Somalı aileler: Adaleti yeryüzüne çıkaracağız

Soma Katliamı’nda hayatını kaybeden madencilerin anneleri, mahkemenin verdiği cezayı protesto etmek için başlattığı yürüyüş devam ediyor. Anneler üçüncü durak olarak Beşiktaş’taki Abbasağa Parkı’nda düzenlenen adalet forumuna katıldı. “Adaleti yeryüzüne çıkaracağız” pankartının asıldığı forumda ‘Soma için adalet herkes için adalet’ sloganı atıldı.

Yayınlanma: 13.07.2018 - 22:11
Abone Ol google-news

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Oya Ersoy, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan da foruma katılarak ailele destek oldu. Annelerin Soma’dan bir avuç toprak bir avuçta kömürü kavanoza koyup getirmeleri dikkat çekti.

Forumda konuşan yaşamını yitiren madenci Uğur Çolak’ın annesi Gülsüm Çolak, mahkeme kararına tepki gösterirken, “Çocuklarımızı gömdükleri toprağın altına bizi de diri diri gömdüler” dedi.  Çolak “Bir umut bekliyorduk, acaba mahkeme bizden yana olur mu adalet olur mu diye. Yanan yüreğimize bir su serper mi dedik. 4 yıldır bekliyorduk. Çocuklarımızın bedeli 15 ile 20 yılmış. Patronu da beraat ettirdiler. Ruhsatını eline verdiler, çalıştırabilirsin dediler. Çocuklarımızın bedeli 15 ile 20 yılmış” dedi. Çocuklarımız için müebbet cezası almalarını bekliyorduk diyen Çolak verilen cezaya “Hakkımızı düşünen bir devlet yok. İçimiz gerçekten yanıyor. Herkes adalet arıyor. Kim sahip çıkacak bize? Devlet halkını öldürüyor.” diyerek tepki gösterdi. Bilal Malkoç’un annesi Fatma Malkoç da, iki anne adalet yoluna baş koyduklarını söyleyerek, “Adaleti bulana kadar yolumuza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.


‘Adaleti veremeyenlere bir gün adalet lazım olacak’
Soma’da faciasında oğlunu kaybeden İsmail Çolak, “Emekli madenciyim. Evladını kaybetmiş bir babayım. Ocaklara ömrümü vermişim. Hayatımı verdiğim ocaklara, oğlumu verdim. Bu en büyük işçi katliamı. 301 kişiyi göz göre göre katlettiler. Bunu asla kader, fıtrat olarak kabul etmiyoruz. Düpedüz katliamdır. Bir simit çalan çocuğa 20 yıl verenler, 301 kişinin ölümüne neden olanlara ödül yağdırdılar” dedi. Çolak, “Biz adalet için çıktık, bu yoldan geri adım atmayacağız. Bu adaleti veremeyenlere de bir gün adalet lazım olacak” dedi.

‘Türkiye’de hak arama sorunu var’

Cumartesi annelerinden olan ve gözaltı kayıplarını arayan Hayrettin Eren’in kız kardeşi İkbal Eren de, Soma annelerini, Cumartesi Annelerini ve gezi annelerini bir araya getiren tek şeyin adalet arayışı olduğunu vurguladı. Türkiye’de hak arama sorunun olduğunu belirten Eren, “Biz hak aramayı öğrenemediğimiz sürece bu anneler çoğalacak. Bu ülkede eğer biz 1 Mayıs 1977’inin arkasında durabilseydik 301 işçiyi toprağa vermezdik. 301 işçinin faillerinin yargılanması bu şeklide olmazdı” ifadelerin kullandı. Cumartesi Anneleri’nin 694’üncü haftasına geldiğini belirten Eren, “Biz bıkmadan usanmadan adalet arayışımızı cumartesi meydanında sürdüreceğiz. Eğer biz adaleti bulursak inanın herkes bulacak” dedi.

Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm elvan ise 5 yıldır sokaklarda adalet aradıklarını ama bulamadıklarını belirtti. Adalet gelse bile bir anne olarak içinin soğumayacağını söyleyen Elvan, “Biz istiyoruz ki bir Berkin bir Soma daha olmasın. Bir mahkemede savcı bize dedi ki ‘fazla sokağa çıkmayın’ biz de dedik ki, adalet yerini bulana kadar sokaklarda olacağız. Ben katiller bulunana kadar her gün sokakta olacağım. Durmayacağız, sonuna kadar mücadele vereceğiz. Birleşirsek kazanacağız” ifadelerini kullandı.

“Çocuklarımız için adalet” diyerek yürüyüş başlatan Somalı annelerden Gülsüm Çolak ve Fatma Malkoç, dava avukatlarından tutuklu Selçuk Kozağaçlı'nın serbest bırakılması için Silivri Hapishanesi önünde basın açıklaması yaptı. Soma davası avukatlarından Nergiz Tuba Aslan, Selçuk Kozağaçlı ile görüştü.  

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler