Türk turizmci 3 aydır Küba'da gerekçesiz gözaltında

Türk turizmci Oktay Başyurt 20 yıldır sürekli olarak gittiği Küba’da gözaltına alındı. Başyurt'tan 3 aydır haber alınamıyor. Arkadaşları Oktay Başyurt'un sesini duyurabilmek için açıklama yaptı.

Yayınlanma: 05.07.2018 - 14:35
Abone Ol google-news

Küba'da 3 aydır gerekçesiz gözaltında tutulan turizmci Oktay Başyurt'un arjadaşlarının yaptığı açıklama şöyle;

"Öncellikle değerli dostumuz Oktay Başyurt için burada bulunan herkese  yürekten teşekkürler. İyi ki varsınız.

       Ben Oktay Başyurt’ un can  dostu Zeki Gündoğmuş olarak sevenleri adına yetkililere sesleniyorum;  Oktay hayatı boyunca Türkiye-Küba arası gönüllü fahri elçi gibi çalışmıştır. Küba sevdalısı olarak Tükiye’nin gözde tatil yerlerinden biri olan Bodrum’daki otelini de bu konseptle çalıştırmaktadır. Ancak,  20 yıldır sürekli olarak gittiği Küba’da suçsuz yere, hiçbir delil gösterilmeksizin gözaltına alınmıştır. Bizleri, ailesini ve yakınlarını söz konusu olumsuz durum derinden etkilemiştir. Bizler her an serbest bırakılır düşüncesiyle beklerken, maalesef Küba’da süresiz gözaltı olması nedeniyle; bu süre 3 ayı bulmuştur.  Oktay’dan yeterli haber alamadığımız gibi sağlığından endişe etmeye başladık. Tüm uğraşlarımıza rağmen somut bir sonuç alamadık. Artık sesimizi devlet yetkililerine duyurmak istiyoruz. Bu sesimize lütfen kulak verin!

       Siz de takdir edersiniz ki, dünyadaki herhangi bir ülkenin, elinde hiçbir delil yokken suçsuz bir insanı gözaltında tutmaya hakkı yoktur. Suçsuz birinin başka bir ülkede suçsuz olduğunu kanıtlaması da oldukça zordur. Uluslararası platformda belli bir yeri olan Küba Devleti’nin söz konusu tutumunu da anlamış değiliz. Tam anlamıyla Küba dostu olan Oktay kardeşimiz Küba’nın güvenilir ve aynı zaman da çok iyi bir ülke olduğunu, Küba halkına yardım etmekten büyük mutluluk duyduğunu her zaman, her yerde söylemiştir. Söz konusu durumlar göz önüne alındığında Oktay’ın suçsuz olduğu aşikardır. Küba devleti olarak suçsuz olan kardeşimizin bir an önce evrensel hukuk kurallarına bağlı olarak  serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Yetkililerine, özellikle Dış İşleri Bakanlığımıza sesleniyorum: Turizmin gelişmesi açısından büyük gayretler sarf eden Oktay’ı yalnız mı bırakacağız? 3 aydır hiçbir somut delil olmadan göz altına alınan bir insanı böyle insanlık dışı bir olaya terk mi edeceğiz? Sayın bakanımız Mevlüt Çavuşoğlun’ dan bizlere acilen yardım eli uzatmasını ve gerekli kurumlarla iletişime geçerek bu durumu sonlandırmasını istiyoruz. Bizler, ailesi ve sevenleri olarak endişe içerisindeyiz. Böylesi bir haksızlığa son verelim! Bize yardım edin! Türk devletinin vatandaşlık görevini eksiksiz bir şekilde yerine getiren, 30 senedir Türkiye’de turizm sektöründe faaliyet gösteren saygıdeğer işletme sahibine sahip çıkacağına inancımız tamdır. Devletimizin bir Türk vatandaşına dünyanın neresinde olursa olsun sahip çıkacağından hiçbir zaman şüphemiz olmamıştır. Bu bağlamda; bu haksızlığa, bu insanlık dışı olaya her iki ülkenin de hassasiyet göstermesini talep ediyor, acımızı bir an önce dindirmenizi ve Oktay’ın ailesine ve sevenlerine kavuşturulmasını istiyoruz.

Buradan; Türkiye Cumhuriyeti Hvana Büyükelçiliği’ne, Küba Büyükelçili’ne, Dışişleri Bakanlığımıza ilgilerinden dolayı çok teşekkür ederiz.

Son olarak sizlere Che Guevra’nın bir sözünü hatırlatmak isterim.’’Dünyanın neresinde olursa olsun, haksız yere birisinin suratına atılan tokadı kendi suratında hissetmeyen kişinin insanlığından şüphe ederim

Herkese teşekkürler, saygılar..."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler