Dünya basını seçimi nasıl gördü

24 Haziran seçimleri dünya basınında geniş yer tuttu.

Yayınlanma: 25.06.2018 - 12:43
Abone Ol google-news

New York Times

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisinin kritik seçimi önde götürdüğünü aktardı. Sonuçların netleşmesinin ve Erdoğan'ın galibiyet konuşması yapmasının ardından NYT, “sonuç sadece Türkiye'de değil, Batı ve bölge ülkelerinin başkentlerinde de hissedilecek sarsıntılar gönderdi” ifadesine yer verdi.

Le Monde

Le Monde gazetesi 24 Haziran seçim sonuçlarını "Erdoğan bütün güçleri elinde toplayacak" başlığıyla verdi. Gazete, yurtdışında yaşayan seçmenin katılımının eski seçimlerdekinden daha yüksek olduğunu belirtti. Gazetenin türkiye temsilcisi Marie Jego, AB ile ilişkilerin sıkıntılı olacağını ifade etti ve "Gücü genişleyen Erdoğan komşuları ve partnerlerine karşı agresif tutumuna son vermeyecektir" dedi. 

Liberation

Fransız Liberation gazetesi "Turkiye: ve sonuda kazanan Erdoğan oldu" dedi.
Hala Kodmani imzalı yazıda, Erdoğan için "İkinci turu istemiyordu. birinci turda oyların yüzde 52'sini alarak yeniden seçildi. Yoğun bir katılım çağrısı yapmıştı. Katılım, yüzde 87 ile rekor kırdı."

Welt

Alman Die Welt gazetesi, "Türk devleti bundan böyle farklı bir devlet olacak" başlıklı Daniel-Dylan Böhmer imzalı bir yoruma yer veriyor. "Özgür ve adil olmayan şartlarda yapılan seçimlerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci tura kalmadan seçimi kazandığına" dikkat çekilen yorumda, buna rağmen muhalafetin başarısının dikkate değer olduğu belirtiliyor. Yazının satırbaşları şöyle: " denli şüpheli olduğu belirsizliğini koruyor. Seçim gözlemcileri çok sayıda usulsüzlük bildirdi. Bazı seçim bölgelerinde Cumhurbaşkanı ve partisi için oy pusulaları depolandığı, bazılarında ise bir önceki seçimlere göre çok daha fazla oy verildiği iddia edildi. Ülkenin güneydoğusunda ise silahlı kişilerin seçmenleri korkuttukları öne sürüldü. Tüm bunlara rağmen muhalefetin hala yaşam belirtisi gösterebiliyor olması bile dikkate değer. Türk devleti artık farklı bir devlet olacak."

Haaretz

İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi, “Erdoğan zaferini ilan etti, muhalefet itiraz ediyor” başlığını kullandı. “Türkiye’deki seçim sonuçları AKP’nin genç neslin oyunu kaybettiğini gösteriyor” yorumunu yaptı.

Spiegel

Spiegel Online'da Hasnian Kazım imzalı "Ebedi galip" başlıklı yorum, "Türkiye'de seçim yapıldı ve yine Erdoğan galip çıktı. Manipülasyonlar, baskılar ve şiddet vardı. Ancak Türkler bu kararı verdi: Güçlü bir lider istiyorlar. Şimdi nasıl devam edeceğine dair iki senaryo var" satırlarıyla başlıyor:

"Birinci senaryo; muhalefet partileri sonuçların doğru olmadığını göstermek için nerede ve ne ölçüde usulsüzlük yapıldığını ispatlar. Sonuçlara itiraz eder, ikinci tura gidilmesini ya da seçimlerin tekrarlanmasını sağlar. Bunun için de ülke genelinde düzenlenecek bir protesto desteğine ihtiyaçları var. Ancak hukuk devletinin kalmadığı ve Erdoğan'ın gerçekleri kendi kanaatine göre uyarladığı bir yerde bu mümkün görünmüyor. İkinci yani muhtemel senaryo ise Erdoğan'ın bundan sonra çok saha sert bir şekilde yöneteceği, kendisini eleştirenleri daha da pervasızca cezalandıracağı ve protestocuları daha acımasızca dövdüreceği."

Wall Street Journal

Wall Street Journal, haberinde "Erdoğan bir kez daha Türkiye'nin cumhurbaşkanı olarak seçildi" dedi. Haberde, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimden ezici bir zaferle çıktı. Seçmenler, ülkeyi 15 yıldır yöneten Erdoğan'a ve giderek otoriterleşen yönetim biçimine destek verdi" ifadeleri yer aldı.

Le Figaro

Sağ eğilimli Fransız Le Figaro gazetesi, “Erdoğan, on beş yıllık otoriter sürüklenme ve kişiye özel yapım Anayasa” başlığıyla verdiği haberde, “Erdoğan’ın genel ve cumhurbaşkanlığı seçimindeki çifte zaferi, tam yetkiyle hiper-başkan statüsünü pekiştirdi” yorumunu yaptı.

RFI

RFI, "Recep Tayyip Erdogan iddiayı kazandı" dedi.
Anissa el-Jabri ve Alexandre Billette imzalı haberde, "Bir kaç haftalık bir sürede muhalefetin kampanyasının yıldızı statüsüne erişmişti. Erdoğan'ı hitabet konusunda kafa tutabilen, saldırılarına sevap verip gülebilen ilk kişiydi. Pazar, seçim bürüları kapandıktan sonra, Erdoğan'a muhalif toplulukları heyecanlandırabilen tek kişi olan Muharrem İnce'nin sesini bir daha duyamadık." denildi.

El Pais

İspanya'nın El Pais gazetesi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muhalefetin son günlerde artan protestoları arasında yeniden seçildiğini yazdı. Haberde seçimlerin Erdoğan’a güçlü yetkilerle beş yıl daha ülkeyi yönetmesinin yolunu açtığını belirtti.

Belçika basını

Belçika’da yayımlanan La Libre, Türkiye’nin hiper başkanlığa doğru gittiğini yazarken, La Soir, Erdoğan’ın güçlendirilmiş yetkilerle yeniden kazandığını, Türklerin ise yeni demokrasi testini başararak geçtiğini yazdı.

Dünya basınından diğer başlıklar şöyle: (Euronews'dan derlendi)

Der Spiegel: Sonsuza dek lider.

Bild: Erdoğan kendisini kazanan olarak ilan etti.

RIA Novosti: Süper sultan ! Erdoğan'ın gücünü arttırması önünde kim duracak ?

il.Giornale: Erdoğan tekrar Sultan. Ama muhalefet bunu tartışıyor.

Corriere della Sera: Türkiye, Erdoğan: Halk bunu istedi. Muhalefet sonuçlar manupile diyor.

La Repubblica: Oylar Erdoğan'a tacı giydirdi. Muhalifler tartışıyor.

Libero: Erdoğan Türkiye'nin sultanı. İslami halk oylaması. Avrupa üstünde patlama gibi oylar.

ABC: Erdoğan yüzde 54 oyla kazarak ikinci turdan kurtuldu.

Publico: Erdoğan zafer ilan etti. Muhalefet sonuçlar konusunda şüpheli.ü

Diario de Noticias: Erdoğan zaferini ilan etti ve süper başkan olmaya hazırlanıyor.

Expresso: Türkiye'de tartışmalı sonuçlar. Erdoğan birinci turda kazandığını ilan etti. Ama muhalifler farklısonuçlara ulaştı.

<haber-yatay:1008444>

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler