Trafik magandası

Brüksel havaalanından şehir merkezine giderken ya da Flaman bölgesindeki otoyollarda “Luister naar Ray, niet te snel is dik okay” (Ray’i dinleyin, hızlı sürmeyin tamam mı?) sloganını görmemeniz mümkün değil.

Yayınlanma: 01.11.2015 - 00:02
Abone Ol google-news

1980’li yılların efsane gülmece dergisi Gırgır tarafından Türkçemize kazandırılan bir sözcük maganda. “Başka hiçbir kültürde, bizde olduğu gibi bir maganda kültürü yoktur. Bizdeki gibi sokakta ceketini omzuna atmış, göğsünü açıp kıllarını pazara cıkarmış, altın zinciri kıllara dolanmış külhanbeyi olayı yoktur” diye düşünüyorsanız yanıldınız!

Trafiği darmadağın eden, diğer otomobilleri sıkıştırarak ve üzerine sürerek ya da aşırı hız yaparak “ayıca” otomobil kullanan ve diğerlerini tehlikeye sokan bizim “Trafik Canavarı” veya “Trafik Magandası” dediğimiz “yaratıklar” bugünlerde Belçika’da otoyollarda trafiğe ayar vermeye çalışıyor. Yol kenarlarına asılan levhalarda sürücülerden hız yapmamaları isteniyor.

Belçika’da sürücüleri uyarmak için şoke edici fotoğraflar kullanmaya son verdiler. Artık Flaman bölgesinde otoyollarda bıyıklı, göğsü açık ve kocaman bir zincir kolyesi bulunan Ray adını verdikleri delikanlı trafiğe ayar çekiyor. Brüksel havaalanından şehir merkezine giderken ya da Flaman bölgesindeki otoyollarda “Luister naar Ray, niet te snel is dik okay” (Ray’i dinleyin, hızlı sürmeyin tamam mı?) sloganını görmemeniz mümkün değil.

Belçikalıların deyimiyle Maço Ray yani bizim Trafik Magandası Ray otoyolların yanında sergilenen uyarı levhaları ve radyo anons reklamları ile sürücüleri güvenli araba kullanmaya çağırıyor.

Bazıları Ray’e kadınsı görünüyor derken bazıları da bu kampanyanın etkili olmayacağını ortaya attılar. “Trafik canavarı gibi gösterilen bir maço, sürücülerden dikkatli araba kullanmasını, hızlı sürmemesini isterse, bu daha etkili olur. Şoke edici, korkutucu kampanyalar yerine sevimli kampanyalar yapmak lazım” diye düşünmüş kampanya tasarımcıları.

 

‘Ray biraz kadınsı’

Belçika Touring- otomobil kurumu “Kimse Ray’ın kim olduğunu bilmiyor, bu nedenle de afiş etkili değil. Komik olduğu düşünülen mesaj da duyarlılığımızın kaybolmasına yol açıyor. Paraları boşuna çarçur ettiler. Hiçbir etki yapmaz” diye açıklama yaptı.

Trafik psikologları da kampanyayı eleştiriyor. “Ray biraz kadınsı görünüyor. Maço sürücülerin kadınsı görünen birinin tavsiyelerini dikkate alması ve rol model olarak kabul etmesini beklemek büyük kumar” diyerek Ray’ın delikanlılığını sorguluyor.

Valon Bölgesi Yol Güvenliği Ajansı da ekim ayı boyunca mizah ve karikatür yardımı ile sürücülerden hızlarını yavaşlatmalarını istiyor. Yaratılan iki tipleme aracılığı ile şoke edici görüntüler yerine otoyolların kenarlarındaki levhalarda “Sert oynama, hızını yavaşlat”, “Kaplanlaşma, hızını azalt” gibi Fransızcası kafiyeli sevimli ve mizahi olduğu düşünülen mesajlar veriliyor.

Belçika’nın Flaman ve Volon Bölgeleri’ndeki mizahi kampanyalar sürücülerin hızlarını azaltmasında etkili olacak mı, yoksa hızlarını arttırıp gülüp geçecekler mi? Merakla bekliyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler