Soma ailelerine bir tekme daha: Polisten sert müdahale

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma katliamının acılı anneleri, mahkeme kararını protesto için Soma’dan başlattıkları yürüyüşü Hâkim ve Savcılar Kurulu önünde bitirdi. Aileler HSK önüne evlatlarını alan toprak ile kömürü getirdi. Siyasetçiler ve avukatların da destek verdiği basın açıklamasına polis biber gazı ile müdahale etti. Bazı avukatlar gözaltına alınmak istendi.

Yayınlanma: 16.07.2018 - 21:34
Abone Ol google-news

 

Soma katliamı davasında çıkan kararı protesto etmek için Soma’dan yürüyüş başlatan ailelerin HSK önündeki basın açıklamasına biber gazı ile müdahale edildi.

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma katliamı davasında çıkan kararı protesto etmek için Soma’dan yürüyüş başlatan ailelerin Ankara’da Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) önünde yaptığı basın açıklamasına polis ekipleri, biber gazıyla müdahale etti. Soma katliamında çocuklarını kaybeden acılı aileler, mahkemenin 11 Temmuz’da verdiği kararı protesto etmek amacıyla Soma’dan yürüyüş başlattı. Ankara’daki ilk durakları HSK olan madenci annelerinin CHP milletvekilerinin de katıldığı basın açıklamasına polis biber gazıyla müdahale etti. Ailelerin avukatlarının da biber gazından etkilendiği müdahale sonrası avukatlardan bazılarının gözaltına alınmaya çalışıldığı görüldü.

Adalet istediler

Çocukların kaybeden aileler müdahale sonrası yaptıkları basın açıklamasında “adalet” istediler. Seslerinin duyulmasını isteyen aileler facianın yaşandığı maden ocağının sahiplerine verilen cezanın hukuksuzluğundan yakınarak, “Evlatlarımızın hakkı yerde kaldı, yazıklar olsun sizin adeletinize. Bizim çocuklarımızın ölümünün bedeli 15 yıl mı?” diye sordular. Hayatını kaybeden evlatlarının toprağını yanlarında getiren acılı anneler, “Askere giden fakir çocuğu, madene giden fakir çocuğu, hiç zengin çocuğunun öldüğünü duyup da haber yaptınız mı siz. Hep 15 Temmuz’u yayınlamayın bizi de gösterin” dediler. İstinaf mahkemesinden çıkacak karardan umutlu olduklarını dile getiren madenci yakınları, “Avrupa’da bir bakan, işçisi ya da vatandaşı ölünce istifa ediyor ama bizimkiler korumalarla dört dörtlük korunuyor. Yukarıdakiler duyun bizim sesimizi, biz sizin halkınızız, ezmen bizi, yeterince ezdiniz zaten, 440 tane çocuk yetim büyüyor. Vebalinin altında olmayın, vicdana gelin. Bunların bedelini istiyoruz biz, hukukla yönetilmek istiyoruz. Eğer bu hukukla yönetilmiyorsak kaldırsınlar hukuk devletini” dedi.

‘Bir daha yaşanmazdı’

Soma’da hayatını kaybeden madencilerden Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak da “Benim emekli olduğum ocakta 301 tane evlat işverenin, sendikanın ve siyasal iktidarın ihmalleri sonucunda katledildiler. Çıkan son mahkeme kararını kabul etmiyoruz. Bundan dolayı iki annemizle birlikte il il, ilçe ilçe gezerek HSK’ya derdimizi anlatmaya geldik. Bu davada emsal bir karar çıksaydı bir daha Somalar, Ermenekler yaşanmaz. Adalet bu davada göçük altında kaldı” diye isyan etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler