BDDK'nın bankalarla toplantı muamması: Bloomberg'in iddiasına BDDK'dan yanıt

Bloomberg yazarı BDDK’nın Cumartesi günü döviz kuru şokunun etkilerini konuşmak üzere bankalarla toplantı yapacağını iddia etmişti. BDDK'dan resmi bbir açıklama yapılarak toplantı kesin bir dille yalanlandı. Cuma günü TL, dolar karşısında yüzde 17 civarında değer kaybederken pek çok bankanın müşterilerinin döviz talebini karşılayamadığı belirtiliyordu.

Yayınlanma: 11.08.2018 - 07:38
Abone Ol google-news

Bloomberg’de yayımlanan Benjamin Harvey imzalı habere göre Cuma günü dolar talebini karşılamakta sıkıntı yaşayan bankalar, bugün İstanbul’da BDDK yetkilileriyle acil bir toplantı yapacağı iddia edilmişti. BDDK'dan yapılan açıklamada bankalala toplantı iddiası kesin bir dille yalanlandı.

Cuma günü TL’nin dolar karşısında yüzde 17 civarında değer kaybetmesinin ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankalar ile bir toplantı yapacağı bildirildi. Haberde bankacılık sektörünün büyük bir çöküş yaşadığı 2001 krizinden sonra TL’de en büyük değer kaybının yaşandığı da vurgulandı.

Harvey, üç büyük banka şubesine yapılan ziyaretlerde müşterilerin döviz taleplerinin karşılanmasında güçlükler yaşandığını aktardı. İki bankada müşterilerin, şubeler genel müdürlüklerden ikmal bekledikleri için döviz temin edemediği, bir bankada da 5 bin dolar çekme talebinin karşılanamadığı belirtiliyor. Bloomberg’e konuşan şube yetkilileri döviz alım talebinde önemli bir artış olduğunu söyledi.

<haber-dikey:1052054>

 BDDK BANKALARDAN FAİZ VE DÖVİZ KURU ŞOKUNUN ETKİLERİNİ DEĞERLENDİRMELERİNİ İSTEDİ

BDDK, bankalardan faiz ve döviz kuru şoklarının etkisini, Cumartesi günü yapılan acil toplantıda ele alınacak bulgularla incelemelerini isterken, ülkedeki likidite durumunun da toplantıda ele alınacağı bildirildi.

SERMAYE KONTROLÜ KORKUSU

İsmini vermek istemeyen bankacıların, kamunun bir kriz önlemi olarak sermaye kontrolleri gibi yöntemlere başvurulabileceğinden duyulan korkuyla döviz talebinin yükseldiğini doğruladığı aktarıldı. Haberde “Türk hükümeti defalarca sermaye kontrolü yapmayacağını söyledi” ifadesine de yer verildi.

Bazı bankaların, müşteri talebini karşılamak için yurtdışından nakit sipariş vermeye zorlandığı iddia ediliyor. Buna göre Türk bankaları uluslararası bankalara elektronik yabancı para aktarıyor ve daha sonra Türkiye'ye fiziki parayı nakletmek için bir prim ödüyorlar.

Haberde Türkiye’de geleneksel olarak tasarruflarının büyük bir bölümünü yabancı para birimlerinde tutulduğu vurgulanırken güncel BDDK verilerine göre, bankacılık sistemi mevduatının yaklaşık yarısı dolar veya avro olduğuna da işaret edildi.

BDDK BLOOMBERG'İN İDDİASINI YALANLADI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaları bugün olağanüstü toplantıya çağırdığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını açıkladı.

BDKK'nin internet sitesinde yer alan basın açıklamasında, "Bugün bazı basın yayın organlarında Kurumumuzun bankalarla bir toplantı tertip ettiğine ilişkin bir kısım haberler yayınlanmıştır. Kurumumuzun bankalarla bugün herhangi bir toplantısı bulunmamaktadır. Bu nevi asılsız haber yapanlar hakkında da ilgili mevzuat çerçevesinde yasal yollara başvurulacaktır" denildi.

Bloomberg haber ajansı, dün akşam yayınladığı bir haberde, Türk lirasının tarihin en sert değer kayıplarından birini yaşaması ve tüm zamanların en düşük düzeyine inmesinin ardından bankaları bugün olağanüstü toplantıya çağırdığını bildirdi.

BLOOMBERG: TOPLANTIYI DÖRT KİŞİ TEYİT ETTİ

Ajansın internet sitesinde Benjamin Harvey, Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç imzasıyla yayımlanan haberde, konuyla ilgili bilgi sahibi dört kişinin BDDK'nın bankaları olağanüstü toplantıya çağırdığı bilgisini teyit ettiği belirtildi.

Bankaların döviz talebini karşılamakta zorlandığının aktarıldığı haberde şu ifadelere yer verildi:


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler