Türkiye, en kritik seçimini yaptı: İşte dakika dakika yaşananlar

13. Cumhurbaşkanı ve yeni Meclis'in belirlenmesi için Türkiye en kritik seçimini yaptı. Sandıklar kapandı, oylar sayıldı. AKP, Meclis'te sandalye kaybetti ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zaferini ilan etti. İşte seçim ihlalleri gölgesinde dakika dakika yaşananlar...

Yayınlanma: 24.06.2018 - 17:19
Abone Ol google-news

<video:1008280>

Türkiye, tarihinin en kritik seçimi yapıldı. Yaklaşık 57 milyon seçmen cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. Saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi 17.00'de sona erdi. Seçmenler, Türkiye genelinde kurulan 180 bin 65 sandıkta oylarını kullandı.

Anadolu Ajansı'nın açıkladığı sonuçlara göre, sandıkların yüzde 99'u açıldı. Buna göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52.40 oy oranı ile zaferini ilan etti. Sandıklar kapandıktan sonra dakika dakika gelişmeler şöyle:  

01.22 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'dan Ankara'ya hareket etti.

01.20 - İnce'den açıklama 

00.49 - Tezcan: Mücadelemizi sürdüreceğiz

Bülent Tezcan parti genel merkezinde açıklama yaptı. Tezcan şunları söyledi: Bütün milletimize teşekkür ediyorum. YSK, açıklamasını yapıncaya kadar süreci takip edeceğiz. Vatandaşlarımızın sonuç ne olursa olsun tahriklere kapılmamasını istiyoruz. Hem yetkililerin hem vatandaşlarımızın tahrikler konusunda suhuletle hareket etmesini bekliyoruz. Sonuç ne olursa olsun, biz yine demokratik zeminde mücadelemizi sürdüreceğiz. 

00.45: İnce: Erdoğan'ın kazandığını kabul ediyorum

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına ilişkin olarak, "Tabii ki adil bir yarış değildi, ama Erdoğan'ın kazandığını kabul ediyorum" dedi. FOX TV'den İsmail Küçükkaya'nın Whatsapp'ta sorularını yanıtlayan İnce, 24 Haziran seçimlerinin sonuçlarına ilişkin yarın açıklama yapacağını duyurdu. 

 

00:44 - Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı, seçimlerdeki başarısı için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik etti.

 00.39 - AA: Erdoğan, balkon konuşması yapacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran seçim zaferinin ardından, bu gece AKP Genel Merkezi'nde balkon konuşmasını yapacak.

00:32 - CHP'de 'Saadet kontenjanı'ndan 3 aday milletvekili seçildi

Saadet Partisi (SP) Türkiye genelinde yaklaşık yüzde 1.3 oy olarak oy oranını bir önceki seçime göre ikiye katladı. Ancak bu artış SP listesinden bir milletvekili çıkarmaya yetmedi. Parti, hiçbir kentte kendi listesinden milletvekili çıkarabilecek kadar oy alamadı. Öte yandan CHP listesine 'Saadet Partisi kontenjanı'ndan girdiği belirtilen üç aday, kesin olmayan sonuçlara göre milletvekili seçildi.

BBC Türkçe'nin haberine göre seçilen isimler şöyle:

Konya'da CHP'nin ikinci sırasında yer alan Saadet Partisi Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Karaduman, İstanbul 3. bölgede Kafkas Üniversitesi'nden KHK ile ihraç edilen ve eski vekil Merve Kavakçı'nın eşi Profesör Cihangir İslam, İstanbul 1. bölgede Saadet Partisi'nin Eski Sivas Gençlik Kolları Başkanı Hüseyin Emre Bağce.

00.25 - Erdoğan, Ankara'daki balkon konuşmasını Pazartesi günü yapacak. Binali Yıldırım'ın AKP Genel Merkezi'nde balkon konuşması yapması bekleniyor. 

00.20 - CHP'den 41 yıl sonra bir ilk 

CHP'den Tunceli Milletvekilliği yapan ancak 24 Haziran'daki genel seçimlerde Elazığ'dan CHP'nin birinci sıra adayı olan Gürsel Erol, bir ilke imza attı. CHP, Elazığ'da 41 yıl sonra milletvekili çıkardı

 00:19 Ankara Barosu: Daha hiçbir şey bitmedi, sayımlar devam ediyor

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, "Bütün vatandaşlarımızı sandık başlarından ayrılmamaları için uyarıyoruz. Daha hiçbir şey bitmedi, sayımlar devam ediyor" açıklamasında bulundu.

23:48 Seçim barajını aşan HDP'lilerden kutlama

Resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 10 seçim barajını aşan HDP'liler, Diyarbakır, Batman ve Siirt'te kutlamalar yaptı.

23:45 Davutoğlu'ndan Erdoğan tweeti

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti. Davutoğlu, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Aziz milletimizin oylarıyla şekillenen seçim sonuçları ülkemize hayırlı olsun. Cumhurbaşkanımız Erdogan'ı ve parti teşkilatımızı seçim zaferi için tebrik ediyorum" dedi.

 

 

23.45 - Karamollaoğlu: Bugünkü neticeden çok daha iyisini beklerdik

Saadet Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu da bir açıklama yaptı. Karamollaoğlu, şunları belirtti:

"Bu ifadelerimiz bugün de geçerli. İktidarda bulunan arkadaşlar eğer bu ifadelere bundan sonra biraz kulak kabartırlar, bunları dikkate alırlarsa hem kendilerinin hem de memleketin faydasına olur diye düşünüyoruz. Burada işimizi bırakıyor değiliz. Bundan sonra çalışmalarımıza inşallah daha büyük gayretle devam edeceğiz. Elbette bugün içinde bulunduğumuz şartlar bu milleti nasıl etkiliyor, neden böyle etkiliyor? Onu da dikkate alarak yeni metotlar geliştirmeye, millete ulaşmaya gayret edeceğiz."

23.40 - CHP Genel Merkezi önünde protesto

CHP bahçesinde bekleyenlerin sayısı sonuçların AA tarafından ilan edilmesinin ardından arttı. YSK’nin sonuçları ilan etmediğini söyleyen partililerle karşı karşıya gelenler, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun aşağıya inerek açıklama yapmasını talep ediyor. “İnce Başkan” sloganları atanlardan bazıları ise CHP Genel Merkezi yerine YSK’nin önüne gitmeyi talep ediyor. Protestoların hedefi olan parti yöneticilerinden kimse henüz açıklama yapmadı.

23.30 - 23.30 itibariyle Adil Seçim Platformu'nun Açıkladığı Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları 

 

23.30 - 23.30 itibariyle Adil Seçim Platformu'nun Açıkladığı milletvekilliği seçim sonuçları 

23:24 - Hamas lideri İsmail Heniyye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik etti.

23.10 - İnce, YSK kararından sonra açıklama yapacak

Cumhuriyet Halk Partisi'nden yapılan açıklamada, cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin YSK'nın geçici sonuçları açıklamasının ardından açıklama yapacağı açıklandı.

 

 23.05 - Bahçeli: Bizi yıkmak istediler bayaramadılar

Devlet Bahçeli açıklama yaptı. Bahçeli şunları söyledi: Hepinizi hürmet ve muhabbetle selamlıyorum. Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Bugün cumhurun başarı ve yükselişine hayranlıkla şahit oluyoruz. Bugün Cumhur İttifakı'nın zaferini gururla, onurla, müsterih bir vicdanla idrak ve ifade ediyoruz. 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve Milletvekili genel seçimleri tamamlanmış, geçici olmayan sonuçlar ortaya çıkmıştır. Çok şükür Türk milletinin kutlu iradesi sandıkta tecelli etmiştir. Seçimlerin sükûnet içerisinde yapılmış olması, katılımın da yüksek çıkması bizim açımızdan memnuniyet vericidir. Türkiye bugün itibariyle resmen cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçmiştir. Aziz milletimiz geleceğini yeni hükümet sisteminde görmüş, seçim ve tercihini bu yönde kullanmıştır.

"Kriz bekleyenler şaşkına dönmüşlerdir"

Sayın Recep Tayyip Erdoğan yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı seçilmiştir. Kriz bekleyenler şaşkına dönmüşlerdir. MHP, sayın cumhurbaşkanımızın arkasında tavizsiz durmuştur. Partimiz bütün engelleri aşarak, bütün oyunları bozarak, karanlık senaryoları parçalayarak TBMM’de temsil edilme imkanına kavuşmuş, çok değerli bir milletvekili sayısına ulaşmıştır. MHP bugün tarihi bir başarıya imza atmıştır.

Bizi yıkmak istediler, barışamadılar. Felaket tellallığı yapanlar Türklüğün vicdanına çarpmış ve dağılmışlardır. Türk milleti, milliyetçi hareketi TBMM’nin hem kilit partisi yapmış hem de denge görevi vererek önemli bir sorumluluk yüklemiştir.

"Türk milleti, milliyetçi hareketi TBMM’nin hem kilit partisi yapmış hem de denge görevi vererek önemli bir sorumluluk yüklemiştir"

MHP, milletimizin beklentileri doğrultusunda şevkle, heyecanla, sabırla, akılla, muazzam bir inanmışlıkla çalışmalarını sürdürecektir. Önce ülkem ve milletim, sonra partim ve ben kararlılığımızdan asla taviz vermeden mücadelemize mücadele katacağımızdan herkes emin olmalıdır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin tüm kurum ve kurallarıyla yerleşmesi konusunda üstümüze düşen her görevi azimle yerine getireceğiz.

"ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAKTAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Tarafımız Türkiye’dir, safımız büyük Türk milletidir. Hedefimiz milli birlik ve dayanışmanın güçlenmesidir. Elimizi taşın altına koymaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Yapıcı, uzlaşmacı tavrımızı sonuna kadar muhafaza edeceğiz. Milli ve yerli duruşun tam hakim olması için tüm gücümüzle çalışacağız. Terörle mücadelenin başarıya ulaşması, sosyal ve ekonomik meselenin milletimizin arzuları doğrultusunda nihayete ermesi, kardeşlik bağlarımızın daha da güçlenmesi, Türkiye’nin bölgesel ve küresel kuşatmadan tamamen kurtulması hususunda cumhur ittifakına düşen sorumluluk çok daha fazladır.

MHP Yeni sistem içinde vazifesini ifa edecektir. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı yürekten tebrik ediyorum. MHP’ye destek veren, 49 yıllık emaneti lekeletmeyen aziz vatandaşlarıma, Türk milletine şükranlarımı sunuyorum. Allah hepsinden razı olsun diyorum.

Üç hilâl sancağını düşürmediniz. Dilerim ki sizler de hayat boyu düşmezsiniz. Hepinize en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Cumhur ittifakı millet aklı, Türkiye’nin teminatı. MHP daha güçlüdür, daha huzurludur, daha da yükselecektir. Sağ olun, var olun, Ne Mutlu Türküm diyene."

22.56 - Erdoğan: Parlamentoda hedefe ulaşamadık 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Huber köşkü önünde toplanan vatandaşlara seslendi. Erdoğan, şunları söyledi: Değerli kardeşlerim şu an gelen tüm neticeler gayet olumlu, güzel ve parlamentoda her ne kadar hedefe ulaşamasak da inşallah elimizden gelen tüm gayretlerimizle onu da Cumhur İttifakıyla çözmenin gayreti içerisinde olacağız. Allah yar ve yardımcımız olsun. Hepinizi Allah’a havale ediyorum. 

Ve şu anda buradan ayrıca Kısıklıya'da seslenmek istiyorum. Kısıklı'da da yine büyük bir teveccüh, beklenti var. Oradaki kardeşlerimle bu akşamki organizasyonu iptal edelim. Sadece Ankara'daki balkon konuşmasıyla bu işi toplarlayalım diyorum. Sizleri Allah'a emanet ediyorum. Kısıklı'daki kardeşlerimi de Allah'a emanet ediyorum. Birliğimiz beraberliğimiz daim olsun diyorum. Sağolun varolun. 

Allah'ıma hamd ediyorum. Ya Rab bu kulunu bu millete hizmetkar eyledin. Sana ne kadar hamd etsek az diyorum.

22.35- AKP'liler ülke genelinde kutlama yapıyor. 

22.33 - Erdoğan: Kırgınlıkları bırakalım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Huber Köşkü'nde açıklama yaptı. Erdoğan şunları söyledi. 

24 Haziran seçimlerinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını Allah’tan diliyorum. Seçimlerin gayrı resmi sonuçlarına göre milletimiz şahsımıza cumhurbaşkanlığı vazifesini ve yürütme görevini tevdi etti. Aynı şekilde cumhur ittifakına ve AK Parti’ye Meclis çoğunluğunu vermek suretiyle yasama görevi konusunda da çok büyük bir sorumluluk yükledi. Bu önemli günde sandık başına giderek oyunu kullanan herkese teşekkür ediyorum. Şahsıma, partime ve ittifakımıza oy veren kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. Bunun yurt içinde ve yurt dışında tüm oy kullanma sahip olan kardeşlerime özellikle bu demokratik görevlerini yerine getirdikleri için şükranlarımı ifade ediyorum.

İstanbul

Sandık güvenliği, Türk demokrasisinin gücünün ifadesidir. Bugün Türkiye’nin tamamında milletimiz özgür iradesiyle sandığa gitmiş, oyunu kullanmış, kendisi ve ülkesi için tercihini yapmıştır. Seçimlerin ülkemizin her yerinde büyük bir olgunlukla tamamlanmış olmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Seçime katılan tüm cumhurbaşkanı ve milletvekili adaylarını ayrıca tebrik ediyorum. Hiç kimsenin kendi başarısızlığını gizlemek için seçim sistemine ve sonuçlarına gölge düşürerek, ülkemiz demokrasisinin bu büyük gücüne zarar vermeyeceğini ümit ediyorum. Seçimlerin rekor bir katılımla sonuçlanmış olmasını, milletimiz bize ve dünyaya çok önemli bir mesajı olarak görüyorum.

"Mesaj gayet açıktır"

Mesaj gayet açıktır. Türkiye yüzde 90’lara yaklaşan seçimlere katılma oranıyla tüm dünyaya demokrasi dersi vermiştir. Bugün dünyada yüzde 30-35-45-50 seçimlerin yapıldığı ülkeler kendilerini demokrat tanımlarken, Türkiye demokrasi dersini icra etmiştir. Yüzde 50’yi bulmayan katılım oranlarıyla ortaya çıkan sonuçları demokratik kabul edip, ülkemize hala şaşı bakanları bu sonuçları çok iyi okumaya davet ediyorum.

Milletimin 24 Haziran demokrasi zaferini bir kez daha tebrik ediyorum. Üstün gayret gösteren YSK’dan il, ilçe seçim kurullarına, sandık başlarında görev yapan heyetlerden, partilerin müşahitlerine kadar herkese teşekkür ediyorum. Bizleri arayan, aramak için haber gönderen dost ve kardeş ülkelerin tüm devlet başkanlarına şükranlarımı sunuyorum.

Sevgili milletim, değerli arkadaşlar milletimiz sandıkta üzerine düşeni yapmış, ülkemize bir istikamet göstermiştir. Bundan sonra cumhurbaşkanı ile ve Meclis’i ile bizim için daha çok çalışma zamanıdır. Artık seçim döneminde yaşanan tartışmaları, gerginlikleri, kırgınlıkları geride bırakıp ülkemizin geleceğine yoğunlaşma zamanıdır.

"Geçmişte ötekileştirilmiş vatandaşlarımız bu ülkenin birinci sınıf vatandaşı olarak demokrasiden, ekonomiye tüm imkanlardan sonuna kadar istifade etmeye devam edecektir"

Buradan tüm milletime her fırsatta verdiğim şu sözü bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Geçtiğimiz 16 yılda vesayet güçleriyle, cuntalarla, darbecilerle, siyasi ekonomik tetikçilerle yaptığımız mücadelelerle, ülkemizi demokrasi ve ekonomide getirdiğimiz yerden geriye gidiş asla söz konusu olmayacaktır. Tam tersine Türkiye’nin daha da ileriye gitmesi için mücadele vermeyi sürdüreceğiz. Geçmişte ötekileştirilmiş vatandaşlarımız bu ülkenin birinci sınıf vatandaşı olarak demokrasiden, ekonomiye tüm imkanlardan sonuna kadar istifade etmeye devam edecektir.

Bu ülkede hiç kimsenin kökeninden, inancından, hayat biçiminden veya başka herhangi bir farklılığından dolayı horlanmasına, özgürlük alanının daraltılmasına asla izin vermeyeceğiz. Ülkemizi daha da güçlendirmek, zenginleştirmek ve ortaya çıkan refahı milletimizin tüm fertlerine adil şekilde paylaştırmak için çalışmaya devam edeceğiz.

"Yeni yönetim sistemini fiilen hayata geçirdi"

Biliyorsunuz 24 Haziran’da milletimiz sadece bir cumhurbaşkanı ve 600 milletvekili seçmedi. Aynı zamanda yeni yönetim sistemini de fiilen hayata geçirdi. Anayasa değişikliğiyle uyumlu şekilde, gerek mevcut mevzuatın ayıklanması, gerek yeni yönetim sisteminin mimarisinin kurulması konusunda uzun süredir hazırlık yapıyoruz. Şimdi yemin törenine kadar bir kez daha gözden geçirecek ve yeni sistemi süratle hayata geçireceğiz. Gayemiz bu dönemde ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmaktır.

Seçim beyannamemizde taahhüt ettiğimiz projeleri takip edecek ve söz verdiğimiz şekilde hizmete sunacağız. Kanal İstanbul’uyla, yerli otomobiliyle, diğer projelerimizle ülkemizi geleceğe taşımak için gece gündüz çalışacağız.

TBMM'deki yeni dönemde ilk oturumu Baykal yönetmeye hak kazanıyor 

22.20 - CHP'nin Antalya milletvekili adayı Deniz Baykal resmi olmayan sonuçlara göre Antalya'dan bir kez daha vekil olarak seçilmeye hak kazandı. Bu durumda TBMM'deki yeni dönemde ilk oturumu Meclis'teki en yaşlı üye sıfatıyla TBMM Başkanı olarak Deniz Baykal yönetecek. Ancak tedavisi devam eden Baykal'ın sağlık durumunun buna izin verip vermeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak. 

22.13 - Adil Seçim Platformu: YSK açılan sandık %61. Adil Seçim açılan sandık %65. Büyükşehirler henüz sistemlere tam olarak yansımış durumda değil. Umudunuzu kaybetmeyin TV ekranlarındaki manipülasyonlara aldanmayın bu seçim ikinci tura kalmıştır. Sandıkları takip etmeye devam edin.

 

 

22.06 - CHP'li Bülent Tezcan: Kimse kendisini Cumhurbaşkanı seçildim diye ilan etmesin

Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, şu ana kadar açılmayan 110 bine yakın sandık olduğunu belirterek, "Hiç kimse erken gelin güvey olmasın, hiç kimse erken davul zurna çalmasın. Geride 40 milyon oy, geride açılmamış 110 bine yakın sandığın olduğu bir yerde yüzde 51.77 oy oranıyla kimse kendisini Cumhurbaşkanı seçildim diye ilan etmesin" dedi.

Seçim sonuçlarını CHP Genel Merkezi'de takip eden Bülent Tezcan, kameraların karşısına geçerek kendilerine ulaşan sonuçlarla ilgili açıklama yaptı. Tezcan, Cumhuriyet Halk Partisi görevlilerinin verilerine göre şu anda 59 milyon seçmenden 18 milyon 973 bin 242 oyun sistemlerine girdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Sandık olarak da 180 bin 556 sandığın 71 bin 666'sı açıldı. Bu da açılan sanıkların yüzde 39'u. Bu tabloya baktığımızda Muharrem İnce'nin oy oranı yüzde 33.65, Recep Tayyip Erdoğan'ın oy oranı yüz 51.77, Meral Akşener'in yüzde 8.89, Selahattin Demirtaş'ın yüzde 4.60. Yani bu kadar oy daha sisteme girmemişken, Erdoğan'ın oy oranı yüzde 51.77. Bu şu demektir; yüzde 70'ye açılış yapan Anadolu Ajansı şu an itibariyle indiği rakamlara bakın. Bu sonuna kadar sandıkları, sayım döküm sonuçlarını takip etmenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Hiç kimse erken gelin güvey olmasın, hiç kimse erken davul zurna çalmasın. Biz bu oyları adım adım takip edeceğiz. Bizim görevlilerimizin getirdiği sonuçlar esastır ve sabaha kadar bunları rakam rakam gireceğiz. Bu sürecin sonunda geride 40 milyon oy, geride açılmamış 110 bine yakın sandığın olduğu bir yerde yüzde 51.77 oy oranıyla kimse kendisini Cumhurbaşkanı seçildim diye ilan etmesin."

‘BU GİDİŞ, YÜZDE 45'LERE GİDİŞTİR’

CHP'li müşahitlere seslenen Tezcan, "Partili arkadaşlarım gözlerini açıp, kulaklarını tıkasın ve sonuçları takip etsin. Daha 110 bin sandık var. Burada Erdoğan'ın can çatlasa çıkarabildiği rakam 51.77'dir. Bu gidiş 45'lere doğru bir gidiştir. 50'lerin altına gidiştir. Seçim ikinci tura kalacak. Sandık görevlilerimizi aynı hassasiyetle işlerini yapmaya devam etmeye çağırıyorum. Biz burada sabaha kadar takip edeceğiz. Gece boyunca bizdeki verilerle kamuoyunu bilgilendireceğiz. İnşallah 8 Temmuz'da ikinci oylamada Türkiye huzurlu, güzel bir seçimin sonucunu hep beraber yaşayacak" ifadelerini kullandı.

22.00 -  CHP'li Haluk Pekşen FOX TV'de açıklama yaptı. Pekşen şunları söyledi: Açılan sandık oranı yüzde 56.7. Seçim ikinci tura kalıyor. Erdoğan ile İnce arasında 4 puanlık fark var. Bu yüzde 56'ya göre 8 Temmuz'da ikinci tura kaldığını çok net söyleyebilirim. YSK'nin bize vermiş olduğu 56.7 rakamına göre İnce'nin yüzde 40'a karşı Erdoğan'ın yüzde 44 oy oranı var. İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin ve Adana'nın oyunu henüz girmedi. İnce'nin açık ara öne çıkacağı oydur.

21.30 - CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu: Seçim ikinci tura kalıyor.

 

 

 

 

21. 25 - Adil Seçim Platformu ve Anadolu Ajansı'nın aktardıkları seçim sonuçları 

 

21.20 Adil Seçim Platformu: TV ekranlarında yayınlanan veriler kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bir çok Büyükşehir ve Güneydoğu illerinde sayım işlemi devam etmektedir. Manipülasyonlara kapılarak sandıkları terk etmeyin. İnanıyoruz ve biliyoruz ki yarın bugünden güzel olacak! 

 

 21.30 - Adil Seçim Platformu verilerine göre 21.28 itibariyle Cumhurbaşkanlığı seçimleri sandık sonuçları

 

 

 

21.28 - Adil Seçim Platformu verilerine göre 21.28 itibariyle Cumhurbaşkanlığı seçimleri sandık sonuçları

 

21.23 - Manipülasyon yapmakla suçlanan Anadolu Ajansı'nın (AA) seçim sayfası çöktü. 

21.19 Muharrem İnce: Sandıkları terk etmeyin! 

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Twitter'dan açıklama yaptı. İnce şunları yazdı: Sandık görevlisi arkadaşlarım; an itibariyle YSK’nın sisteminde sandıkların yüzde 37’si açılmış gözükmektedir. Televizyonlarda ise Anadolu Ajansı kaynaklı sandıkların yüzde 85’inin açıldığı yönünde haberler yapılmakta/sonuç açıklanmaktadır. Sandıkları terk etmeyin! 

21.04 - AKP Sözcüsü Mahir Ünal açıklama yaptı. Ünal şunları söyledi: 

Bugün Türkiye bir demokrasi şöleni yaşadı. Bildiğiniz gibi seçimler demokrasinin düğünüdür.  İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre en güvenli seçimlerden birini yaşadık. Yeni yönetim sistemimiz ülkemize, milletimize hayırlı olsun. Türkiye seçim güvenliği konusunda en güvenli sistemlerden bir tanesi. 

Siyasi partilerin temsilcileri ve diğer parti temsilcilerinin de ıslak imzalı tutanakları alınıyor. Bütün siyasi partiler sonuçları beraberce takip ediyorlar. Türkiye'nin kurumlarının meşruiyetini sorgulamak bizim birliğimizin beraberliğimizi zora sokar. Bu kurumların cevap hakkı olmadığı bilinerek açık bir şekilde tehdit edilmeleri, kendi tabanlarının tahrik edilmesi sonucu ortaya çıkan ağır sonuçlar bu tahriği yapan siyasilerin sorumluluğudur. AKP hükümeti iktidar olmanın sorumluluğu ile davranmaktadır. Kullanılan tüm oylar AKP'nin teminatı altındadır. Diğer partilerin oyları bizim teminatımız altındadır. Ama bazı siyasi parti ve adayları uyarıyorum. Seçimler başlamadan oluşturulan bu tahrik, şaibe ve itibarsızlaştırma ülkemiz için ağır sonuçlar doğurabilir. Sorumluluğa davet ediyorum. AA'nın tehdit edilmesi kabul edilebilir değil. AA'nın yetkilileri, ıslak imzalı tutanakları alıp giriyor. Burada bir şaibenin olması söz konusu değilken YSK, AA gibi kurumlar üzerinden oluşturulan bu ağır tahrik kabul edilebilir değil. Sandıkta tecelli edecek olan millet iradesi herkesin kabulüdür.  Ülkemiz için bunun sonuçları her şeyden önce siyasilerin sorumluluk alması, bu kurumların mensupları herhangi bir saldırıya uğrarsa siyasiler bunun sorumluluğunu alabilecekler midir? Sonuçlar tam açıklanana kadar bekleyeceğiz.

Çıkan sonuçları hep birlikte hem basından hem seçim koordinasyon merkezlerinden takip ediyoruz. Bu sonuçlar millet iradesinin tecellisidir. Sonuçlandıktan sonra cumhurbaşkanımız genel merkezimize gelecek ve inşallah balkon konuşması gerçekleştireceğiz. Sandıkların tamamı açıldıktan sonra değerlendirme yapacağız.

20.59 - Gazeteci Zeynep Gürcanlı, YSK'nin SEÇSİS’e girdiği açılan sandık verisini açıkladı.

 

 20.55 - Adil Seçim Platformu ve Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre milletvekili seçim sonucu 

20.50 - Adil Seçim Platformu ve Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre 20.30 itibariyle Cumhurbaşkanlığı seçim sonucu

20.42 - AA'ya göre HDP barajı geçti. Oy oranı 10.00 

20.36 - Bahçeli'den Erdoğan'a tebrik 

MHP Genel Başkanı Bahçeli, seçim başarısından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak tebrik etti. (AA)

20.18 - CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, geçmiş seçimlerde AA'nın başlangıç ve bitiş oy oranlarını açıkladı. 

 

20.08 - AKŞENER: SANDIK BAŞINDA BEKLİYORUZ 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Twitter'dan sandıklara sahıp çıkma talimatı verdi. Akşener şunları yazdı. "Görevli ve müşahit kardeşlerim, sandıklarımızdan ayrılmıyoruz! AA'nın manipülatif sonuçlarından bağımsız, sandıklara son ana kadar sahip çıkıyoruz! Islak imzalı ve mühürlü nüshaları alana kadar sandık başında bekliyoruz!"  

 

20.00 - Canan Kaftancıoğlu: İnce 43,55 Erdoğan 44,91

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu basın toplantısı düzenledi. Kaftancıoğlu şunları söyledi:  İstanbul’da İnce’nin oyu 43,55, Erdoğan 44,91. AA'nın açıkladığı veriler Türkiye gerçekliğiyle örtüşmüyor. Sandıklarımızdan gelen sonuçları takip ediyoruz. Sandık başında da örgütümüz sahip çıkıyor, ilçe seçim kurulumuzda da takip edecekler. Belli aralıklarla sizlere açıklama yapacağız. İstanbul, Türkiye ortalamasını da gösterir.

<video:1007819>

19.50 İYİ Parti Genel Başkan Yardımcıları İsmail Koncuk: Kimse yüzde 50'yi aşamıyor

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcıları İsmail Koncuk, Buğra Kavuncu ve Ersagun Yücel ilk yayınlanan seçim sonuçlarını değerlendirdi.

İYİ Parti Seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı Koncuk:

Şu anda YSK kaynaklı olduğu ifade edilen sonuçlar doğruyu ifade eden sonuçlar değil. Biz bu filmi referandum sürecinde de yaşadık. Burada temel amaç sandık güvenliğinin ortadan kalkması ve muhalefet temsilcilerinin sandık başlarından ayrılmasıdır.

YSK sistemine göre yüzde 7'lik bir sayım var. TV'ler bunu yüzde 50 gibi gösterip neredeyse seçim bitmiş gibi davranıyorlar YSK da buna müdahale etmiyor.

Bu sonuçlar Anadolu Ajansı kaynaklı ve onlar kendilerine verilen görevi, emri yerine getiren haber ajansı görünümündeler.

Açıklanan rakamlar asla vatandaşların sandığa yansıyan iradesi değildir.
Tüm müşaitlerimiz, sandık görevlilerimiz sandık başlarını terk etmesinler. Islak imzalı tutanakları genel merkezimize göndersinler.

Bize ulaşan sonuçlara göre kimse yüzde 50'yi aşamıyor. Bizdeki sonuçlara göre İnce 40.3, Meral akşener 8.74, Erdoğan 46,69, Demirtaş 3.38, Karamollaoğlu 0,94. Elimde fotoğrafı da olan sonuçtur bunlar.

Açılan sandık son derece az. Sandıklar korunduğu sürece doğru sonuçları alacağız. Cumhur ittifakı yüzde 48, millet ittifakı yüzde 41.

Sandık güvenliğinden asla vazgeçmeyeceğiz, sonuna kadar koruyacağız.

19.45 - Adil Seçim Platformu ilk seçim sonuçlarını açıkladı. İşte ilk veriler...

 

 

19.38 - Garo Paylan: Barajı geçiyoruz

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Twitter'da yaptığı açıklamada" HDP’nin elindeki verilere göre barajı rahatlıkla geçiyoruz. Sandık görevlilerimiz asla moralini bozmadan oylarınıza sahip çıkmaya devam etsinler" dedi. 

 

 

 

GÜL'ÜN SANDIĞINDAN ERDOĞAN ÇIKTI 

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Beykoz Şehit İsmail Kefal İlkokulu'nda oy kullandığı sandıkta Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçları belli oldu. Sonuçları şöyle: Recep Tayyip Erdoğan: 187, Muharrem İnce: 107, Meral Akşener: 25, Temel Karamollaoğlu: 8, Selahattin Demirtaş: 1, 3 geçersiz ve 1 oy ise boş.

19.28 - KAFTANCIOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İstanbul’da açılan sandıklarda çok iyi gidiyoruz ve Anadolu Ajansı'nın verileriyle alakası yok. Hepimiz oylarımıza sahip çıkıyoruz. İlçelerde daha ıslak imzalar oluşturmadan sonuç veren bir AA var ne yazık ki!" dedi.  

 

 

19.20 - İNCE'DEN 'SANDIKLARI TERK ETMEYİN' ÇAĞRISI 

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, kişisel Twitter hesabından "Anadolu Ajansı manipülasyon yapıyor, Erdoğan’ın yüksek oy aldığı yerlerin sonuçlarını öncelikli veriyor.  Sandık görevlilerimize sesleniyorum moralinizi bozup asla sandıkları terk etmeyin" açıklamasını yaptı. 

CHP: AA'YA İNANMAYIN, ERDOĞAN KAYBEDECEK 

19.15 -  CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, CHP Seçim İzleme ve Koordinasyon Kurulu üyeleri Genel Başkan Yardımcıları Tuncay Özkan, Muharrem Erkek ve Onursal Adıgüzel ile parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Partisinin Seçim İzleme Merkezi'ne gelen verilere göre, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin yüzde 40, Recep Tayyip Erdoğan'ın ise yüzde 46 oranında oy aldığını belirten Bülent Tezcan, sonuçları adım adım takip ettiklerini anlattı. Bu seçimi Muharrem İnce'nin kazanacağını ifade eden Tezcan, seçim sonuçlarıyla ilgili hile yapanların ipliğini pazara çıkaracaklarını bildirdi.

Sandık görevlilerine "görev yerinizi terk etmeyin" çağrısında bulunan Tezcan, görevlilerin, ıslak imzalı tutanakları partilerine teslim etmelerini istedi.

Parti Sözcüsü Tezcan, 81 ilde bütün vatandaşları il ve ilçe seçim kurullarının önüne çağırarak, "Bu seçim Türkiye'de bir büyük değişimi şimdiden işaret ediyor. Sayın Muharrem İnce'nin birinci turda alacağı iddiasıyla bugüne kadar kampanyamızı yürüttük. Şu andaki tablo seçimin ikinci tura kalma ihtimalini çok net ortaya koyuyor. O yüzden sandıklara herkes sahip çıksın, vatandaş da seçim kurullarına gitsin." diye konuştu.

Tezcan şunları söyledi:  Adım adım sonuçları takip ediyoruz. Erdoğan'ın oy oranı yüzde 48'in üzerine çıkmadı. Yüzde 5 açılan sandıkta oranlar bunlardır. Bin küsür sandıktan itibaren takip ediyoruz. Bu çok açık manipilasyondur. Erdoğan kaybedecek, İnce kazanacak. Zaman zaman sizi gerçek rakamlarla bilgilendireceğiz. Hangi oyunları oynarsa oynasınlar kazanacağız. Sandık başını terk etmeyin. AA numarasının iki amacı var. Sizi bezdirip, teslim olup, sandıkları bırakıp evlerinize gitmenizi istiyorlar. İkincisi arada zaman kazanıp, o programla yapmak istediklerini yapabilmek. Islak imzalı tutanakları mutlaka alın ve partinize götürüp verin. 

Açıklamadıkları oranı size söylüyorum. Anadolu Ajansı yüzde 70.72 ile başladı. Şu anda 59.44. Yüzde 40.09 diye paylaştı açılan sandığı.  AA 70'le başlayıp 51'de fit olacak. Kimse ayrılmasın. Vatandaşların görevi var. Huylu huyundan vazgeçmiyor. Bu sefer buna fırsatları olmayacak. AA moral üstünlüğünü yakalamak için bunu yapıyor. Vatandaşlarımıza ilçe seçim kurulları önünde görev düşüyor. Oylarınızın çalınmasına izin vermeyin. 81 ilde vatandaşlarımızı ilçe seçim kurullarının önüne çağırıyoruz. Sabaha kadar nöbete bekliyoruz. Bu seçim bir büyük değişimi işaret ediyor. AA'nın verilerine inanmayın. Böyle devam ederse seçim ikinci tura kalabilir. İnce'nin birinci turda Cumhurbaşkanı olacağı iddiasıyla kampanyamızı yürüttük. Şu anki tablo seçimin ikinci tura kalacağını çok net ortaya koyuyor. 

19.07 - CHP Genel Merkezi'nden ilk sonuçlar geldi. Erdoğan yüzde 46.58 İnce 40.35.  

18.55 - Gazeteci Zeynep Gürcanlı CHP Genel Merkezi'nden ilk sonuçları paylaştı. Gürcanlı, "Yayınlanan AA sonuçları. Bir de bu var" yazdı.  

 

18.43 - YSK, yasağı kaldırdı. 

18.30 -  YSK, seçim sonuçlarına ilişkin yayın yasağını 18.45'te kaldıracağını açıkladı. 

18.00 - YSK önüne takviye ekip 

Demir bariyerlerle çevrilen YSK önüne polis ekiplerinin takviyesi de sürüyor. 

17.45 - CHP'li vekiller YSK önünde

CHP milletvekilleri YSK'ye gitti. CHP'li Barış Yarkadaş Twitter'dan yaptığı açıklamada, "YSK'nın önüne geldik bir grup milletvekilimizle... Burada tam anlamıyla bir sıkıyönetim var. Tel örgülerin ardında sadece vekiller ve gazeteciler var. Ankara Mithatpaşa Caddesi çöp kamyonlarıyla kapatılmış. Kim neden korkuyor? Nedir bu telaş?" yazdı. 

 

17.40 - Sandıklar kapandı, Erdoğan'dan ilk açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Huber Köşkü önünde açıklama yaptı. Erdoğan, "Şu anda sakin geçen bir seçim var. Şimdi bir şey söylemeyeyim" dedi. 

<video:1007622>

 17.30 - Binali Yıldırım'dan Erzurum açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, Erzurum'da üç kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili, "Seçimler ülkemiz ve milletimize hayırlı olsun. YSK'nın aylardan beri yaptığı hazırlıklar seçimin sükunet ve başarıyla geçmesinin sebebidir. YSK'nın üyelerine, sandıklarda görevli arkadaşlara, parti görevlilerine teşekkür ediyorum. Erzurum'daki vatandaşların ölümü, seçimle ilgili değil. Uzun süredir süren husumetle alakalı" dedi

17.20 - Yurttaşlar YSK önünde toplanmaya başladı 

Yurttaşlar YSK önünde toplanmaya başladı. Polis 'Burada beklemeyelim' anonsu geçiyor. YSK önüne demir bariyerler getirildi. 

<video:1007631>

 

 

17.10 -  Kılıçdaroğlu: Sandıkları terk etmeyin

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu açıklama yaptı: "Sandık görevlileri devlet memuru gibi hareket etmesin. Islak imzalı tutanakları alana kadar sandıkları terk etmeyin. Bu seçimi güzel şekilde sonlandırabilirsek yarın güzel bir Türkiye'ye uyanmış olacağız" 

<video:1007586>

 

17.05 - Sanıklar kapandı İnce konuştu: 'Aynı numarayı yine yapacaklar"

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, "Şu anda sandıklar açıldı. Bütün sandık görevlilerimizden şunu rica ediyorum. Anadolu Ajansı bu seçimi belirlemeyecek. Bu seçimi millet belirleyecek. Ne yaparlarsa yapsınlar kazanacağız bundan bir kuşkum yok. Sandıkları asla terk etmemelerini, Anadolu Ajansı’nın gidip Erdoğan’ın en yüksek oy aldığı yerlerden başlayıp numara çekeceğini, toplumu yanıltacağını, referandumda nasıl yüzde 68’lerde başlayıp yüzde 50’lere düştüğünü biliyoruz. Aynı numarayı yeniden yapacaklar. Buna inanmamalarını, sonucun iyi olacağından hiçbir kuşku duymuyorum. Islak imzalı tutanakları almadan sandık başlarından ayrılmayınız. 

<video:1007564>

 

 17.00 - Sandıklar kapandı: Saat 08.00’de başlanan oy verme işlemi, saat 17.00 itibarıyla sandıkların kapanması ile sona erdi.

<haber-yatay:1007512,1007012,1007072,1006994,1006707>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler