İşte Özel'den sonraki Genelkurmay Başkanı

Yüksek Askeri Şura kararlarının açıklanmasıyla 2015 yılında Genelkurmay Başkanlığı yarışına girecek tek ismin Hulusi Akar olduğu netleşti.

Yayınlanma: 06.08.2014 - 13:05
Abone Ol google-news

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Balyoz Davası’ndan geriye kalan 12 muvazzaf genaral ve amirali emekliye sevk etti. 28 Şubat Davası’nda sanık pozisyonunda bulunan 3 generalin görev süresi ise bu yıl ikinci kez uzatıldı.

2015 yılında Genelkurmay Başkanı olmasına kesin gözüyle bakılan Hulusi Akar, açıklananYAŞ kararları sonrası en çok konuşulan isim oldu.

Jandarma Genel komutanı Orgeneral Servet Yörük'ün emekli olmasıyla Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, önümüzdeki yıl Şura’da Genelkurmay Başkanlığı yarışına tek isim olarak girecek.

YAŞ öncesi kulislerde Yörük’ün görev süresinin bir yıl daha uzatılabileceği bu durumda Akar’la birlikte 2015’te Genelkurmay Başkanlığı yarışına gireceği konuşuluyordu.

Görev süresi uzatılacağı belirtilen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük emekliye ayrılırken, onun yerine Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay getirildi. Jandarma, ocak ayında MİT Tırlarına düzenlediği baskın nedeniyle hükümetin hedefi haline gelmiş ve geçtiğimiz hafta gerçekleşen son operasyon ile toplam 20 jandarma personeli görevden alınmıştı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan üç orgeneral emekliye ayrılırken onların yerine sırasıyla Korgeneral Kamil Başoğlu, Korgeneral Adem Huduti ve Korgeneral Abdullah Recep terfi etti. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise yeni yapılanmaya geçildi. Bayrak indirme olayı ile gündeme gelen Diyarbakır’daki 2. Hava Kuvvet Komutanlığı kapatıldı, komutanı ise emekli edildi. Şura’da “paralel yapı operasyonu” olarak algılanacak herhangi bir ihraç işlemi yapılmadı.

YAŞ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayıyla ağustos ayı olağan çalışmalarını tamamladı. Toplantılar sonunda Jandarma Genel Komutanlığı’nda beklentilerin aksi yönünde bir görevlendirme yapıldı. Görevine devam etmesi beklenen Yörük, emekliye ayrıldı. Onun yerine getirilen Orgeneral Atay, yaş haddi nedeniyle bu görevde 1 yıl kalabilecek.

Akar’a Başkanlık yolu

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulisi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk görevlerine 1 yıl daha devam edecek. Orgeneral Akar’ın önümüzdeki Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna gelmesi bekleniyor.

Bayrağı indirilen komutan emekli

YAŞ’ta ele alınan bir diğer önemli konu ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın yeniden yapılandırılması oldu. Halen Eskişehir’de 1. Hava Kuvvet Komutanlığı ve Diyarbakır’da 2. Hava Kuvvet Komutanlığı şeklinde teşkilatlanan Hava Kuvvetleri’nin yeni operasyonel merkezi Eskişehir oldu. 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal da orgeneralliğe terfi ederek yeni kurulan “Muharip Hava Kuvveti”nin başına getirildi. Son olarak “Bayrak indirme olayı” ile gündeme gelen komutanlığın başındaki isim Korgeneral Nejat Bilgin de emekliye sevk edildi.

Orgeneral Atay’dan boşalan Ege Ordu Komutanlığı’na 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi geldi. Yaş haddinden emekliye ayrılan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş’un yerine ise EDOK Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak atandı. Orgeneralliğe yükselen 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu EDOK Komutanı, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Recep, Harp Akademileri Komutanı, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı Korgeneral Adem Huduti ise 2. Ordu Komutanı oldu.

Balyozcular emekli

Balyoz Davası’ndan Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda tahliye olan 12 muvazzaf general ve amiral yine beklentilerin aksine emekliye sevk edildi. Emekliye ayrılan sözkonusu isimler şöyle:

“Koramiral Deniz Cora, Hava Korgeneral Turgut Atman, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul, Hava Tümgeneral Ayhan Gümüş, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Hava Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tuğamiral Şafak Yürekli, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Tuğamiral Fahri Can Yıldırım, Hava Tuğgeneral Mehmet Eldem ve Hava Tuğgeneral Kubilay Baloğlu.

28 Şubatçılara uzatma

28 Şubat Davası’nda yargılanan Tuğgeneraller İsmail Hakkı Önder, Metin Keşap ve Mehmet Faruk Alpaydın’ın görev süresi ikinci kez uzatıldı. Ergenekon Davası’ndan yargılanan Tümgeneral Hıfzı Çubuklu ise emekliye ayrıldı. 30 Ağustos 2014 tarihinden geçerli olmak üzere; 37 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 34 general ve amiralin görev süreleri ise bir yıl uzatıldı. 43 general ve amiral ise 30 Ağustos tarihi itibariyle emekliye ayrılacak.

4 erken terfi var

Deniz ve Hava kuvvetlerinde rütbe bekleme süresinin üçüncü yılında olan toplam 4 isim erken terfi etti bu isimler şöyle oldu:

Tümamiral Hasan Şükrü Korlu, Tuğamiral Aydın Şirin, Tuğgeneral Fethi Alpay ve Tuğgeneral Atilla Darendeli.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler