'Çok hassasız' diyen hükümetin cinsel istismar karnesi kırık dolu

AKP sözcüsü Mahir Ünal, "Cinsel istismar yasaları ile ilgili düzenlemeler birinci önceliğimiz. Bu konudaki hassasiyetimiz biliniyor" dedi. AKP'nin Meclis karnesi ise bu açıklamanın tam tersini söylüyor. Hükümet bugüne kadar, çoçuğa, hayvana, kadına şiddet ve cinsel saldırı ile ilgili araştırma önergelerini firesiz reddetti.

Yayınlanma: 03.07.2018 - 11:31
Abone Ol google-news

<video:1015904>

Son 10 yılda çocuk istismarı vakaları yüzde 700 arttı. Tecavüzcülerin tahminen yüzde 5’i ortaya çıkarken, yüzde 95’i gizli kalıyor. Ensest ilişkilerin ise binde biri ortaya çıkıyor. Adliyelerdeki dört tecavüz davasından biri çocuklarla ilgili. Adalet Bakanlığı’nın 2014 verilerine göreyse, her ay Adli Tıp Kurumu’na 650 çocuk cinsel istismarı vakası gönderildi.

Buna göre, çocuk istismarında açılan toplam dava sayısı 40 bin 266. Çıkan karar sayısı 24 bin 825, verilen mahkumiyet kararıysa 13 bin 968.

Davalarda ‘iyi hal ve saygın tutum’ indirimleri devam ediyor.

"KÜÇÜĞÜN RIZASI" 

Hükümet ise, bu acı tabloya rağman muhalefetin verdiği araştırma önergelerini reddediyor. Cinsel saldırı ve şiddetin önüne geçemeyen iktidar 'cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda cezayı ortadan kaldıran' yasa tasarısını Meclis'e getirmişti. Tasarı, Türkiye'yi ayağa kaldırmış tepkiler üzerine komisyona geri çekilmişti. 

Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, tecavüzcülere af getiren düzenlemeyi savunurken "Küçüğün rızası" diyerek yeni bir skandala imza atmıştı. 

"BİR KEREDEN BİR ŞEY OLMAZ"

AKP'ye yakınlığı ile bilinen ENSAR Vakfı'nın yurtlarında 45 erkek öğrenciye tecavüz edildiği ortaya çıkmıştı. Dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Ensar Vakfı’na yöneltilen cinsel istismar iddialarına ilişkin, "Buna bir kere rastlanmış olması hizmetleri ile ön plana çıkmış bir kurumumuzu karalamak için gerekçe olamaz" dedi. 

RAMAZANOĞLU'NU AK'LAMA KUYRUĞU 

Ensar Vakfı'nın evlerinde gerçekleşen tecavüz skandalıyla ilgili "Bir kere olması karalamak için gerekçe olamaz" diyen Ramazanoğlu hakkındaki gensoru önergesinin görüşülmesi reddedildi. Gensorunun reddedilmesinin ardından, AKP'li vekiller Ramazanoğlu'nu tebrik kuyruğuna girmişti. 

AKP, 'ARAŞTIRILMASIN' DİYOR

Cinsel saldırı ve şiddet ile ilgili muhalefet partileri bugüne kadar birçok araştırma ve soru önergesi vardi. Önergeler ise AKP oylarıyla reddedildi. 

ŞUBAT 2018: CHP, cocuk istismarı vakalarının son 10 yılda yedi kat arttığını belirterek araştırma önergesi verdi. CHP'li Sezgin Tanrıkulu, TBMM Başkanlığı’na verdiği dilekçe ile çocuk istismarı ile ilgili Meclis araştırması yapılmasını talep etti.

EKİM 2017: Helin Palandöken'in öldürülmesinin ardından Meclis'e sunulan 'bireysel silahlanma araştırılsın' önerisi AKP'li vekillerin oylarıyla reddedildi.

MAYIS 2017: HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan tarafından çocuk istismarının önlenmesi için hazırlanan araştırma önergesi, AKP milletvekillerinin oy çokluğu ile reddedildi.

MART 2016: MHP'nin çocuk istismarının önlenmesi için araştırma komisyonu kurulması önerisi TBMM Genel Kurulu'nda reddedildi.

ARALIK 2015: CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, şiddet gören, mağdur olan ve gün geçtikçe de sayısı hızla artan kadın cinayetlerine dikkat çekmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’na yazılı soru önergesi verdi.

MART 2011: CHP, kadın ve çocuk cinayetlerinin önlenmesi için Meclis'e araştırma önergesi verdi. Şahin, CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan’ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesini işleme koymayarak iade etti.

<haber-yatay:1015855>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler