‘El ele tutuşup yürüyebilsek’

Gazeteciler Havva Cuştan, İsminaz Temel ve Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Özlem Gümüştaş ile Sezin Uçar, 271 gün sonra yarın mahkemeye çıkacak. Gümüştaş’ın annesi Fidan Çağan, “Aklım sürekli onda. Keşke el ele tutuşup deniz boyunda yürüyebilsek” dedi.

Yayınlanma: 14.07.2018 - 21:32
Abone Ol google-news

“Terör Örgütüne Üye Olma”, “Terör Örgütü Propagandası Yapmak” suçlamasıyla tutuklanan Ezilenlerin Sosyalist Partisi yöneticileri ve Etkin Haber Ajansı (ETHA) çalışanı olan Havva Cuştan, İsminaz Temel ve Ezilenlerin Hukuk Bürosu üyesi avukatlar Özlem Gümüştaş ile Sezin Uçar, 271 günlük tutukluluğun ardından yarın ilk kez yargıç karşısına çıkacak. 13’ü tutuklu 23 kişinin yargılanacağı dava, Çağlayan’da bulunan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. İki gün sürecek davayı, çok sayıda yabancı avukat ve gazeteci takip edecek.

‘Kızımla yürüsek’

Avukat Özlem Gümüştaş’ın annesi Fidan Çağan iddianamenin çok boş, iddiaların ise asılsız olduğunu belirterek, tutuklu tüm sanıkların ilk duruşmada tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. Muğla’nın Fethiye ilçesinde yaşadığını belirten Çağan, kızını çok özlediğini belirterek, “Duruşmaya gelemeyeceğim. Kalp ve tansiyon hastasıyım. Duruşma sırasında fenalaşırım, kızım beni öyle görünce üzülür. O üzülmesin diye duruşmaya gelmeyeceğim. Ancak aklım ve kalbim duruşma salonunda olacak. Duruşmayı düşündükçe yüreğim daralıyor” dedi. Sürekli kızını düşündüğünü söyleyen Çağan, “Zor günler geçirdim. Kızım benim ayakta kalmamı sağladı. Aklım sürekli onun yanında. Şu an deniz kenarında oturuyorum. Özlem’im gelse de birlikte otursak. El ele tutuşup, kordon boyu kızımla yürüsek” ifadelerini kullandı.

Haber suçlaması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede gazetecilerin haber takibi yapmak için gittikleri toplumsal olaylar suçlama konusu yapılırken, gizli tanıkların 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında verdikleri ifadeler yer alıyor. İddianamede, Sezin Uçar’ın 28, Özlem Gümüştaş’ın 22.5, İsminaz Temel’in 15, Havva Cuştan’ın ise 22.5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor.

 

‘Cezaevi haber merkezi oldu!’

Özgür Basın Platformu, pazartesi günü hâkim karşısına çıkacak olan Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü İsminaz Temel ve muhabiri Havva Cuştan’ın serbest bırakılması için dün Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada, davaya sahip çıkılması çağrısı yapıldı. Açıklamaya, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekili Oya Ersoy, Yazar Ayşegül Tözeren, insan hakları savunucuları ve çok sayıda gazeteci destek verdi. “Özgür basın susturulamaz” yazılı pankart ve tutuklu gazetecilerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, “Havva, İsminaz serbest bırakılsın”, “Gazetecilik suç değil, onurdur”, “Havva, İsminaz çıkacak yine yazacak” sloganları atıldı.

‘Otokrasiye gidiyoruz’

Eylemde ilk konuşan Sezgin Tanrıkulu, “Neredeyse dünyadaki toplam tutuklu gazeteci sayısı kadar Türkiye’de tutuklu gazeteci var. Sürekli birileri tahliye olurken daha fazlaları tutuklanıyor” diyerek bu düzenin adının demokrasi olmadığını aktardı. HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy ise “Basın hiçbir zaman bu kadar ki kadar baskı görmedi, bu kadar tutuklanmadı, bu kadar manüpilasyona maruz kalmadı” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler