Seçim günü Şanlıurfa'da ne yaşandı? "Kadınların oy kullanma hakkı yoktu"

Şanlıurfa Haliliye Köyü'nde seçim günü okulda yaşanan darp ve baskı iddiasıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Aralarından birinin darp edildiğini belirten müşahitler, "Geçen sene burada biri öldü, yine yaşanmasın" , "Hepinizi burada öldürürüm, buradan sağ çıkamazsınız" sözleriyle tehdit edildiklerini belirterek kadınlara oy kullandırılmadığını söyledi.

Yayınlanma: 27.06.2018 - 07:43
Abone Ol google-news

Seçim günü Şanlıurfa Haliliye İlçesi, Uluhan Köyü'nde müşahitlere baskı ve şiddet uygulayarak sandıkta usülsüzlük yapıldığı iddiası gündeme gelmişti. 24 Haziran tarihinde Uluhan İmam Hatip Ortaokulu'nda müşahit olan Aykut Kuğuoğlu ve darp edildiğini belirten Abdullah Şanlı o gün yaşananları Cumhuriyet'e anlattı.

24 Haziran seçimlerinde Aykut Kuğuoğlu, Mertcan Kuğuoğlu, Sinan Yayık ve Abdullah Şanlı İstanbul'dan, Sadettin Ersin Gül ise İzmir'den sandıkları korumaya Uluhan İlköğretim Okulu’na gitti. İddiaya göre okul müdürü oylamanın Uluhan İmam Hatip Ortaokulu'nda yapılacağını söyledi ve kişileri oraya götürdü.

"AİLE REİSLERİ GELECEK TÜM AİLE ADINA OY KULLANACAK"

Aykut Kuğuoğlu'nun aktardığına göre okulda kolluk kuvveti olarak yalnızca bir uzman çavuş ve iki er kaldı. Muhtar ve AKP il görevlisi olduğunu iddia eden kişiler daha kurul oluşmadan sandık başkanına 'hadi başla' baskısı yapmaya başladı.

"GEÇEN SENE BİRİ ÖLDÜ"

İddiaya göre "Sandık başkanı, 'kurul oluşmadan başlamam' dedikten sonra muhtar, Küçukkuğu'yu çağırararak 'Geçen sene burada biri öldü, yine yaşanmasın. Şimdi aile reisleri gelecek, tüm aile adına oy kullanacak, karışmayın üzülmeyin. Doğuda işler yıllardır böyle yürür değiştiremezsiniz” dedi. 

"CAHİL OLDUKLARI İÇİN OY KULLANMAZ"

"Kadınların oy kullanma hakkı yoktu" diyen Kuğuoğlu, "Erkekler sürekli 'Benim karım bilmez ben kullanacağım' diyordu. Muhtarın da "Doğuda kadınlar cahil oldukları için oy kullanmaz" dediğini belirtti. Kuğuoğlu sözlerini şöyle sürdürdü, "Sonra AKP görevlisi olduğunu belirten kişi kimliklerimizi görmek istedi, gösterdik. Arkadaşlarımın yanlarına giderek “halkla kesinlikle muhatap olmayın” dedim. “Canımızı tehlikeye atamayız” uyarısı yaptım.

 Aykut Kuğuoğlu

"BURADAN SAĞ ÇIKAMAZSINIZ"

Kuğuoğlu, arkadaşı Abdullah Şanlı'nın darp edildiğini ise şu sözlerle anlattı:

"Üst kattan gürültü koptu. Koşarak gittik, Abdullah kan revan içinde ellerinden kurtulmaya çalışıyordu. Jandarmayla beraber onu oradan çıkarıp bahçeye aldık. AKP görevlisinin kabine herkes ile birlikte girip çıktığını, başkanı uyarıp onunla hiç muhatap olmadığını söyledi. Ama AKP’li adam üstüne yürüyerek “Hepinizi burada öldürürüm, buradan sağ çıkamazsınız” diyerek beraberinde ki öfkeli ve saldırgan grupla arkadaşımızı darp etti.

"8-9 KİŞİ ORGANİZE OLARAK SALDIRDI"

Bizi oradan gönderme konusunda kararlıydılar. 8-9 kişi organize olarak saldırmışlardı ona. Jandarmanın olaydaki tutumu bizi tatmin etmedi, can güvenliğimizden şüphe ettiğimiz için sandıkları terk ettik. "

"HEPSİNİN OYU KULLANILACAK"

Kuğuoğlu, köyde en fazla 100-120 kişi olduğunu belirttikten sonra "okulda 1500 civarı oy vardı, muhtarın da “hepsinin oyu kullanılacak” dediğini belirtti.

"ARKADAŞIMIZ İFADESİNİ VERDİ"

Kuğuoğlu, sözlü olarak taciz edildiklerini öne sürerek "Oy verenler okulu terk etmiyor etrafımızı kuşatıyordu. Sürekli olarak itilip kakılıp, sözlü ve psikolojik olarak taciz ediliyorduk halk ve AKP'li üyeler tarafından. Ak Parti İl Yönetimi'nde olduğunu iddia eden 50’li yaşlarının başındaki kişi, arkadaşımızı darp eden emri veren liderlerleriydi. Daha sonra karakola vardık arkadaşımız ifadesini verdi. Oradan hastaneye geçtik darp raporumuzu elden teslim aldık" şeklinde konuştu.

Darp ve tehdit edildiğini belirten Abdullah Şanlı'nın açıklamaları ise şu şekilde:

"AK PARTİ'YE OY VERMELERİNİ TELKİN ETTİ"

"Ben darp edilinceye kadar kullanılan yedi ya da sekiz oydan yalnızca bir kişinin oyu usulüne uygundu" açıklamasında bulunan Şanlı, "Sınıf çok kalabalıktı ve elinde iki üç kimlik kartı ile bekleyen insanlar vardı. Beni darp eden kişi, bu 7-8 oy vermenin neredeyse hepsine müdahil oldu. Kabine girdi, perdeyi açıp baktı. Ak Parti’ye oy kullanmalarını telkin etti, oylarına baktı." dedi.


Abdullah Şanlı

"TÜM KADINLARIN OYLARI EŞLERİNCE KULLANILDI"

Kadınların oylarının eşleri tarafından kullanıldığını söyleyen Şanlı, "Kısacık zamanda toplu oy kullanıldığına, gelmeyen insanların kimlikleriyle oy kullanıldığına, bir yaşlı kadın hariç tüm kadınların oylarının eşlerince kullanıldığına şahit oldum. Herkes ölümle tehdit edildi. Darp raporu aldım, şikayetçi oldum. Fakat jandarma gelmesine rağmen adamı bir anda kaybettiler. Kimlik bilgilerini bile öğrenemedim" şeklinde açıklama yaptı.

"İTİRAZ ETMEYE ÇALIŞACAKLAR"

Şanlı, olay yaşandıktan sonra CHP İl Başkanlığı’nda tutanak tutulduğunu ve İl Seçim Kurulu'na gidip itiraz edeceklerini, iptal ettirmeye çalışacaklarını söylediklerini belirtti.

"SİLAHI ALIRIM"

Şanlı, sosyal medya hesabından darp olayını şu sözlerle anlatmıştı: "Birinin gelip seçmen varken kabine girmeye çalışması üzerine sandık başkanına “ Kabine girmesin, izin vermeyelim” deyince sandıkta müşahit olduğumu bilmesine rağmen "Sen kimsin? Burada geçen sene kan çıktı bu sene de sizden çıkar, silahı alırım" diye bağırıp boğazımı sıkmaya, yumruk atmaya başladı. Elinde ne vardı da bi anda kaşımın üstü patladı bilmiyorum zaten adam vurmaya başlayınca oradaki 5-6 kişi daha tekmelemeye başladı, çömelip başımı koruyabildim ancak"

<haber-yatay:1007341,1007257,1006994,1007451>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler