Tunç Soyer: İzmir'in köklerinde var olanı anlatacağız

CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer, partisinin yerel seçimlerde HDP ile ittifak içinde bulunduğu iddiaları hakkında ''HDP'le ne örtülü ne açık, böyle bir ittifak yok'' dedi. Soyer adaylığına ilişkin, ''Ben AK Parti tabanından da oy almak istiyorum. Gençleri bana oy verecek'' ifadelerini kullandı.

Yayınlanma: 04.02.2019 - 21:15
Abone Ol google-news

CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer, Habertürk TV'de yayınlanan 'Türkiye'nin Nabzı' programında açıklamalarda bulundu.

'Yeni kimlik arayışında değiliz. İzmir'in köklerinde var olanı anlatacağız' diyen Soyer İzmir için projelerini anlattığı açıklamaları şu şekilde:

 <haber-dikey:1225530,1227819,1224914,1224060>

'AKDENİZ KENTLER BİRLİĞİ KURUYORUZ'

''İzmir'in altyapı meselesi var, çöp meselesi var. Ama bu hikayeyi dönüştürmek mümkün. Malzeme olağanüstü zengin orada duruyor. Şimdi o güzellikleri ortaya çıkarmanın vakti geldi. Akdeniz çanağında göz kamaştıran İzmir'i ortaya koymak gerekiyor. Öncelikle altyapı, ulaşım, trafik, çöp, katı atık bertarafıyla ilgili meselelere odaklanacağız. İki temel şey var. 1 Nisan sabahı 6 belediye başkanı: İskenderiye, Atina, Roma, Marsilya, Barcelona'ya mektup yazacağız. Akdeniz kentler birliği kuruyoruz. Kentler ağını bütün Akdeniz çanağına yaymayı planlıyoruz.

"TRAFİK MESELESİ PLANLAMA MESELESİDİR"

Trafik meselesi yol meselesi değil, planlama meselesidir. Öylesine gelişti ki teknoloji, siz bir kavşakta araç yoğunluğunu, nereye doğru akmakta olduğunu birtakım sensörler koyarak öğrenebiliyorsunuz. Teknolojiyi bu tür çözümler üretilmesi için kullanacağız.

"DENİZİ GÖRMEYENLER VAR..."

Biz İzmir'i tekrar dünyaya açacağız. Dünyanın global bir aktörü hale getireceğiz. Perspektifi arka tarafa açacağız. Biz hep protokole proje ürettik. Denizi görmeyenler var, sahneyi görmeyenler var. O mahallelere de gerek Aziz Kocaoğlu'nun, Yüksel Çakmur'un, Osman Kibar'ın, Burhan Özfatura'nın tabii ki yaptıkları var. Ben perspektifi değiştirmekten bahsediyorum. Bunun içine giren çok sayıda proje var. Bunları cebimde taşıyor değilim.

"BİR BUĞDAY TANESİNDEN 500 DÖNÜMLÜK KARAKILÇIK ÜRETİYORUZ"

Seferihisar deneyimi bizim için inanılmaz bir süreçti. Bir amcamız buğday tohumu vermişti. Hiç oynanmamış tamamen doğal. Binlerce yıldır o topraklarda üretilen bir tohum. Biz 280 tür tohum toplamıştık ilk yıl. Kavonoz diplerinden, çeyiz sandıklarından topladık. 80 türünü çimlendirmeyi başardık. Her yıl çoğaldı. O bir avuç karakılçık tohumunu yıllarca uğraştık. Önce saksılarda, sonra 6 dönümlük bahçeye döndük. Bu yıl 500 dönümün üzerinde Seferihisar'da karakılçık üretiliyor.

"ELEKTRİK ENERJİSİ İÇİN GÜNEŞTEN FAYDALANACAĞIZ"

Biz senede 300 gün güneşi olmakla övünen bir şehiriz. Eğer siz güneşten elektrik elde etmiyorsanız bunun mazareti olamaz. Enerji Üretim Kooperatifi kurduk Seferihisar ölçeğinde. Paneller kurduk, belediye binasının elektiriğini oradan sağladık. Bu bir model. Hep birlikte enerjiden para kazanacağız, İzmir'in elektrik ihtiyacını bu kaynaklardan karşılayacağız.

"İGENÇ ELÇİLER PROJESİ"

Brexit oylaması yapıldı. Gençler çok muhaliftiler. Yaşlılar yaşamayacakları devrin kararlarını o masada aldılar. Gençlerin gelecekleriyle ilgili kararları alabilmesi lazım. Bizim onlarla ilgili karar almaya hakkımız olmadığını düşünüyorum. Genç elçiler, digital dönüşüm, nanoteknoloji elçisi olacak. Bu elçileri gençler seçecek. Mahalle meclislerinden çıkacak o gençler. Biz gençlerle beraber yürüyeceğiz.

"ÇOCUK BELEDİYELERİ MAHALLE KÜTÜPHANELERİ KURACAĞIZ"

Kent konseylerini çok aktif mecralar olarak kullanacağız. Dijital teknolojilerini çok yoğun kullanacağız. Çocuk belediyelerini kuracağız. Mahallelerde mahalle kütüphaneleri kuracağız. Ücretsiz internet erişimi, çorba ve ısıtma olacak. Burada kast ettiğimiz şey gençler oraya geldiklerinde internet üzerinden her türlü bilgi, belgeye ulaşabilir olsunlar. Sosyalleşsinler''

NURETTİN SOYER'E YÖNELİK ELEŞTİRİLER

Soyer, 12 Eylül döneminde askeri savcı olan babası Nurettin Soyer üzerinden kendisine yapılan eleştirilerle ilgili, ''Ben 10 yıllık başkanlığım döneminde bir kez babamla ilgili cümle kurdum. O da 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde bir şey hatırladım. Babam Fethullah Gülen'in hapse atılmasıyla ilgili kararı veren hakimdir. Bu benim için gurur vesilesidir. Bunu paylaşmak istedim. Babamla ilgili, geçmişte yaptıklarıyla ilgili hiçbir cümle kurmadım. Babam Türk ordusunun şerefli bir subayıdır. Dedem Kuvayı Milliye'nin kahramanıdır. Onlarla gurur duyuyorum. Darbeye karşıyız tabii ki. Demokrasi tabii ki sonuna kadar sahip çıkmamız gereken bir şey. 10 yıldır belediye başkanıyım ama bu tartışmalar büyükşehir belediye başkanı olunca bu tartışmalar gündeme getirildi'' ifadelerini kullandı.

Soyer'in açıklamalarından diğer satır başları şu şekilde:

"İNSANLAR, 'ÇAMUR BANA DA BULAŞIR' DİYE SİYASETE GİRMİYOR"

Ne yazık ki siyaset zemin böyle net yürümüyor. İyi temiz donanımlı insanlar biraz da bu yüzden siyasete soğuk duruyorlar. Ben siyasete girersem bu çirkinlik, bu çamur, bu kirlilik benim de üzerime yapışır diye düşünüyorlar, haklıdırlar. Ama Platon 'siyasete uzak duracak kadar akıllı olan insanlar sonunda aptal insanlar tarafından yönetilir' demiş. Gerçekten insanların siyasete girmesi lazım.

"BİZ SEFERİHİSAR'DA, MHP'YLE GRUP TOPLANTILARI YAPIYORUZ"

2014 yılında ben belediye başkanı seçildiğimde ortada şöyle bir tablo vardı. AK Partili ve CHP'li meclis üyeleri seçilmişlerdi. Mesela MHP'li meclis üyesi yoktu.Seferihisar'da yüzde 10'un üzerinde MHP oyu vardır. Biz bir davet yaptık MHP'ye. Dedik ki, 'Siz Seferihisar'da belediye meclisinde temsil edilmiyorsunuz. O nedenle gelin sizinle her ay grup toplantısı yapalım".Biz yıllardır MHP ile toplantı yapıyoruz. Bizim demokrasi anlayışımız böyle bir anlayış. O gün yaşanan acıların, karanlık günler tabii ki tartışılsın.

12 EYLÜL

12 Eylül'le ilgili hiç iyi şeyler düşünmüyorum. Bunun savunulur yanı yok. Benim babam askeri savcı, devlet memuru ve bir asker. O hiyerarşi içinde önüne gelen davanın gereğini yapmak zorunda. Bu bazen MHP'ye, bazen Dev-Genç'e, bazen TÖBDER', rahmetli Ecevit'e.. Babam bir devlet memuru, hukukçu. O günün koşullarında hukuku korumak için elinden geleni yaptığını biliyorum.

İYİ PARTİ İLE CHP İTTİFAKI

Ben özellikle yerel siyasette çok daha geniş ittifaklar kurulması gerektiğini düşünüyorum. Yerel siyasetin merkezi siyasetten çok önemli farkı, ayrıştırıcı değil, kucaklaştırıcı olması gerektiğini düşünüyorum. İYİ Parti ittifakının mutlaka iyi olacağını düşünüyorum.

"TÜRKİYE'YE BUZ KİTLESİ YAKLAŞIYOR BİZ BAŞKA ŞEYE BAKIYORUZ"

Türkiye çok ciddi bir ekonomik krizin peşinde. Devasa bir buz kitlesinin size yaklaşmakta olduğunu göz önüne getirin. Biz buz kitlesinin en üstündeki kısımla ilgileniyoruz. Dolar ne kadar indi, Euro ne kadar çıktı? Ama o kütle yaklaşmaya devam ediyor. Siz bunu beka diye çözemezsiniz. Bizim gelecek başarı hikayesine ihtiyacımız var. Bu da siyasi ayrışmaları bir tarafa bırakarak, kucaklaşmayı becererek olur. Bunun yapılacağı yer yereldir en güzel yer de İzmir'dir.

"ŞU ANDAKİ SİSTEM BİZİ DEMOKRASİDEN UZAKLAŞTIRIYOR"

Sistem tartışması her daim olacak. Hayatın akışını geri çeviremezsiniz. Otoriteyi merkezleştirdikçe demokrasiden uzaklaşıyorsunuz. Demokrasi hepimizin nefes alması, refahın anahtarı aslında. Demokrasi yoksa belki büyürsünüz ama Çin gibi büyürsünüz. Demokrasiyle kalkınmak zorundayız. Daha çok işler hale getirmek durumundayız. Sistem bizi demokrasiden uzaklaştırıyor. Demokrasi katılımcılıktır, şeffaflıktır, yerelde birlikte yaşamayı becermek ve oradan daha farklı sesi kendini ifade etmesidir.

"İZMİRLİ CUMHURİYET'İN DEĞERLERİNDEN HAYAT BULUYOR"

İzmir bir arada yaşamanın güzelliğini keşfeden bir yer. İzmir herkesi sarıp sarmalıyor. İzmir'i değerleri savunucusu olduğu için CHP'ye oy veriyor. Cumhuriyet, cumhuriyetin erdemleri, Mustafa Kemal Atatürk'ün erdemleri, değerleri. Bundan aslında hayat buluyor. İzmirli her şeyden önce bu yaşam kültürünün sürdürülmesinin, güvence altında tutmak istiyor.

"AK PARTİLİ GENÇLER BANA OY VERECEK! HDP'YLE İTTİFAK YOK"

HDP'le ne örtülü ne açık, böyle bir ittifak yok. Ben AK Parti tabanından da oy almak istiyorum. Gençleri bana oy verecek. Kadınlar oy verecekler. YLerel yönetim başka bir şey. O sokak lambası yanmayan parkın lambasını onaracak mı? Yerel seçim dinamikleri çok farklı işliyor. İyi ki de öyle işliyor. Çünkü demokrasi ancak o zaman gelişiyor. Demokrasi her şeye rağmen demokraside daha çok nefes alıyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler