YKS maratonu sona erdi

Bu yıl ilk defa uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün yapıldı. 15 dakika kuralı bu sınavda da uygulandı... Dakika farkıyla sınava giremeyen öğrenciler göz yaşlarına boğuldu.

Yayınlanma: 30.06.2018 - 08:42
Abone Ol google-news

<video:1013475>

Sınav saat 10.15’te başladı. Saat 10.00’dan itibaren de salonlara kimse alınmadı.Onlarca öğrenci dakika farkıyla sınava giremedi.  Yarın sabah AYT (Alan Yeterlilik Testi), öğleden sonra ise YDT (Yabancı Dil Testi) yapılacak. YKS’de 2 milyondan fazla aday üniversiteli olmak için yarışıyor.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından bu sene ilk defa düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün saat 10.15’te başladı. İkinci oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT) yarın saat 10.15’te, Yabancı Dil Testi (YDT) ise aynı gün saat 15.45’te düzenlenecek. ÖSYM tarafından hazırlanan kamu spotunda adayların sınav giriş belgesi ve fotoğraflarının yer aldığı kimlik belgelerini sınava giderken yanlarında bulundurması gerektiği hatırlatıldı. TYT’ye 2 milyon 381 bin 784, AYT’ye 2 milyon 19 bin 853, YDT’ye ise 131 bin 453 aday başvuru yaptı.

<haber-dikey:1013684>

 SONUÇLAR 31 TEMMUZ’DA

TYT’de adaylara Türkçe ve temel matematik testlerinden 40’ar; sosyal ve fen bilimlerinden ise 20’şer olmak üzere toplam 120 soru yöneltildi. AYT’de ise Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler-1, sosyal bilimler-2, matematik ve fen bilimleri testlerinden 40’ar soru çıkacak. YDT adayları da 80 soru cevaplayacak. Sonuçlar ise 31 Temmuz’da açıklanacak.

TOPLU TAŞIMAYA SINAV AYARI

YKS nedeniyle bazı illerde toplu taşıma için sefer sayıları arttırılırken, İstanbul’da ise Büyükşehir Belediyesi tarafından YKS adaylarına ve sınav görevlilerine toplu taşımaların ücretsiz olacağı duyuruldu. Ücretsiz ulaşım İETT, özel halk otobüsleri, Otobüs AŞ, metrobüs, Şehir Hatları vapurları, metro, hafif metro, tramvay, füniküler, teleferik, nostaljik tramvay ve tünelde geçerli olacak. Ayrıca belediyeler tarafından vatandaşlara çağrıda bulunularak, sınav saatlerinde gürültü yapmamaları istendi.

 428 TIR VE 1 UÇAKLA EVRAK NAKLİ

ÖSYM, sınav evrakının naklinde 428 TIR ve bir uçak kullandı. Sınav evraklarının hazırlanması, basımı ve paketlenmesi 40 gün sürdü. 4 milyon 548 bin 224 adet sınav kitapçığı ve cevap kâğıdı basıldı. 150 bin sınav evrakı kutusu kullanıldı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer’in açıklamasına göre, TYT ve AYT oturumlarının her birinde 350 bin sınav güvenlik görevlisi çalışacak. 

ÇOK SAYIDA ÖĞRENCİ SINAVA GİREMEDİ!

Antalya'da bir öğrenci 1 dakika gecikme nedeniyle sınava alınmadı.
Görevliler 15 dakika kuralı gereği okul kapılarını saat 10.00'da kapattı. Kapılar kapatıldıktan 1 dakika sonra gelen ve adını vermek istemeyen erkek aday sınava alınmadı. Sınava girmek için görevlilerle konuşan ve onları ikna etmeye çalışan gencin çabaları 15 dakika kuralı nedeniyle sonuçsuz kaldı.
Konuşmalar sürerken görevlilerin "Saat '10'u 3 geçiyor" demesinin ardından genç çaresiz okuldan ayrılmak zorunda kaldı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan genç, "Gecikme değil sadece dikkatsizlik hepsi bu. Sınav 10.15 yazıyor. Ben tam 10.00'da geldim. Ancak görevliler '10'u 1 geçiyor' dediler ve beni almadılar. 1 dakikanın kurbanı oldum" dedi.

<haber-dikey:1013526>  

Zonguldak'ta sınava girmek için Devrek ilçesinden Zonguldak Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi'ne gelen Kader Ceren Elcik ise sınav saati olan 10.00'dan 1 dakika sonra geldiği için içeri alınmadı. Koşarak okul kapısına yönelen Elcik'e, görevliler sınavın başladığı ve içeri alınamayacağını söyledi. Elcik, sınav giriş belgesini yırtarak gözyaşlarına boğuldu. Dışarıda bekleyen annesinin yanına giden Elcik, sarılarak uzun süre ağladı. Annesi de kızının sınava alınmamasına tepki gösterdi.

<haber-dikey:1013529,1013551>


Sivas'ta Aziz Mum isimli aday sınav yeri olan Cumhuriyet üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne saat 09.59'da geldi. Arama sırasında kimliğini arabada unutan ve koşarak almaya giden Mum döndüğünde kapıları kilitli buldu. Duruma tepki gösteren Mum "Cumhuriyet Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Yapı Denetim Bölümü'nde okuyorum. Birinci senemi bitirdim, şimdi yine girecektim.                          Suyumla birlikte sınav giriş belgemi verdim polis aldı. Kimliğimi unuttuğumdan dolayı 'arabaya koş 1 dakika var' dedi. Koştum geldim, kapıyı kilitlemişler içeriye almadılar. Son 15 dakika kuralı bence çok fazla süre son 5 dakika da olsa sonuçta kimliğin varsa, üstünde başında sınava aykırı bir şey yoksa sıkıntı olmamalı. Sınav halen başlamadı ama beni içeri almıyorlar.                                

Görevlilerin haberi de var. Polise teslim ettim sınav belgemi, bilerek almadım ki sınava gireyim diye. 15-20 saniyeyle almadılar. Vicdanlı olsalar alırlardı içeriye. 1 senem boşa gitti. Benim gibi çok öğrenci var, bu sene liseden mezun olanlar var. Yapacak bir şey yok. Ben yine üniversite öğrencisiyim, ikinci sınıfıma devam ederim de hiç üniversite kazanamayan ne olacak. 1 sene bence çok önemli bir süre. 1 senede neler neler değişir, hayata neler katar. Onun için de bir vicdan muhasebesi yapsınlar" dedi.

 Yüzündeki sargı nedeniyle sınava giremedi

<video:1013575>

Eğitim uzmanları: TYT’de fen ve sosyal soruları kolaydı

TYT'de Türkçe ve matematikte uzun metin soruları nedeniyle öğrencilerin zaman sorunu yaşadığı, buna karşın sosyal ve fen bilgisi sorularının ise kolay olduğu hatta geçmiş döneme göre daha kolay olduğu belirtildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler