Bank Asya hissedarlarına FETÖ davası: İddianameden detaylar

Bank Asya'nın ticari ve idari karar alma, yönetim kurulunu belirleme, oy ve itiraz hakkına sahip bulunduğu belirtilen A grubu hissedarı 24'ü tutuklu 3'ü firari 62 sanığın "FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15'er yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlanacak.

Yayınlanma: 23.06.2018 - 11:44
Abone Ol google-news

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) finans ayağına yönelik soruşturma kapsamında, Bank Asya'nın ticari ve idari karar alma, yo¨netim kurulunu belirleme, oy ve itiraz hakkına sahip bulunduğu belirtilen A grubu hissedarı 24'ü tutuklu 3'ü firari 62 sanık, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 15'er yıla kadar hapis istemiyle hakim karşısına çıkacak.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, FETÖ ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle kayyum atandıktan sonra kapatılan Bank Asya'nın, ticari ve idari karar alma, yo¨netim kurulunu belirleme, oy ve itiraz hakkına sahip olduğu belirtilen A grubu hissedarlarına yönelik soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonucunda hazırlanan ve gönderildiği İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen 250 sayfalık iddianamede, FETÖ'nün yapısı, finans ayağı ve bankanın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) neden devredildiği ve süreci anlatılıyor.

TMSF'nin devir sürecindeki açıklamalarına da değinilen iddianamede, A grubu hissedarların FETÖ ile bağlantısına ve bankadaki mevduatlarına istatistiki olarak yer verildi.

İddianamede, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) talimatlarını yerine getirmeyen, bankanın faaliyetlerini kamu yararından c¸ıkararak belli amac¸lara yo¨nelik kullanmaya sebebiyet veren, bankanın mali yapısının bozulmasına neden olan banka yo¨netimini sec¸en ve bu s¸ekilde bankanın o¨rgu¨tle bagˆlantılı hale gelmesine sebebiyet veren banka yo¨netimini belirleyen A grubu hissedarlara yo¨nelik mu¨snet suc¸tan kaynaklanan sorus¸turmanın tamamlandığı, diğer şüpheliler yönünden ise soruşturmanın sürdüğü kaydedildi.

Asya Finans Kurumu Anonim S¸irketinin 15 Aralık 2005 tarihi itibarıyla sermayesi A ve B grubu paylara bo¨lu¨nmek suretiyle sermaye artırımına gittigˆi, A grubu pay sahiplerinin bankanın imtiyazlı ortaklık grubunda yer aldığı, B grubu pay sahiplerinin ise imtiyazsız banka ortagˆı olduğu anlatılan iddianamede, 17-25 Aralık 2013 su¨reci sonrası faaliyetleri izleme altına alınan FETO¨/PDY silahlı terör örgütünün Kaynak Holding AS¸, Koza-I·pek ile birlikte en bu¨yu¨k finans kurulus¸u olan Asya Katılım Bankası AS¸. ile alakalı ticari faaliyetleri, sorunlu-muvazaalı kredileri, c¸alıs¸an u¨st du¨zey personel ve yo¨neticilerinin eylemlerine yo¨nelik sorus¸turmaların başlatıldığı anımsatıldı.

- FETÖ'nün Ocak 2014 Banka talimatı

İddianamede, 15 Ocak 2014 tarihinde ulusal medyada, 14 Ocak 2014'te ise video paylas¸ım sitesi youtube'da yayımlanan ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'e ait 25 Aralık 2013 tarihli bir telefon konus¸masında; mezkur s¸ahısla konus¸an kis¸inin bankanın likidite durumuna ilis¸kin bilgi verdigˆi ve cemaat ic¸erisindeki kis¸iler ile bu kis¸ilerin c¸evrelerinin bankaya yo¨nlendirilmesi noktasında mezkur s¸ahıstan onay aldıgˆı ve mezkur s¸ahsın da bu talebe onay verdigˆi, ayrıca banka tarafından bazı basın ve yayın organlarında yayınlanan haberlerin tekzip edilmesi amacıyla Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan o¨zel durum ac¸ıklamalarında bu haber ve paylas¸ımlar ic¸in bir ac¸ıklama yapılmadıgˆının anlaşıldığı belirtildi.

FETÖ elebaşı Gülen'e ait oldugˆu iddia edilen bu konus¸manın ic¸erigˆi ile bankadan mevduat c¸ıkıs¸ının yogˆun bir s¸ekilde yas¸andıgˆı Aralık 2013-Haziran 2014 arasındaki do¨neme ilis¸kin yapılan incelemelere göre olagˆan bankacılık faaliyetleri ile bagˆdas¸mayacak s¸ekilde bankaya mevduat yo¨nlendirilmesi yapıldıgˆı kanaatine varıldığı anlatılan iddianamede, ''1 Aralık 2013-30 Haziran 2014 tarihlerindeki do¨nemde banka nezdinde 334 bin 123 hesap ac¸ılmıs¸tır. Hesap ac¸ılıs¸ları 6 Ocak 2014 tarihinden itibaren artıs¸ go¨stermis¸ olup en fazla hesap ac¸ılıs¸ı 30 Ocak 2014 tarihinde 6 bin 69 adet olarak gerc¸ekles¸mis¸tir. U¨lkemizde yas¸anan 2000 ve 2001 yılı bankacılık krizleri sonrasındaki su¨rec¸te, hem sekto¨r genelinde hem de bankanın mevduat kaleminde bu denli bu¨yu¨k bir mevduat c¸ıkıs¸ı yas¸anmamıs¸ken, ac¸ılan hesap sayısındaki artıs¸ın bir yo¨nlendirmenin neticesi oldugˆu kanaatine varılmıs¸tır.'' ifadelerine yer verildi.

İddianamede, dönemin Banka Genel Mu¨du¨ru¨ Ahmet Beyaz'dan Yo¨netim Kurulu Bas¸kanı Erhan Birgili ile Yo¨netim Kurulu U¨yeleri Ercu¨ment Güler, Zafer Ertan, Mehmet Uruç, Recep Koçak, Mehmet Gözütok ve Ali C¸elik'e 6 Ocak 2014'te iletilen, 5 Ocak 2014 tarihli banka c¸alıs¸anı G.Y'nin Ahmet Beyaz'a go¨nderdigˆi "Affınıza Mahcuben!" konulu elektronik posta mesajın içeriği yer aldı.

Mesaj ic¸erigˆinde; "Bizim iklimimizden bir abim, bankamız ic¸in seferberlik ilan ettik. Aynen 2001'de oldugˆu gibi, neyimiz varsa namusumuz bildigˆimiz bankamız ic¸in yarından tezi yok getirecegˆiz. Arkadas¸lar, evini arabasını satacak, gerekirse bas¸ka bankadan kredi c¸ekecek bankamıza mevduat koyacagˆız..." ifadelerinin yer aldığı belirtilen iddianamede şunlar kaydedildi:

''Bankada mevduat hesabı ac¸ılıs¸larının 6 Ocak 2014'ten sonra artıs¸ go¨sterdigˆi yo¨nu¨ndeki tespit ve söz konusu e-posta ile birlikte degˆerlendirildigˆinde bankaya mutat olmayan yollarla mevduat giris¸inin 6 Ocak 2014'te bas¸ladıgˆı anlas¸ılmaktadır. Nitekim, BDDK raporlamalarında 2013 Aralık ayından 6 Ocak 2014 tarihine kadar mevduatı su¨rekli gerileyen bankanın mevduatı bu tarihten sonra gu¨nlu¨k bazda artıs¸ go¨stermeye bas¸lamıs¸tır. 2013 Aralık-6 Ocak 2014 do¨neminde banka mevduatı 1 milyon 684 bin 368 bin TL azalırken, 6 Ocak 2014-10 Ocak 2014 do¨neminde 227 bin 240 bin TL tutarında artmıs¸tır.

Bir bankadan yogˆun bir s¸ekilde mevduat c¸ıkıs¸ının yas¸andıgˆı bir do¨nemde bas¸ka bir bankadan kredi c¸ekilmek suretiyle mevduat c¸ıkıs¸ı yas¸anan bankaya yatırılmasının rasyonel ve/veya ekonomik bir karar olmaktan ziyade bir yo¨nlendirmenin neticesi oldugˆu mu¨talaa olunmaktadır. O¨te yandan, bas¸ka bankalardan kullanılan bireysel kredilerin bankaya mevduat yapma amac¸lı kullanıldıgˆına dair banka ic¸i e-posta yazıs¸maları da ayrıca tespit edilmis¸tir.''

- FETÖ talimatı sonrası şüphelilerin desteği arttı

İddianamede, tu¨m s¸u¨phelilerin FETÖ silahlı tero¨r o¨rgu¨tu¨nu¨n o¨nemli finans kurumlarından biri olan Bank Asya'da A grubu hissedarı oldukları, bu hissedarların Asya Katılım Bankası AS¸'nin ticari ve idari karar alma, yo¨netim kurulunu belirleme, oy ve itiraz hakkına sahip olan ve direkt bankada yo¨netimde bulunan kis¸iler oldukları belirtilerek, ''Dosya kapsamı uyarınca yapılan tespitlere go¨re, so¨z konusu A grubu hissedarı olan s¸u¨phelilerin bir kısmının FETÖ silahlı tero¨r o¨rgu¨tu¨ elebas¸ı Fetullah Gu¨len'in bankayı destekleme talimatlarından sonra bankayı desteklerinin gerek bilirkis¸i raporu, gerekse emniyet tespitlerine go¨re tespit olundugˆu, her ne kadar so¨z konusu s¸u¨phelilerden bir kısmının o¨rgu¨t elebas¸ının talimatından sonra bankayı desteklediklerine dair tespit yapılamamıs¸ ise de bu s¸u¨phelilerin bankada para bulundurmaya devam ettikleri, hissedarlıklarını devam ettirdikleri, bu durumda yo¨netimde ve karar almada hala devam oldukları, dolayısıyla tero¨r o¨rgu¨tu¨nu¨n en o¨nemli finans kurumlarından biri olan Bank Asya'da A grubu hissedarlıklarını devam ettirmeleri dikkate alındıgˆında bu s¸u¨pheliler yo¨nu¨nden de dava ac¸ılmasını gerektirir yeterli delil mevcut oldugˆu anlaşılmıştır.'' değerlendirmesinde bulunuldu.

İddianamede, tüm şüphelilerin ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Şüpheliler, 26 Haziran'da Silivri'de hakim karşısına çıkacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler