Önce hesap versinler

CHP yönetimi ve yenilikçilerden ulusalcılara sert tepki

Yayınlanma: 13.08.2014 - 20:51
Abone Ol google-news

CHP yönetiminden, “kurultay ve istifa” çağrısı yapan ulusalcı milletvekilleri ve muhaliflere sert yanıt geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Haluk Koç, “İlk turda, Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığına partili olmalarına rağmen destek vermeme, alanda sorumluluk almama ve katılımın azalması yönünde tercihlerde bulunma yolunu seçenlerin, eleştiriden önce kendi tavırlarını etik olarak da sorgulamaları gerekmektedir” sözleriyle muhaliflere yüklendi. Koç, CHP’deki olağanüstü kurultay toplama koşullarının belli olduğuna işaret ederken parti yönetimi konusunda örgütlere “imza vermeyin” gibi bir telkinleri de olmayacağını söyledi.

CHP MYK dün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanı seçimi sonrasında yapılan ilk toplantıda, seçim sonuçları kısmen masaya yatırılırken Kılıçdaroğlu’nun istifasını isteyen ulusalcı milletvekilleri eleştirildi. Toplantı sürerken açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, cumhurbaşkanı seçimi sonrasında AKP içinde başlayan tartışmalara dikkat çekti. AKP açısından ortalığın “toz duman” olduğunu belirten Koç, “Kimin eli kimin cebinde belli değil bu süreçte, tam da bu ortamda ‘hayır AKP gündemde olmamalı, gündeme biz CHP olarak kendimizi taşımalıyız’ diyen istirahattaki CHP’li arkadaşlarımızın açıklamaları geldi” dedi. Tam bu aşamada CHP içinden yükselen muhalif sesleri “turfanda açıklamalar” olarak nitelendiren Koç, şu görüşleri dile getirdi:

“Burada ilke söz konusu değildir, burada ‘ben yakın dönem siyasi beklentimi, çıkarımı nasıl sağlarım’ güdüsü maalesef ön plandadır. Bunu üzülerek söylüyorum. Her parti kendi adayıyla katılsaydı ve seçimler ikinci tura kalırdı tezini savunanların, şu sonucu da hesap etmesi lazım; ikinci turda çok daha büyük bir oy yüzdesi ile seçilecek olan Recep Tayyip Erdoğan, kafasındaki anayasayı iğdiş etme, fiili başkanlık sistemine geçiş için kendisine çok güçlü bir milli irade desteği olarak tepe tepe kullanacaktı.”

Alanda çalışmadılar

Olağanüstü kurultay isteyen muhaliflerin, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde, alanlarda çalışmadığı gibi katılımın azalması için çaba harcadıklarını savunan Koç, muhaliflerin öncelikle bu konuda etik olarak kendilerini sorgulamaları gerektiğini söyledi. Koç, “Bugün hesap soruyoruz diye ortaya çıkanların öncelikle kendilerinden hesap sorulması gereken kişiler olduğu herkesin bilgisi dahilindedir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Başbakan RecepTayyip Erdoğan’ın 28 Ağustos’a kadar Başbakanlık’ta kalma kararının anayasaya ve yasalara aykırı olduğunu belirten Koç, “Bu sonuçlarla Çankaya’da anayasal temeli olmayan, fiili bir başkanlık sistemine geçilmiş gibi, mevcut siyasi, hukuki, idari sistemi zorlayacak eylem ve söylemlere bundan sonra da tanık olabiliriz. Yani yeni bir devlet ve rejim krizine doğru süratle sürükleniyoruz” diye konuştu.

Yenilikçiler de sahnede

CHP içinde yenilikçi kanatta yer alan bazı milletvekilleri de ulusalcı milletvekillerine tepki gösterdi. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu da ulusalcı milletvekillerinin hem çalışmayıp hem de sonuçlar başarısız diye kurultay çağrısı yapmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Muhaliflerin “Aday bize sorulmadı” eleştirisine de tepki gösteren Moroğlu, “Bu arkadaşlarımız arasında grup başkanvekiliği yapmış isimler var, kendisi acaba kaçımızı tanıyordu, çoğumuzu tanımaz. Bir karar alırken milletvekillerine sorduğunu hatırlamıyorum. 2 yıl boyunca böyle bir tavır koymadık” dedi. Kendileri meydanlarda çalışırken ulusalcı milletvekillerinin bloglarında sürekli adayları Ekmeleddin İhsanoğlu aleyhine yazılar yazdığını belirten Moroğlu, “Seçim başarısızlığından söz edenler, önce kime oy verdiklerini açıklasınlar, gerçekten kendi adaylarına oy vermişler mi vermemişler mi?” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler