Eski CHP Milletvekili Eren Erdem kaçma şüphesi gerekçesiyle tutuklandı

Ankara'da gözaltına alınarak İstanbul'a getirilen eski CHP Milletvekili PM üyesi Eren Erdem, tutuklandı. Erdem, mahkemedeki CHP'lilere, Parti Sözcüsü Bülent Tezcan için "Bu onun eseridir" diye sitemde bulundu. İfadesinde suçlamayı kabul etmeyen Erdem cezaevine gönderildi.

Yayınlanma: 29.06.2018 - 02:10
Abone Ol google-news
<video:1013052>

25. ve 26. dönem İstanbul CHP Milletvekili halen CHP PM üyesi olan Eren Erdem, “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”, “gizli tanığı deşifre etmek” ve “soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçlarından hakkında 9,5 yıldan 22 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava nedeniyle tutuklandı. 

SABAH GÖZALTINA ALINDI ÖĞLEN TUTUKLANDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanık olarak yargılanan Erden Erdem hakkında, kaçma şüphesi bulunduğu iddiasıyla yakalanmasını talep etti. Talebi yerinde bulan İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, Erdem hakkında yakalama kararı çıkartılmasına hükmetti. Bu karar doğrultusunda, Erdem, Ankara’da sabah gözaltına alındı. Yaşananları ise Erdem sosyal medya hesabından kendisi duyurdu.Erdem Ankara'dan getirilerek Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Saat 11.00 sıralarında başlayan adliye sürecinde şunlar yaşandı: 

CHP'LİLER YALNIZ BIRAKMADI 

Erdem saat 11.30 sıralarında, İstanbul Adliyesi’nde bulunan ve davanın görüldüğü mahkemeye getirildi. Erdem’i Avukat Onur Cıngıl savundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da telefonla bilgi aldığı duruşmayı, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski İl Başkanı Cemal Canpolat, CHP’li eski ve yeni milletvekilleri; Mahmut Tanal, Ali Şeker, Barış Yarkadaş, Hilmi Yarayıcı, Sibel Özdemir, Turan Aydoğan da izledi. 

TANAL İÇİN ARA VERİLDİ

CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal duruşmada avukat olarak bulundu. Tanal duruşmada “Milletvekilliğim bitti tekrar seçildim ama mazbata almadım. Onun için mahkeme heyeti benim bu duruşmada savunma yapmam için bir ara karar alırsa burada Eren Erdem'i savunmak istiyorum” dedim. Mahkeme heyeti bu talebi karara bağlamak için duruşmaya ara verdi.

EREN ERDEM’DEN BÜLENT TEZCAN’A TEPKİ
Eren Erdem Hilmi Yarayıcı ile konuşurken “Bülent Tezcan'a söyleyin bu onun eseridir” dedi.

ERDEM: KAÇSAM KAÇARDIM AMA BURADAYIM 

Erdem'in savunması: "Ahmet Şık'a FETÖ'cü diyen yapı şimdi beni FETÖ'cü ilan etti.  Bu şuçlama mezhebime, meşrebime uymaz. Karşı Gazetesinde FETÖ eleştirildi. Ne kaçması polis korumam var. Gizli tanık seçerken insan dikkat eder. Çikolata kutusunda belge gelmiş miş, insan biraz zeka seyiyesi olan gizli tanık seçer. İlçe başkanı ile yaptığım konuşmadaki 'ön kesmeği' adam kesmek diye yazmışlar. Adamın yüzünde çizik yok. Twitter ve medya üzerinden suçlanıyorum A haberin yayınlari ile dosya oluşturulmuş. Suçlu olsam kaçardım suçsuzum ve mücadeleye devam. Kaçsam kaçardım ama buradayım. 

"İSPAT ETSİNLER İDAMIMI TALEP EDERİM"

İddianamede şaşırdığım nokta şu: her iddianame deliden şüpheliye gider bu dosyada şüpheliden delile gidilmiş. FETÖ'nün gazeteye tek kuruş verdiğini ispat etsinler idamımı taleb ederim. O dönem ilanlarla ayakta durduk. Cumhuriyet, Birgün 'Biz yayın yasağını deleceğiz' dedik en fazla bu suçla suçlanabilirim. Bu iddianame FETÖ ile mücadeleye zarar verir sulandırır bütün dünya dalga geçer. Namusumu ortaya koyarak söylüyorum gitsem giderdim CHP PM üyesiyim nereye gideceğim? İddianame çürük. İçinde ayçiçeği var kabak çekirdeği var. En fazla Cumhurbaşkanına hakaretten ceza alırım. Milletvekilliğimin düştüğü hafta tutuklanmam adalete zarar verir..."

"BEN SUÇLANIYORSAM HAKAN FİDAN DA SUÇLANMALI"

Ben suçlanıyorsam Hakan Fidan da suçlanmalı. Suçum 17- 25’te haber yapmak. İddianamede gazete FETÖ matbaasında basıldı dediler. Benim üzerimden CHP yıpratılmaktadır. Aydınlık da aynı matbaada basıldı. Bu devirde benim gibi muhalif kişiler hedef gösterip, korku imparatorluğu yaratılıyor. Siyasette hep 6. viteste gittim. Eleştiri dozajımı düşürmedim düşürmem. Çoluğu çocuğu olan namuslu biriyim." 

"BODRUM'DA EVE GİDİYORDUM"

Erdem savunmasına şöyle devam etti: "Bordum'da eve gidiyordum. Desinler ki tek belge var telefon görüşmesi var beni tecrite atsınlar. Çikolata kutusı delili ile tutuklama mı yapacaksınız. Bu siyasi dava olmasa eve giderken alınmazdım, Bodrumda tekneye değil eve gidiyordum. Temelsiz bir iddianame söz konusu" dedi. 

TUTUKLANDI

Erdem'in savunmanı tamamlamasının ardından İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi kısa bir ara verdi. 15 dakikalık aradan sonra mahkeme "kaçma şüphesi bulunduğu" gerekçesiyle Erdem'in tutuklanmasına karar verildiğini açıkladı. Erdem, Silivri Cezaevi'ne gönderildi.   

MAHKEMİNİN TUTUKLAMA GEREKÇESİ 

Mahkeme kararında "Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek suçunu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, kendi twitter hesabında "ilk durak Maraş yazdıktan sonra ertesi sabah hakkında aynı gün konulan yurt dışı çıkış yasağı tedbirinden haberi olmadan çıkış yapmak istediği daha sonra ise sanık hakkında yapılan ihbar ile yasadışı yollardan yurt dışına kaçacağı yönünde kuvvetli olgular bulunduğu, gelinen bu aşamada adli kontrol kararının yetersiz kalacağı anlaşıldığından tutuklanmasına" denildi.

22 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR 

Eren Erdem hakkında, İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir dönem genel yayın yönetmenliğini yaptığı Karşı Gazetesi'ndeki çalışmaları nedeniyle dava açılmıştı. Erdem hakkında "Silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek", "Gizli tanığı deşifre etmek" ve "Soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlarından 9,5 yıldan 22 yıla kadar hapis isteniyor. Erdem hakkında açılan davanın ilk duruşmasının 19 Eylül'de saat 10.00'da yapılmasına karar verilmişti.

Eren Erdem, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinin ardından 21 Mayıs günü Atatürk Havalimanı'na gitmiş, ancak hakkındaki yurtdışı çıkış yasağı nedeniyle çıkış yapamamıştı. 

CHP'LİLER YAPTIKLARI AÇIKLAMAYLA TUTUKLAMAYI ELEŞTİRDİ 
Eren Erdem'in tutuklanmasının ardından duruşmayı izleyen CHP'liler adliye dışında basın açıklaması yaptı.

Mahmut Tanal, "Hükümet, seçim sonrası icraatlerine vakit kaybetmeden başladı.Eren Erdem tutuklandı. Bu tutuklama siyasi bir karardır" dedi.

Barış Yarkadaş, "Arkadaşımız Eren Erdem'in tutuklanmasıyla birlikte, cezaevindeki gazeteci sayısı 180'in üzerine çıktı. Bu gerçeklik, AKP iktidarının utancıdır! Eren Erdem gazetecilik yapmıştır. Gazetecilik suç değildir" dedi. Yarkadaş ayrıca, "CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Eren Erdem'in tutuklanmasının anlamı, 'CHP terörle işbirliği yapıyor' yalanına zemin hazırlamak içindir. 18 Eylül'deki duruşma tarihinin bile beklenmemesi, bunun en açık kanıtıdır" iddiasında da bulundu.

 

ERDEM GÖZALTINA ALINDIĞINI KENDİSİ DUYURMUŞTU 

Gözaltı gerekçesini bilmediğini söyleyen Erdem sosyal medya hesabından gözaltına alındığını duyurmuştu: 

"An itibariyle gözaltına alındım. Gerekçemi bilmiyorum. Polisler tarafından evimin önünden gözaltına alındım. Kamuoyunun bilgisine sunarırım."

 

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde Erdem hakkında Gülen yapılanmasına yardım ettiği iddiası ve 22 yıl hapis cezası istemi ile hazırlanan iddianameyi kabul etmişti. Davanın ilk duruşmasının 19 Eylül'de yapılmasını karara bağlanmıştı. Dava nedeniyle Erdem'e yurt dışı çıkış yasağı getirilmişti.

"İstanbul'a getirilecek"

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında tutulan Eren Erdem'le ilgili bir açıkama da CHP'li Necati Yılmaz tarafından yapılmıştı. Yılmaz, Erdem'in İstanbul'a getirileceğini duyurmuştu. 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler