O mahalle iştah kabartıyor

Tarihi Saracoğlu mahallesinin değeri 1 milyar dolara yaklaşıyor.

Yayınlanma: 06.08.2014 - 23:33
Abone Ol google-news

Hükümetin satış için düğmeye bastığı Ankara Kızılay’daki tarihi Saracoğlu Mahallesi’nin değeri dudak uçuklatıyor. Ünlü emlak müşaviri Salim Taşcı’ya göre 102 dönümlük alanın değeri en az 765 milyon dolar. “Ankara’nın en değerli arsası burası. Kaşıkçı elması gibi bir şey” diyen Taşcı, alanın satılmasına ise karşı çıktı. Taşcı, kesinlikle ticari düşünülmemesini, “TOKİ kafasıyla” hareket edilmemesini istedi.

Hükümet, Saracoğlu Mahallesi’nde bulunan yapılar üzerindeki tahsisleri kaldırırken, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı projelerinin de değerlendirileceğine dikkat çekmişti. Bu da alanın satılmasına kapıyı açtı. Ünlü emlak müşaviri Salim Taşcı, Saracoğlu Mahallesi’nin 102 dönüm olduğunu söyledi. Alanın metrekare değerinin de en az 7 bin 500 dolar olduğuna dikkat çeken Taşcı, bunun 10 bin dolara kadar çıkabileceğini ifade etti. En düşük metrekare fiyatı 7 bin 500 dolar üzerinden hesaplandığında, 102 dönümlük alanın değeri tam 765 milyon dolar ediyor. Rakamın çok yüksek olduğuna vurgu yapan Taşcı, “Ankara’nın en değerli arsası. Kızılay bölgesinde bu büyüklükte, ana arterlerde başka böyle bir arsa yok. Tutup da burayı yıkmaya kalkarlarsa çok yazık olur. Kumrular Sokak’a komşu bir yer burası. Caddelere komşu. Çok kıymetli. Kaşıkçı elması gibi bir şey” dedi.

Bu alanın satılmasına karşı çıkan Taşcı, kültürel faaliyetler için kullanılması gerektiğini vurgulayarak “Kültürel faaliyetler için değerlendirilirse dört dörtlük olur. Kızılay bölgesinin şeklini değiştirir. Geleceğe yatırım olur. Ancak oraya AVM veya TOKİ kafasıyla bir şey yapılacaksa bu Saracoğlu’nun de kemiklerini sızlatır. Orası memurlara yönelik ilk toplu konut alanıydı. O dönemde devletin memura verdiği önemi de gösteriyor. Şimdi eğer TOKİ kafasıyla, ticari zihniyetle hareket edilirse büyük ihanet olur” dedi. Sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapılmasını, Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası’yla görüşülmesini öneren Taşcı, “Sivil toplum örgütlerini işin içine kattığınızda müspet yol alınır. Aksi halde belediye ile TOKİ kol kola girerse arabesk yapılaşmadan kurtulamayız, sonu hüsran olur. TOKİ kafasıyla hareket edilmemeli. Bir kere ticari zihniyeti kesinlikle silmemiz lazım. Şehirciliği ön plana almamız lazım. Binalar kentin aynasıdır. Aynayı iyi yapalım, kırmayalım. Burası için kesinlikle sivil toplum örgütleri ile fikir birliği içerisinde yola çıkılmalı” diye konuştu.

 

Kentin nefes alacağı yer kalmadı

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka Saraçoğlu Mahallesi’nin Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut alanı olduğunu, Cumhuriyetin kuruluş yıllarının izlerini taşıdığını söyledi. AKP’nin Cumhuriyetin izlerini yok etmeye çalıştığını belirten Nazlıaka, “Cumhuriyetle olan bu hesaplaşmayı bir türlü bitiremediler. Ranta doymayan bu zihniyet kentlileri boğuyor. Kentin nefes alabileceği bir alan kalmadı. Kızılay’ın göbeğindeki bu alanı ne yapacaklarına dair sürecin takipçisi olacağız. Ankaralıların haklarını savunmaya devam edeceğiz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler