Sıra Ankara'nın kalbinde: Saraçoğlu kime pazarlanacak?

Başkent'in tam ortasında bulunan tarihi mahallenin satışı için düğmeye basıldı

Yayınlanma: 06.08.2014 - 09:35
Abone Ol google-news

AKP, Kızılay’da bulunan halk arasında “Saraçoğlu Mahallesi” olarak bilinen ve ağaçlarıyla ünlü Cumhuriyet’in ilk toplu konut alanı tarihi Namık Kemal Mahallesi’ni “özelleştirmek”, yani satmak için ilk adımı attı.

Hükümet, Ankara’nın merkezinde Kızılay’da bulunan halk arasında “Saraçoğlu Mahallesi” olarak bilinen Cumhuriyet’in ilk toplu konut alanı tarihi Namık Kemal Mahallesi’ni “özelleştirmek”, yani satmak için ilk adımı attı. Mahalledeki lojmanların yanı sıra Adnan Ötüken Halk Kütüphanesi, ilçe milli eğitim müdürlüğü, hükümet konağı, ilköğretim okulu üzerindeki çeşitli bakanlıklara ait olan tahsisler kaldırıldı. Karara göre, mahalledeki taşınmazlar Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülecek projelerde de değerlendirilerek “ekonomiye kazandırılacak”(!). Bu da 3. şahıslara devir ve satış anlamına geliyor.

Kararda, taşınmazların aslına uygun şekilde restore edilmek suretiyle öncelikle Maliye Bakanlığı’nca değerlendireleceği belirtildi. Ancak kararın devamında taşınmazların Maliye Bakanlığı’nca uygun görülen hallerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve diğer ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından yürütülecek projeler kapsamında da değerlendirilebileceği ifade edildi. Yine kararda taşınmazların “ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığının” vurgulanması da dikkat çekti. Üzerindeki tahsisler kaldırılan taşınmazlar arasında lojmanların yanı sıra Adnan Ötüken Halk Kütüphanesi, ilçe milli eğitim müdürlüğü, ilköğretim okulu, hükümet konağı da bulunuyor. Kararda, taşınmazların Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek projelerde de değerlendirileceğinin ifade edilmesi, “Mahallenin bulunduğu alan satılacak” şeklinde yorumlandı.

Hükümetin “ben yaptım oldu” mantığı ile tahsisleri kaldırdığına dikkat Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, alanda ne yapılacağının ise bilinmediğini söyledi. Candan, mahallenin “Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut alanı” olduğunu, hükümetin alana ilişkin tek başına karar veremeyeceğini vurguladı. “Kızılay’ın göbeği. Yarın bir gün Topçu Kışlası benzeri bir yer de yapmaya kalkışabilirler” diyen Candan, dava için inceleme yaptıklarını da söyledi.

Bu arada Mimarlar Odası Ankara Şubesi, mahkeme kararlarına karşın inşaatı devam eden yeni Başbakanlık binası inşaatı ile Ankapark inşaatına denetime gidiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler