Flamingoların hayatını tehdit eden proje iptal edildi

İzmir Kuş Cenneti olarak da bilinen Gediz Deltası’ndaki flamingoların yaşam alanlarını tehdit eden "İzmir Körfez Geçişi" projesi mahkeme kararıyla iptal edildi.

Yayınlanma: 13.08.2018 - 17:21
Abone Ol google-news

İzmir'deki 'Körfez Geçiş Projesi' için verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu' kararına karşı İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi'nde açılan iptal davası sonuçlandı. 

Mahkeme heyeti, projenin koruma alanları ile Gediz Deltası sulak alanı üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkilerin yeterince incelenmediğini, 'İzmir Körfezi Geçişi Projesi'nin il ya da bölge düzeyinde planın stratejisi olarak üretilmediğini belirterek, projenin planlama ilke ve esaslarına uygun olmadığına hükmetti.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI

'Körfez Geçiş Projesi' için verilen 'ÇED olumlu' kararına karşı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ve Doğa Derneği ile 85 kişi tarafından dava açıldı. İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi'nde görülen davada karar çıktı. Mahkeme heyeti, yürütmeyi durdurma kararı verdi. 'İzmir'e Sahip Çıkıyoruz Platformu'nca İzmir Mimarlar Odası'nda düzenlenen basın toplantısıyla mahkemenin kararı değerlendirildi.

FLAMİNGOLAR VE KUŞLAR İÇİN BÜYÜK TEHDİT

Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü İtri Levent Erkol, dava açan kurumlar adına yaptığı açıklamada, İzmir Körfez Otobanı'nın inşa edilmesi halinde dünyadaki 10 flamingo türünden 1'inin yaşadığı Gediz Deltası'nın büyük tehdit altına gireceğini, kuşların ve körfezdeki doğal yaşamın zarar göreceğini belirtti.

<haber-yatay:872218,464303>

'İZMİR'E ZARARI VAR'

Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Erkol, Türkiye'nin en büyük yüz ölçümüne sahip kıyı sulak alanlarından, 40 binden fazla flamingonun yuvası Gediz Deltası'nın, UNESCO'nun Dünya Doğa Mirası ile ilgili 4 kriterinin tamamını sağlamadığını aktardı. Alınan kararın, dünya doğa koruma içtihadı açısından tarihi önem taşıdığını savunan Erkol, "Bu proje bir kent içi ulaşım projesi değildir. İzmir'e herhangi faydası olmayacağı gibi tarihi zararlar verebilecek bir projedir ve İzmir'i İstanbul gibi yapmak isteyenlerin hazırladığı rant projelerinin merkez noktasıdır. Bu proje binlerce kuşun yuvası olan Gediz Deltası'na ve körfeze geri dönüşü olmayan zararlar verecektir. Bu projenin, İnciraltı'nın ve yarım adanın yapılaşmaya açılmasından başka bir amacı yoktur. Bu proje İnciraltı'nın, yarım adanın, bütün doğal yaşam alanlarımızın sonunun başlangıcıdır" diye konuştu.

'TEŞHİR ETMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Melih Yalçın da projeye kimsenin sahip çıkmaması gerektiğini söyledi. Yalçın, "Bu proje rant baronlarının projesidir. Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyelerinin bu tür rant projelerine destek vermemesi gerekiyor. Kimse kendi koltuğunu korumak için İzmir'in yok olmasını izlememeli. Eğer kentin yok olmasını izlemeyi sürdürürlerse biz de onları teşhir etmeyi sürdüreceğiz" dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler