Gazetecilerden tepki: Krizi biz çıkarmadık, haberini yapmamak suçtur!

DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ve RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, başsavcılıkların soruşturma açıklamalarını basın özgürlüğü ve haber hakkı açısından değerlendirdi.

Yayınlanma: 13.08.2018 - 16:46
Abone Ol google-news

Basın örgütleri, haberlere "ekonomik saldırılara hizmet etmek" suçlamasıyla soruşturma açılmasına tepki gösterdi.

Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın-İş) Genel Başkanı Faruk Eren ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, bu durumun basın özgürlüğüne verdiği zarara ve krizi ortadan kaldırmayacağına dikkat çekti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da Twitter’dan “eleştirel gazeteciliğin meşru rolünün hedef alınmasından endişe duyarız” açıklaması yaptı.

Bianet'ten Beyza Kural'ın haberine göre Ankara ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıkları "ekonomik güvenliği tehdit" ve "ekonomik saldırılara hizmet etmek" suçlamalarıyla soruşturma başlatıldığını açıkladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamasında “her türlü yönlendirici haber, yazılı ve görsel yayın” da yer aldı. 

Eren: Erdoğan’ı susturmaları gerekecek

“Gazeteciler manipülasyon yapmaz yapmamalılar" diyen Faruk Eren, dolardaki yükselişe yer verilmeyerek yapılan "tersine manipülasyon"a dikkat çekti. "Halktan bilgi saklamak suçtur" dedi.

Soruşturmaların otosansürde etkili olup olmayacağına dair sorumuzu ise “Korkan zaten yazmıyor, yazan da soruşturmaları göze alarak yazıyor” diye yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarının ardından dövizdeki yükselişe dikkat çeken Eren "Bir süre sonra Erdoğan’ı susturmalara gerekecek” dedi.

"Sanki konuştuğumuz için ekonomideki gelişmeler oluyor. Halbuki baskıyı yapanlar ekonomiyi yönetiyor. Bu işten sorumlu olanlar da kendileri."

Durmuş: Krizin nedeni haber değil yanlış politikalar

Gökhan Durmuş, “Medya sektöründe de bu süreçte çok sayıda meslektaşımızın işten atılması söz konusu olacak. Krizin faturasının çalışanlara kesilmemesi bu tablonun mimarlarına kesilmesi gerekiyor" dedi.

Bugün yapılan soruşturma açıklamalarını ise “haberlerin tehditlerle engelleneceği” şeklinde yorumladı.

“Habere yasak getirmek, haberciyi tutuklamayla tehdit etmek kriz gerçeğini ortadan kaldıramayacağı gibi çözümde olmayacaktır. Krizin nedeni piyasa haberleri yapmak değil yanlış ekonomik politikalardır.”

Önderoğlu: Endişeliyiz

Erol Önderoğlu da Twitter’dan yaptığı açıklamada başsavcılıkların açıklamasından duydukları endişeyi dile getirdi.

“Başsavcılıkların ‘ekonomik güvenliği tehdit eden eylemler’den iktidar & ekonomi idaresinin eleştirilmesinin kastedilmesinden ve bu yolla eleştirel gazeteciliğin meşru rolünün hedef alınmasından endişe duyarız.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon