‘Kumpas’ dosyaları yürümüyor

Ergenekon, Balyoz ve İlhan Cihaner’in yargılandığı Erzincan davalarında yapılan usulsüzlüklerle ilgili hiçbir dava açılmadı. Adalet askıda.

Yayınlanma: 30.07.2018 - 23:14
Abone Ol google-news

İktidarın 17 Aralık 2013’te başlattığı ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hız verdiği “FETÖ ile mücadele”de bir dönemin kumpasları dışarıda tutuldu. Ergenekon, Balyoz davaları ile İlhan Cihaner’in yargılandığı Erzincan davasıyla ilgili Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) bir dönem başlattığı soruşturmalar kaplumbağa hızıyla ilerliyor. Dosyalar, HSK’nin tozlu raflarında bekletiliyor.


Söylediler ama...


17 Aralık 2013’teki operasyonlar sonrasında cemaatle ortaklığını bitiren iktidarın Ergenekon ve Balyoz davalarına bakışı değişmişti. Bu aşamadan itibaren “darbecilerle/derin devletle hesaplaşılıyor” tezini bırakan iktidar, “milli orduya kumpas kuruldu” yaklaşımına geldi. Bu sürecin etkisiyle HSK; Ergenekon ve Balyoz’da yaşanan usulsüzlüklerle ilgili, buna neden olan hâkim ve savcılar hakkında soruşturma başlattı. HSK, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 4 bin 500 hâkim ve savcıyı FETÖ nedeniyle ihraç ederken, gerekçeleri arasında Balyoz ve Ergenekon kumpaslarını da saydı.


Dava bile yok


Ancak aradan geçen zamana karşı HSK, Ergenekon ve Balyoz’da yaşanan hukuksuzlukların sorumlusu hâkim ve savcılar hakkında tek dava açmadı. Savcılıkların açtığı davalar ise sadece FETÖ üyeliğinden oldu.


Buna karşılık HSK ve savcılıklar, 17 Aralık, MİT TIR’ları gibi ucu iktidara uzanan olayların hâkim ve savcılarına dava açmayı tercih etti. Hatta Yargıtay 11. Ceza Dairesi, eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ve 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk’in arasında bulunduğu kişilere açılan davada beraat kararı verirken, hukuka aykırı eylemleri nedeniyle davanın savcısı Osman Şanal ve diğer kamu görevlileri hakkında HSK’ye suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak HSK, söz konusu suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmayı halen tamamlamadı ve şikâyet davaya dönüşmedi.

Kumpas-Der: Hani adalet?

Balyoz davasında verilen mahkûmiyet kararlarını onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin eski başkanı Ekrem Ertuğrul’un FETÖ üyeliğinden yargılandığı davada geçen hafta tahliye edilmesi, Balyoz ve Ergenekon mağdurlarının tepkisini çekti. Kumpas Mağdurları Derneği tarafından yapılan açıklamada, Ekrem Ertuğrul başta olmak üzere Ergenekon ve Balyoz hâkimlerinin yargılandığı davalarda mağdurların müşteki olarak taleplerinin reddedildiğine dikkat çekildi.


‘Tek kale yargılama’


Adeta “tek kale” yapılan yargılamaların, adaletin tecellisine hizmet etmeyeceği belirtilen açıklamada, “Bu yargılamaların gelecekte yargı erkinin kötüye kullanılması teşebbüslerine karşı caydırıcı olması ve sonucunda ‘adalet yerini buldu’ denmesi mümkün görülmemektedir. Bu şekilde sürdürülen yargılamaların içerde-dışarda FETÖ artıklarına moral kazandırdığını ve FETÖ ile mücadeleye hizmet etmediğini hatırlatıyoruz” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler