İş yerinde poşete idrarını yapan işçi için Yargıtay karar verdi

Çalıştığı fabrikanın üretim alanında cep telefonuyla konuşan ve poşete idrarını yapan böbrek hastası çalışan, işveren tarafından tazminat ödenmeden işten kovuldu. Yüksek mahkeme, böbrek hastası işçinin işe iadesine hükmetti.

Yayınlanma: 31.07.2018 - 14:37
Abone Ol google-news

Çalıştığı fabrikanın üretim alanında cep telefonuyla konuştuğu için hakkında tutanak tutulan işçi, iş yerinde idrarını yapınca işveren tarafından işten atıldı. 7. İş Mahkemesi'ne müracaat eden işçi, işe iadesine ve sendikal tazminata hükmedilmesini talep etti. Mahkemede savunma yapan işveren avukatı ise, davacının yasak olduğunu bildiği halde üretim alanında cep telefonu kullanması sebebiyle tutanaklar tutulup uyarı cezaları verildiğini, çalıştığı üretim alanına küçük tuvaletini yapması sebebiyle tutanak tutulup iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini öne sürdü. Mahkeme, davanın reddine hükmetti.

Davacı işçi, kararı temyize götürdü. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, emsal bir karara imza attı. Kararda, “Davacı savunmasında kronik böbrek rahatsızlığı bulunduğunu bu nedenle tedavi gördüğünü, yüksek miktarda su içmesinin tavsiye edildiğini, kendisinin de elinden geldiğince su içtiğini beyan etmiştir. Çok sıkıştığını ve lavabo uzak olduğu için küçük bir poşete işeyip poşeti attığını, olay sebebiyle özür dilediğini beyan etmiştir. Davalı tarafından sunulan iş yeri dosyasındaki sağlık kurulu raporuna göre davacının kronik böbrek yetmezliği hastalığının bulunduğu ve çalışma gücünün yüzde 69’unu kaybettiği anlaşılmaktadır. Davacının rahatsızlığı ve savunmasının aksini gösterir bir delil de bulunmamasına göre, davacının bu davranışının iş sözleşmesinin feshini gerektirir olmadığından feshin geçersizliğine karar verilmesi gerekirken, iş sözleşmesinin feshinin haklı sebebe dayandığının kabulü hatalıdır. Kararın bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler