Arkeologları isyan ettiren dernek

Definecilerin dernekleşmesine arkeologlardan “Kültürel mirasımız tahrip ediliyor” tepkisi geldi.

Yayınlanma: 30.07.2018 - 10:00
Abone Ol google-news

Türkiye’de kültürel mirasının en büyük düşmanlarından biri, kaçak yapılan definecilik. Yasal sınırlar içinde definecilik çok sıkı şartlara bağlı. Geçen ay kurulan ‘Anadolu Defineciler Eğitim ve Araştırma Derneği’ de arkeologların tepkisini çekti. Dernek sitesinde amacını; “Anadolu’da definecilikle ilgilenen insanları eğitmek, bilinçlendirmek ve bir çatı altında toplamak” olarak açıklıyor. Dernek yasal olarak definecilik yapan veya defineciliğe merak saran kişilere definecilik hakkında danışmanlık desteği vereceğini öne sürüyor. Ancak İdris Emen imzasıyla Hürriyet'te yayınlanan habere göre amaç farklı. Arkeologların görüşü özetle şöyle:

‘AMACI DEDEKTÖR SATMAK’

Arkeologlar Derneği Genel Başkanı Dr. Soner Ateşoğulları: Anadolu’nun kültür mirasını kaçak kazılarla tahrip etmek için dernek kurulması ve buna devletin onay verilmesini garipsiyoruz. Böyle bir derneğe izin verilmemesi lazım. Amacı dedektör satmak olan bir dernek ne derece kültür varlıklarını korumaya yönelik bir yaklaşım sergileyebilir ki. Dedektör, Anadolu’nun kültürel mirasını tahrip etmek için kullanılan bir araç. Devletin dedektör kullanımını ya çok sınırlandırması ya da tamamen yasaklaması lazım.

Patara Kazıları Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Havva İşkan Işık: Böyle bir derneğin kurulması kaçak defineciliğe özendirir. Bu derneğin kurulmasına izin verilmemeliydi. Kaçak kazılar ülkemizin kültürel mirasını tehdit eden en büyük tehlikedir. Dedektörlerin Türkiye’ye girişi ve satışı derhal yasaklanmalıdır. Kaçak kazıcılara ve işbirlikçilerine verilecek cezaların çok

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler