AKP medyası yazınca normal, Cumhuriyet'e hapis

Cumhuriyet muhabiri Canan Coşkun, adli bir haberde davanın tanığının ismini yazdığı için hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme Coşkun’un “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek”le suçladı. Söz konusu tanıkla ilgili haber ve fotoğraflar daha önce Anadolu Ajansı ile AKP’ye yakın gazetelerde de yer aldı.

Yayınlanma: 19.07.2018 - 21:25
Abone Ol google-news

Gazetemiz muhabiri Canan Coşkun’a “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçundan 2 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Mahkeme cezada indirime gitmediği gibi, cezayı da ertelemedi.

DHKP-C’ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan avukatların 20 Eylül’de çıkarıldıkları savcılıktaki sorgularını haberleştiren gazetemiz muhabiri Canan Coşkun’a “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla dava açılmış, Coşkun’un 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edilmişti. Davanın karar duruşması İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görüldü. Duruşmaya Coşkun ile avukatları Bülent Utku ve Abbas Yalçın katıldı. Duruşmayı CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren’in yanı sıra çok sayıda gazeteci izledi.

Böyle devam edeceğim

Coşkun, esasa ilişkin savunmasında, 2013 yılından bu yana Cumhuriyet gazetesine bağlı olarak adliye muhabirliği yaptığını belirterek, yazdığı haberlerin unsurlarının da avukatlar, mahkemeler, hâkimler, savcılar, sanıklar, şüpheliler, tanıklar olduğunu söyledi. Coşkun, esas hakkındaki mütalaada yöneltilen suçlamalara şöyle yanıt verdi:

“Mütalaanın ardından geçmişte kamuyu ilgilendiren soruşturmalarda kimlerin tanık olduğunu ve ne dediklerini görmek için haber arşivimi taradım. Örneğin katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink dosyası hakkında soruşturma aşamasında kısıtlılık kararı vardı. O aşamada cinayetin azmettiricisi Erhan Tuncel ve tetikçisi Ogün Samast tanık olarak ifade verdi. Dolayısıyla söyledikleri haber değeri taşıyordu. O an ‘kısıtlılık kararı var’ diye düşünseydim işimi yapamazdım. Bunu haberleştiren tek kişi de değilim. Yani, savcı hem eksik hem de yanlış biliyor. Suçlandığım haber kısıtlı bir soruşturmayla ilgili yazdığım ilk haber değil. Hiçbiri soruşturmanın amacını tehlikeye sokmadığı için dava konusu edilmedi. Bundan sonra da bu şekilde devam edeceğim çünkü bunun toplumsal hafıza için bir gereklilik olduğuna inanıyorum. Savcının diğer suçlaması da tanık Berk Ercan’ı ve ailesini teşhir ederek terör örgütlerine hedef gösterdiğim iddiası. Savcıya göre haberle Berk Ercan ve ailesini teşhir etmişim. Nasıl yaptığım belli değil. Haberde ne bir fotoğraf kullanılmış ne de betim yapılmış. Ailesi ile ilgili ise tek bir kelime bile yok. Savcı ayrıca Berk Ercan’ın etkin pişmanlıktan yararlandığını, örgütün faaliyetlerinin deşifre edilmesine katkıda bulunduğunu söylüyor. Haberime dayanak olan savcılık sorgusunda Berk Ercan’ın etkin pişmanlıktan yararlandığına ilişkin bir beyan yok. Dolayısıyla haberi yazdığım sırada orada yazmayan bir şeyi bilmem mümkün değil.”

Suç unsuru oluşmadı

Coşkun’un avukatlarından Bülent Utku da, suçlama konusu yapılan haberde Berk Ercan’ın ailesinden bahsedilmediğini kaydetti. Utku, “Berk Ercan’ın soruşturmadaki sıfatı suçun oluşup oluşmaması açısından önemlidir. Etkin pişmanlık ve tanıklık hükümleri Türk Ceza Kanunu’nda ayrı ayrı düzenlenmiştir. Etkin pişman tanık değildir, tanık da etkin pişman. Asıl önemlisi Berk Ercan Terörle Mücadele Kanunu’nun 6/1 maddesinde yer alan tanımlara göre terörle mücadelede görev alan kişi değildir. Kamu görevlisi sıfatı bulunmadığından haber yapılması üzerine atılı suçun unsurları oluşmamıştır” diye konuştu.

Diğerlerine suç değil

Avukat Abbas Yalçın da habere konu edilen tanık Berk Ercan’ın isminin, babasının ve kendisinin fotoğraflarının Star, Takvim gazeteleri ile Anadolu Ajansı tarafından kullanıldığını anımsattı ve “Berk Ercan bu basın yayın organları tarafından yazılınca örgüt üyesi, Cumhuriyet yazınca terörle mücadelede görevli olarak belirtiliyor” dedi.

Mahkeme heyeti savunmaların ardından karar arası verdi. Heyet, Coşkun’un kastının yoğun olduğunu savunarak 2 yıl 3 ay hapis cezasına mahkûm etti. Coşkun’un duruşmadaki tutum ve davranışlarının olumsuz olduğunu iddia eden heyet, pişmanlık duymadığı gerekçesiyle cezada indirim yapılmasına yer olmadığına hükmetti.

Güven’i tutuklamıştı

Mahkeme heyeti başkanı Akın Gürlek, 15 Mayıs 2017’de İstanbul 2. Sulh Ceza Hâkimliği’nde görevliyken cumhuriyet.com.tr eski Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven’i 53 saniye yayında kalan bir tweet nedeniyle tutuklamıştı.

KARAR, YENİ TÜRKİYE’NİN İPUÇLARINI GÖSTERİYOR

-CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: Haber yapmak ve gazeteci olmak mahkemenin ‘olumsuz kanaati’ için tek başına yeterli.

-CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal: Yaptığı haberden dolayı hapis cezası vermek, halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlamaktır. Gazeteci Canan Coşkun yalnız değildir. Gazetecilik de suç değildir!

Eski CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş: Cumhuriyet  Muhabiri Canan Çoskun ’a yaptığı haberden dolayı hapis cezası vermek; ‘halkı bilgilendirmeyin’ demektir. Gazetecilere yönelik gözdağı politikasına son verilmelidir. Canan Coşkun gazetecidir ve görevini yapmıştır. Halka bilgi vermek suç değildir! Canan’ın yanındayız...

-Türkiye Gazeteciler Sendikası: Canan Çoskun’a Gülmen ve Özakça’nın avukatlarına gözaltı haberinde ‘tanığın adını geçirdiği’ gerekçesiyle 2 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Suçlama ‘terörle mücadele eden kişiyi örgütlere hedef göstermek’.

-DİSK Basın-İş: OHAL’in güya kaldırıldığı gün bir gazetecinin mesleğini icra etmekten dolayı hapis cezası alması yeni Türkiye’nin ipuçlarını göstermektedir. Son çıkarılan KHK’ler ile sendikalar ve dernekler de dahil Tayyip Erdoğan’ın istekleri doğrultusunda düşünmeyen, yaşamayan ve konuşmayan herkesin cezalandırılacağı bir düzene doğru adım adım geçilmektedir.

-Sanatçı Ferhat Tunç: Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun’a 2 yıl 3 ay hapis cezası verilmiş. Ayrıca cezada indirime gidilmediği gibi erteleme de verilmemiş. Canan’ın tek suçu, ilkeli ve cesur bir gazeteci olmaktır. Bunun suç sayıldığı bir ülkede yaşıyoruz artık.

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler