TRT Şero'ya pist dedi

TRT’nin Yayın Denetmeni Okan Aydın imzasıyla CHP’ye gönderilen yazıda “Milletçe Alkışlıyoruz” sloganlı, kedili reklam filminin devamının “doğrudan iktidarı eleştirdiği için” yayımlanmayacağı bildirildi. TRT Genel Müdürü “Karardan haberim yok” dedi. CHP, yargıya gidiyor.

Yayınlanma: 11.04.2015 - 21:49
Abone Ol google-news

TRT, CHP’nin kamuoyunda yankı bulan “Milletçe Alkışlıyoruz” sloganlı reklam filmini, iktidarı hedef aldığı gerekçesiyle yayınlamama kararı aldı. Genel Müdür Şenol Göka, “Haberim yok, reklam ajansından kaynaklı da olabilir” dedi. Oysa ret yazısının altında Yayın Denetmeni Okan Aykın’ın imzası var. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan konuyu yargıya taşıyacaklarını söylerken RTÜK üyesi Ali Öztunç, “Sabah akşam bedavadan AKP propagandası yapan TRT, CHP’nin paralı reklamını yayınlamayarak kurumu zarar ettirmiştir, hakkında soruşturma açılmalıdır” dedi.

Devlet televizyonu TRT, CHP’nin 7 Haziran seçimlerine yönelik kampanyası çerçevesinde hazırladığı reklam filmini yayınlamama kararı aldı. Uygulanan sansürün nedenini resmi yazıyla bildiren TRT yetkilileri gerekçe olarak söz konusu reklam filminde iktidar partisinin eleştirilmesini gösterdi. Yayın Denetmeni Okan Aykın imzasıyla verilen ret yazısında şunlar kaydedildi:

“Reklam filminde; ‘Bu alkış; hakka hukuka ve ekonomiye; özgürlüğe, barışa ve adalete; laikliği, demokrasiye ve Cumhuriyete zulmeden malum zihniyeti protesto alkışıdır. Türkiye’yi yaşanmaz bir ülke haline getirenlere meydan okumadır’ anonsları, ‘GELİN OY VERİN GİTSİNLER – CHP’ anons ve ekran yazıları ile somut biçimde, doğrudan iktidar hedef alınmaktadır. İktidar olan siyasi parti de aynı seçimlerde yarışmaktadır.”

Ret yazısında, ilgili mevzuatın, “Kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez. Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimse suçlu ilan edilemez veya suçluymuş gibi gösterilemez; yargıya intikal eden konularda yargılama süresince, haber niteliği dışında yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkiler nitelikte olamaz” ve “Dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri özelliklere yönelik kötüleme, istismar, önyargı veya ayrımcılık içeremez. Reklamlar doğru ve dürüst olmalıdır. Reklamlar; hiçbir kişi, kurum veya kuruluşu, ticari ya da mesleki faaliyeti, malı ya da hizmeti, reklamı veya markayı aşağılayamaz, açıkça alay konusu edemez ve benzeri bir biçimde kötüleyemez” hükümleri anımsatıldı.

 

Tezcan: Yargıya taşıyacağız

Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, TRT’nin tavrını yargıya taşıyacaklarını belirtirken şunları kaydetti:

“Din, bayrak gibi simgelerin propagandada kullanılması yasak iken, bu simgeleri kullanan AKP reklamlarını yayınlayan TRT’nin aldığı bu karar hukuk dışıdır. TRT her zamanki gibi iktidar yardakçılığına soyunmaktadır. Tüm demokratik ülkelerde vatandaşın vergileriyle finanse edilen devlet televizyonlarının temel amacı yayın eşitliğini sağlamaktır. Görülen o ki TRT yetkilileri yandaşlıkta sınır tanımamaktadır. TRT yöneticileri kamu görevinin kötüye kullanarak suç işlemektedir. Bütün hukuki işlemler için çalışmalarımızı başlattık. TRT yöneticileri TRT’nin sahibinin sesi olması konusunda kararlılar ise unutmasınlar ki TRT’nin asıl sahibi millettir. Milletçe alkışlamaya devam edeceğiz.”

 

Göka: Haberim yok

Reklam engeli konusunda sessiz kalan Genel Müdür Şenol Göka, Cumhuriyet’in sorusu üzerine konuyla ilgili bilgisi bulunmadığını söyledi. YSK’nin belirlediği seçim yasaklarını reklam ajanslarına da göndermiş olabileceğini belirten Göka, kararın kurumdan mı, yoksa reklam ajansından mı kaynaklı olduğunu araştırması gerektiğini ifade etti. Göka, konuyla ilgili net bilgiyi pazartesi günü verebileceğini aktardı.

 

‘Kurum zarara uğratılıyor’

RTÜK üyesi Ali Öztunç ise genel müdürün bilgisi dışında böyle bir kararın verilemeyeceğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Genel müdür ‘haberim yok’ diyerek yalan söylüyor. Kendisinden önceki genel müdürün bıraktığı yerden devam ediyor. İkincisi, TRT kamu kurumudur. Bu reklam alınmayarak TRT’nin para kazanmasının önüne geçilmiş ve kurum zarara uğratılmışır. Hakkında soruşturma açılmalıdır ve hesap vermelidir. Üçüncüsü, TRT’de AKP Genel Merkezi’nden çıkmayan bir genel müdür yardımcısı var. Bütün bu talimatları o alıyor ve TRT’yi AKP’de o yönetiyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler