Dünya basınından seçime dair ilk tepkiler

Türkiye’de bugün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27’nci Dönem Milletvekili seçimlerinin oylaması seçim sandıklarının 17.00’de kapanmasıyla sona erdi. Oylamanın ardından gelen ilk seçim sonuçları dünya basınına yansıdı. Gün boyu seçimleri Türkiye’nin çeşitli noktalarından takip eden uluslararası basın, ilk sonuçların ardından gözlerini Türkiye’ye çevirdi.

Yayınlanma: 24.06.2018 - 23:29
Abone Ol google-news

The Guardian

İngiliz The Guardian gazetesi ilk sonuçları "Erdoğan zafer ilan etti ancak muhalefet daha teslim olmadı" başlığı ile duyurdu. İngiliz gazetesi haberinde "Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kazandığını ilan etti ancak oyların tamamı sayılmadığı için, muhalefet yenilgiyi kabul etmedi." ifadesini kullandı.

BBC

BBC ise, manşete taşıdığı haberinde, Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi olmayan sonuçlardan yola çıkarak, ilk turda kazandığını açıkladığını ifade etti.
Haberde, devlet ajansı Erdoğan'ın yüzde 53, rakibi Muharrem İnce'nin ise yüzde 31 civarında oy aldığını açıkladı ama öuhalefet bu rakamlara karşı çıkıyor ifadesi yer aldı.

Le Monde

Fransız Le Monde gazetesi, seçimleri "Türkiye: Erdoğan zafer elde ettiğini açıkladı, muhalefet karşı çıkıyor" başlığıyla manşetten verdi.

Le Monde, aynı zamanda Bülent Tezcan'ın Anadolu Ajansı'nın "manipülasyon" yaptığına dair açıklamalarına da yer verdi.

Sputnik

Moskova merkezli Sputnik de seçimlerin ilk sonuçlarını, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüzde 17’si açılan sandıklarda liderliğini yürütüyor" şeklinde değerlendirdi. Ardından da "Hükümet sözcüsü Cumhurbaşkanlığı seçimini Erdoğan'ın kazandığını söyledi" başlığıyla manşete taşıdı.

Sputnik, ilk sonuçlara göre; Erdoğan’ın ardından en çok oy alan kişinin Muharrem İnce olduğunu belirterek, Türk basınının değerlendirmelerine kendi haberinde yer verdi.

France24

France24 seçimleri, "Oylarım tamamı sayılmadan Erdoğan zafer ilan etti" başlığıyla verdi ve "Türkiye, oldukça önemli olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin sonuçlarını dört gözle takip ediyor" ifadeleriyle seçimin ilk sonuçlarını değerlendirdi.

Süddeutsche Zeitung

Alman Süddeutsche Zeitung, seçimleri manşete taşıdı ve "Erdoğan seçimin kazananını ilan etti" başlığı attı. 

Financial Times

Yine İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'deki seçimler ile ilgili haberini "Destekçileri Erdoğan'ın zafer ilan etme yolunda olduğunu söylüyor" diyerek duyurdu.

Haberde, "Erdoğan'ın destekçileri Cumhurbaşkanı'nın 5 yıl daha görevde kalacağını iddia ediyor. Ancak muhalefetin adayı Muharrem İnce Anadolu Ajansı'nın açıkladığı verilere itiraz ediyor" deniyor.

Washington Post

Amerikan Washington Post gazetesi ise haberi "Erdoğan resmi olmayan sonuçların zafere işaret ettiğini söylüyor, muhalefet partisi 'Manipülasyon var' diyor" başlığıyla duyuruyor.

Erin Cunningham imzalı haberde "Parlamento ve yargı sisteminin otorite alanını daraltmak üzere tasarlanmış olan yeni cumhurbaşkanlığı sistemi, Erdoğan'a geniş yetkiler tanıyacak. Muhalifler, bunun tek adam rejiminin önünü açacağını söylüyor" deniyor.

Wall Street Journal

Yine Amerikan Wall Street Journal gazetesi ise haberinde daha kesin bir dil kullanarak "Erdoğan bir kez daha Türkiye'nin cumhurbaşkanı olarak seçildi" diyor.

Haberde, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimden ezici bir zaferle çıktı. Seçmenler, ülkeyi 15 yıldır yöneten Erdoğan'a ve giderek otoriterleşen yönetim biçimine destek verdi" deniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler