Türkiye, IŞİD pamuğuna yol oldu

Suriye’de IŞİD kontrolündeki bölgelerde üretilen pamuğun, Türk toptancılar tarafından Avrupa’ya satılması endişe yaratıyor.

Yayınlanma: 13.09.2015 - 11:22
Abone Ol google-news





Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), Suriye’de pamuk tarlalarının üçte birini ele geçirdiği, Türk toptancıların IŞİD’den düşük fiyata aldığı pamuğu uluslararası pazara soktuğu bildiriliyor.   Reuters’a konuşan, terör finansmanı uzmanlarından Jean-Charles Brisard’a göre, daha önce Suriye’de petrol sahaları ve buğday tarlalarını ele geçiren IŞİD, şimdi de pamuk üretimi üzerinde denetim sağlayarak kendini finanse etme peşinde. AFP’nin konuştuğu kaynaklar da, IŞİD’in daha yeni Suriye’nin Rakka ve Der ez Zor bölgelerinden Türkiye’ye ham pamuk gönderdiğini anlattılar. Modanın merkezlerinden Paris’te, IŞİD kaynaklı Suriye pamuğu konusunda kaygılar artıyor. Üreticiler ve modaevleri, IŞİD’in sattığı pamuğu kullanmadıklarını kanıtlamanın derdine düştü.

 Kimliğini saklı tutan bir “Haute Couture” koleksiyonu alıcısı, ürünlerin kaynağı konusunda çok ihtiyatlı davranmaya başladıklarını, her zamanki tedarikçilerinin üzerinde etiket olmayan mallar gönderdiğini, ancak gerekli sertifikalar tamamlanmadan bu malları kullanmadıklarını söyledi. Gucci, Puma ve Saint Laurent gibi spor ve lüks markaları bünyesinde barındıran giyim grubu Kering de pamuklu ürünlerinin çok azının Türkiye kaynaklı olduğunu duyurdu.  Uluslararası Pamuk Danışma Komitesi (ICAC) Başkanı Jose Sette, Suriye pamuğunun tamamı Türkiye’ye gitse bile, bunun Türkiye’de kullanılan pamuğun yüzde 5’ini oluşturabileceğini, Türk tekstil endüstrisini suçlamanın haksızlık olacağını da belirtti. l Ekonomi Servisi





Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler