ODTÜ arazisini bölecek plan Meclis gündeminde

CHP Ankara milletvekili Nihat Yeşil, Ankara Ulaşım Ana Planı 2038’in akıbetini TBMM gündemine taşıdı.

Yayınlanma: 16.07.2018 - 10:48
Abone Ol google-news


 İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle soru önergesi veren Yeşil, Ankara ulaşım ana planı 2038 çalışmasının; 2013 şubat ayında Gazi Üniversitesi Rektörlüğü ve Ankara Büyükşehir belediyesi arasında yapılan bir hizmet alım protokolü ile yapımına başlandığını hatırlattı.

 Yeşil’in yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:

 “1. 2017 Ocak tarihli 116 sayılı Meclis kararında, 100.000 ölçekli Kent Ana planın, ‘kent içi ve kent dışı alanlarda yürütülen yeni veya mevcut nazım plan ve alt ölçekli planlar için uygulamaları farklı olur’ hükmü, planlamanın bütünlüğü, şehircilik ilkeleri ve imar hukuku açısından geçerli bir karar mıdır?

 AUAP 2038 Ulaşım Ana Planı, anılan üniversiteye hangi şartlarla sipariş edilmiştir? Yapılan protokolun bir örneği tarafımıza ulaştırılabilir mi?

Bu iş için şimdiye kadar üniversiteye ne kadar ödeme yapılmıştır? Anılan plan çalışmasını yapan üniversitenin, şehir planlama bölüm kurulunu sahiplenmediği düşünülürse, planın bilimsel bir çalışmanın ürünü olduğu söylenebilmekte midir? Ankara’nın imar anayasası olacak bir ana planın, alt ölçek planlar ile bağlayıcılığını sadece kent dışı alanlar için geçerli kılmak bir kent ve kentli ayırımcılığı suçu değil midir?

Bu Belediye Meclis kararı, bu haliyle bir anayasa suçu değil midir? Bütün şehir yasasına da aykırı olarak; Kenti adeta ikiye bölen ve kural getiren, anılan Belediye Meclisi kararının bizzatihi kendisine açılan bir dava bulunmakta mıdır?

Yeni Ulaşım Ana Planında yer alan, 11 yeni metro hattı güzergahlarına üzerine kurulu; Paralel anayollar ağının fizibilitesi ve ulaşım etüdüne dayalı kapasite kullanımı hesabı tek elden mi yapılmış mıdır? Yapılmadıysa bu metro ağı önerisi, uzun dönemde samimiyetsiz ve sezgisel bir öneri değil midir?”

100.000 ölçekli Ankara Çevre Düzeni Planı 2038 planının onaylanması ; 50.000 ölçekli AUAP 2038 planının onaylandığını anlamını da gelmez mi?

Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığının ilgili dairesi tarafından, Belediye Başkanlığına gönderilen anılan Ankara Ulaşım Ana Planı 2038 ile ilgili Belediye meclisinde alınan şu ana kadar alınan bir karar var mıdır?

Ankara kent bütünü imar uygulamaları; halen daha eski 25.000 ölçekli çevre düzeni planı 2023 planı üzerinden mi yapılmaktadır? 25.000 ölçekli Nazım planlar, 2038 Ana planına göre, planlama kademelerinin birlikteliği ilkesine uyumlu olarak yeniden hazırlanmış ve onaylanmış mıdır?”

ODTÜ arazisi ve AOÇ'yi dikeyde ikiye bölecek bir yeni anayol önerisi de plana işlenmis durumda.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler