Türk kızın hayatını hesapladılar

Hollanda mahkemesi, geçirdiği kazada beyninde hasar oluşan 20 yaşındaki Ezra'ya kültürel kökenden ötürü az tazminatı uygun gördü.

Yayınlanma: 26.12.2013 - 18:57
Abone Ol google-news

Hollanda'da sigorta davalarına bakan bir mahkemenin aldığı karar, “ayrımcılık” tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Mahkeme, trafik kazası sonucu ağır beyin travması geçiren Türk kökenli kadına, “kültürel kökeninden dolayı” daha az tazminat ödenmesine karar verdi.

Türkiye kökenli Hollanda vatandaşı 20 yaşındaki Ezra Coşkun, 10 yıl önce bir motosikletin çarpması sonucu ağır yaralandı. Uzun süre komada kalan Coşkun'un düşünme yeteneği 4 yaşındaki bir çocuğa eşdeğer hale geldi.

Kaza sonrası Ezra'nın ailesi hukuk mücadelesi başlattı. Ailenin başvurusu haklı bulundu. Tazminat konusunda görüşü sorulan Hollanda Beyinsel Hasarlar Hesaplama Merkezi, Coşkun'a 430 bin Avro ödenmesi gerektiğini bildirdi.

Ancak kazaya neden olan kişinin bağlı olduğu sigorta şirketi bu miktarı fazla buldu. “Ezra Coşkun, bu kazaya maruz kalmasa nasıl bir kariyere sahip olurdu” sorusunugündeme getirdi. Ailesinin, “kuaför olmak istiyordu” açıklaması üzerine Ezra'nın okuldaki başarısı ve bütün ailesinin eğitim düzeyi incelendi.

Sigorta şirketi, Coşkun'un, “erken yaşta evlenip, en geç 26'sında anne olacağını ve en az 10 yıl çocuklara bakmak için çalışamayacağını” savundu. Şirket, 36 yaşından sonra işe başlayacak olan Ezra'nın ancak “part - time” çalışabileceği için 70 bin Avro tazminat ödenmesini istedi.

Sigorta şirketinin bu “ilginç” hesaplamasına mahkeme yargıcı, “kültürel köken” nedeniyle destek verdi. Yargıç, Türkiye kökenli Ezra Coşkun'un, “kültürel kökeni nedeniyle 10 yıl çalışamayacağına” karar verdi. En az 430 bin Avro olması gereken tazminat miktarı, yargıcın, “kültürel köken” vurgusu nedeniyle 70 bin Avro’ya indirildi.

Coşkun ailesinin avukatı Arnoud Fuch, karara itiraz edeceklerini açıkladı. Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) Milletvekili Pieter Herma, konuyu parlamento gündemine taşıdı. Herma, ayrımcı kararla ilgili bir soru önergesi verdi.

Hollanda Türkler İçin Danışma Kurulu ( IOT) Müdürü Ahmet Azdural kararı, “Türklere yönelik ayrımcılığın klasik bir örneği” diye yorumladı. Azdural, Hollanda'daki Türk gençlerinin yüzde 25'inin yükseköğrenim gördüğünü belirterek “Bu istatistiklerden yola çıkarsak, kazazede genç kızın avukat olabileceğini söyleyebiliriz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler