu söyleyen Devrim Erbil ise “Devlet başkanının sanatçıları onurlandırması, değer verilmesi büyük bir anlam taşıyor” dedi. Ödülden gurur duyduğunu belirten Erbil, “Sanatçıların böyle bir ilgiye ihtiyaçları var. Her kültürde uygarlıkta sanatçıları destekleyen kişiler olmuştur. Osmanlı döneminde de padişahlar minyatürleri ve hathatı desteklemişler; böylelikle Osmanlı sanatının en önemli eserlerine ulaştık.”

Benim gönlümden geçen genç sanatçıların da desteklenmesi;  müzelerin artması, genç sanatçıları destekleme ve onlara yüreklendirici ödüller verilmesidir. Ödül, manevi ve destekleyici bir güçtür; gençlere hız verir. Ressam olduğum kadar 50 yıldır eğitimcilik de yapıyorum. Müzeciyim, küratörlük yaptım ve sanatla ilgili her şeyin artmasından yanayım. Türkiye’de sanatın gelişmesi uygarlığın gelişmesi demektir” ifadelerini kullandı. 

“Edebiyat” dalındaki ödüle Nuri Pakdil, “müzik” alanında MFÖ, “Geleneksel sanatlar”da Fuat Başar, “sosyal bilimler”de  Ahmet Yaşar Ocak, “vefa” ödülüne ise Van’ın Erciş ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden eski Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk Dursun ödüle değer görüldü.

MESUT UÇAKAN: HARF DEVRİMİNDEN SONRA HAFIZAMIZ SİLİNDİ

“Sinema” ödülüne, “Türk sinemasının milli ve yerli kimliği için bir ömür boyu süren çabaları ve bu uğurda ürettiği özgün sinema eserleri dolayısıyla” Mesut Uçakan değer bulundu. Uçakan, bugüne kadar yaklaşık 12 film, 9 belgesel filme imza atmış. Yönetmenin filmlerinin çoğunlukla dini içerikli olması ise dikkat çekti. Uçakan, daha önce verdiği bir söyleşide “Harf devriminden sonra hafızamız silindi” diyerek sözlerine şöyle devam etmiş: “Yakın tarihimize harf devrimi çok önemli bir yer tutuyor. Bugünki çarpık nesillerin oluşmasında ana olaylardan birisidir. Günümüz gençlerine bunu sorgulatmamız gerektiğini düşünüyorum. Mesele eski ya da yeni harf meselesi değil. Bu tahribatı yeni neslin görmesi gerekiyor. Bu sancıları taşıyarak film yapan çok fazla yönetmen göremiyorum.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler