YSK'den AKP'ye ret

Yurtdışında oy vermek için başvuranlar sayısı 240 binde kaldı. AKP YSK'ya "randevu sistemini kaldırın" diye başvurdu, YSK reddetti.

Yayınlanma: 01.08.2014 - 10:47
Abone Ol google-news

Yurtdışında oy vermek için randevu alanların sayısı 240 binde kalınca, AKP YSK’ya başvurdu. Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, yurtdışındaki vatandaşların randevu almadan oy kullanmasını istedi, bu sisteminin oy verme hakkını engellediğini öne sürdü. Ancak, Yüksek Seçim Kurulu, AKP’nin bu talebini reddetti.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, yurtdışında seçmenlerin seçimin ilk veya son günü oy kullanabilmelerine imkan sağlanması için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu. YSK’nın, dün başvuruyu görüşmek üzere toplandığı ve başvuruyu reddettiği öğrenildi. Benzer bir başvurunun daha önce de yapıldığı ancak özellikle Almanya ve Avusturya’nın hassasiyetleri gözetilerek randevulu sistemin devreye sokulduğu gerekçesiyle itirazların reddedildiği bildirildi. YSK’nın açıkladığı seçim takvimine göre, yurtdışındaki vatandaşlar randevu aldıkları günde, randevu almayanlar da sistemin kendileri için belirlediği günde oy kullanacak. Randevu alıp da oyunu kullanamayanlar ise 10 Ağustos’a kadar gümrük kapılarında oy verebilecek. Yurt dışı seçmen kütüğünde kayıtlı 2 milyon 798 bin 709 kişi bulunmasına rağmen randevu alanların sayısı 248 bin 287’de kaldı. Avrupa ülkelerinde oy verme işlemi dün başladı.

YSK Başkanı Sadi Güven, "Bayramın ikinci günü gümrüklerde 42 bin 208 kişinin oy kullandığını öğrendim. Vatandaş-larımızın daha fazla itibar etmelerini, anayasal haklarını kullanarak sandığa gitmelerini istiyorum” demişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler