TSK’den Süleyman Şah provası

Hava ve Kara Kuvvetleri ile bordo berelilerin katıldığı tatbikatta ‘esir’ arama ve kurtarma görevi icra ediliyor.

Yayınlanma: 27.10.2014 - 22:13
Abone Ol google-news

Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun IŞİD tehdidi altında bulunması nedeniyle “teyakkuz” durumunda bulunan TSK, düşman kuvvetlere “esir” düşecek personelin arama ve kurtarılması  senaryolu bir tatbikat düzenliyor. Tatbikata, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın içindeki seçkin birliklerden Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timleri de katılacak. MAK timleri, savaş ortamında veya verilen özel görevlerde, cephe gerisine sızma, esir - yaralı kurtarmak gibi görevler icra  ediyor. F-16 savaş uçakları ile taarruz helikopterlerinin de katıldığı Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında gerçekleştirilen tatbikatta, yakın hava desteği, dinamik hedefleme ve zamana duyarlı hedefleme gibi görevler icra edilecek. Dün başlayan ve 6 Kasım’a kadar sürecek tatbikatta, Hava ve Kara kuvvetleri unsurları ile bordo berelilerin müşterek harekât yeteneği test edilecek. “Barış Kartalı” adlı Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçağı’nında yer alacağı tatbikatta, Hava Kuvvetleri Komutanlığı altı adet F-16 uçağı, üç adet Cougar arama kurtarma helikopteri, iki adet UH-1H arama kurtarma helikopteri, bir adet CN 235 Arama Kurtarma uçağı ile yer alacak. Kara Kuvvetleri Komutanlığı ise iki adet Kobra taarruz helikopterini, bir adet Sikorsky Arama Kurtarma helikopterini ve bir adet muharebe arama kurtarma timini bu iş ile görevlendirdi. Tatbikatta, Jandarma Genel Komutanlığı da bir adet muharebe arama kurtarma timi ile yer alacak. Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı ise her türlü hava koşulunda görev yapabilen “Yarasa” isimli Sikorsky helikopterlerini tatbikatta kullanacak.

‘Hızır gibi yanınızdayız’

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Ankara’daki Akıncı Hava Üssü’nden  havalandığı F-16 savaş uçağı ile Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun korunmasına yönelik gerçekleştirilen müşterek tatbikata bizzat uçarak katıldı. Orgeneral Akın Öztürk, Süleyman Şah Saygı Karakolu Komutanı ile telsizle görüşerek, “İhtiyaç anında Hızır gibi yanınızdayız” dedi.

Öztürk, gündüz ve gece uçarak Suriye ve Irak sınırında yerde konuşlu birliklerle icra
edilen müşterek görevlere ilişkin inceleme ve denetlemelerde bulundu. Öztürk, Ankara’daki 141’inci Filo Komutanlığı’na ait F-16D uçağı ile Akıncı Meydanı’ndan kalkarak, Suriye ve Irak sınırında konuşlu yaklaşık yirmi kara ve hava birliğinin havadan savunmasına yönelik görevleri inceledi. Öztürk, iki saati bulan ve yaklaşık 800 kilometrelik bir mesafeyi kapsayan inceleme ve denetleme uçuşunun ardından, Diyarbakır Meydanı’na iniş yaptı. Öztürk, baskın gibi acil ihtiyaç durumlarında askerî karakollara sağlanan yakın hava desteği görevini ve Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun korunmasına yönelik planlamaları da Diyarbakır’da konuşlu 181’inci Filo Komutanlığı pilotları ile beraber gece şartlarında bizzat uçarak denetledi. Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun Komutanı Binbaşı Oğuzhan Şimşek ile telsiz üzerinden görüşen Orgeneral Öztürk, “İhtiyaç anında hızır gibi yanınızdayız” diyerek karakol personeline desteklerini bir kez daha hissettirdi.Öztürk denetlemeleri sonrasında, “Verilen emekler ile yapılan harcamaların karşılığını görmekten çok mutlu oldum” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler