Trump'ın son darbesine Ankara'dan ilk tepki

ABD Başkanı Donald Trump Türkiye saati ile 22.20 sıralarında bütçe tasarısını onayladı. Tasarıyla Türkiye'ye F-35 uçaklarının teslimatı resmen engellenmiş oldu. Pentagon Sözcüsü Andrews, F-35 uçaklarının Türk pilot ve teknik bakım ekibinin Arizona'daki eğitim çalışmalarının Savunma Bakanı, yasada istenen raporu Kongre'ye sununcaya kadar devam edeceğini söyledi. Ankara'dan yapılan ilk açıklamada ise, kararın yeni yaptırım getirmediği belirtildi.

Yayınlanma: 13.08.2018 - 14:37
Abone Ol google-news

ABD ile en önemli krizlerden biri de F-35 uçaklarının teslimatıyla ilgiliydi. ABD Başkanı Donald Trump Türkiye saati ile 22.20 sıralarında imzaladığı bütçe tasarısıyla F-35’lerin Türkiye’ye  teslimatını resmen engellemiş oldu. Ankara'dan yapılan ilk açıklamada ise, kararın yeni yaptırım getirmediği belirtildi.

Rahip Brunson da tasarıda

Rahip Brunson konusunda hâlâ anlaşmaya varamayan ABD, savunma tasarısında Türkiye’de hapiste olan bütün ABD vatandaşlarının da serbest bırakılmasını talep etti.

İşte Türkiye ile ABD arasındaki F-35 krizinin kronolojisi;

Tarih: 26 Haziran 2018

 "F 35 alımını durdurabiliriz"

Ankara'nın S-400 alması halinde ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle F-35 5. nesil savaş uçaklarının Türkiye'ye teslimatını engelleyebileceklerini belirten Dışişleri Bakan Yardımcısı, ''Ulusal güvenil kaygıları dahil belli şartlar altında F-35 teslimatını durdurmamıza izin veren yasal yetkiye sahip olduğumuza inanıyoruz'' diye konuştu.

Tarih: 24 Temmuz 2018

ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu, 2019 savunma harcamaları yasa tasarısı üzerinde uzlaşma sağladı. Nihai versiyonda, ABD Savunma Bakanlığı'nın 90 gün içinde rapor hazırlaması ve bu rapor sunulana kadar F-35 teslimatının durdurulması da yer alıyordu.

Tarih: 02 ağustos 2018

 ABD yönetiminin Adalet Bakanı Gül ile İçişleri Bakanı Soylu’ya yaptırım kararının ardından yeni bir hamle de ABD Senatosu'ndan geldi. Senato, daha önce komisyondan geçen Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarında yaptırım uygulanmasına ilişkin kararı onayladı.

 

 PENTAGON'DAN İLK AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump, bugün Türkiye karşıtı hükümler de içeren 2019 mali yılı ulusal savunma yetki tasarısını imzaladı. Bu imzadan sonra gözler Türkiye'ye teslim töreni yapılan ABD'nin Arizona kentinde bulunan iki F-35 uçağına ve bu uçakları kullanmak için eğitim alan Türk pilotlara çevrildi. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Mike Andrews, Türk pilotların eğitim çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Mike Andrews, F-35 uçaklarının Türk pilot ve teknik bakım ekibinin Arizona'daki eğitim çalışmalarının Savunma Bakanı, yasada istenen raporu Kongre'ye sununcaya kadar devam edeceğini söyledi.

<haber-yatay:1054176,1054567,1053935,1054031,1053952,1053826>

 TRUMP'IN SON HAMLESİNE ANKARA'DAN İLK TEPKİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın F-35'lerin teslimatını askıya alan bütçe yasasını onaylamasının ardından Ankara'dan yapılan ilk değerlendirmede "ABD Savunma Bakanlığının yıllık bütçesi olarak kabul edilen ve ABD Başkanı Trump tarafından onaylanan “2019 Ulusal Savunma Yetki Yasası” ülkemize yönelik bir yaptırım getirmemektedir" ifadeleri kullandı.

İddiaların aksine F-35 Programına ilişkin bir sınırlama olmadığı vurgulanan değerlendirmelerde şu ifadeler kullanıldı:

Bununla birlikte, sözkonusu Yasanın ülkemizle ilgili bölümü, Savunma Bakanının 90 gün içerisinde Kongre'deki ilgili komitelere Türkiye-ABD ilişkilerinin durumuna ilişkin bir rapor sunmasını öngörmekte; rapor sunulana kadar, F-35 uçaklarının Türkiye’ye transferine sınırlama getirmektedir.

Yasa, iddiaların aksine, ülkemizin F-35 Programına katılımına yönelik bir sınırlandırma getirmemiştir. Aidiyeti geçtiğimiz Haziran ayında ülkemize geçen iki F-35 uçağımız halihazırda pilotlarımızın eğitimi için Luke Hava Üssünde konuşlu bulunmaktadır ve yaklaşık 2 yıllık eğitim süresi tamamlanıncaya kadar da orada kalmaları planlanmıştır.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler