Ali İsmail'in katillerini böyle kurtaracaklar

Gezi Parkı Direnişi sırasında Eskişehir'de bir grup sivil ve polisler tarafından dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın davasında yeni gelişmeler yaşanıyor.

Yayınlanma: 14.08.2014 - 11:16
Abone Ol google-news

Eskişehir’de Gezi eylemleri sırasında polislerin ve sivil kişilerin döverek öldürdüğü üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’la ilgili Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı rapor dava dosyasına girdi. Raporda, Korkmaz’ın ölüm nedeninin darba bağlı beyin kanaması olduğu, ancak beyin kanamasını kalp rahatsızlığı nedeniyle kullandığı ilaçların hızlandırdığı belirtildi.

TÜBİTAK'TAN EN NET ALİ İSMAİL FOTOĞRAFLARI... İŞTE O GECE YAŞANANLAR

‘Darba bağlı beyin kanaması’

TÜBİTAK raporunda ise Korkmaz dövülürken Harman Ekmek Fırını kamerasından çekilen ve Jandarma tarafından kurtarılan görüntülere ilişkin analizler yapıldı. Korkmaz’ın dövüldüğü yeri gören Beşik Otel kameralarını kapattıran, “eli coplu şahsa” ait fotoğraflar ile sanıkların Korkmaz’ı döverken çekilen ve gece olması nedeniyle flu olan görüntüler netleştirilerek elde edilen fotoğrafları da yer aldı. Bu fotoğraflar da mahkemeye gönderildi. Bu kişilerin davada yargılanan sanıklar olup olmadığına ilişkin nihai kararı mahkeme verecek.

Milliyet gazetesinden Kemal Göktaş'ın haberine göre, raporda 4’ü profesör, biri doçent ve 2’si uzman doktor olan 7 Adli Tıp üyesinin imzası var. Mahkemeden gönderilen ve Korkmaz’ın dövülmesinden 3 saat sonra 3 Haziran 2013’te saat 03.00’de çekilen tomografi ile bir gün sonra saat 12.06’da çekilen tomografi görüntülerinin incelendiği belirtilen raporda, tomografi görüntülerine göre Korkmaz’ın beyninde oluşan hasarlara yer verilerek şöyle denildi:

“Kişinin kendisinde mevcut kalp damar ve kapak hastalığı nedeniyle coraspin ve comadin kullandığı ve INR değerinin yüksek olduğu (5.3) dikkate alındığında kullandığı ilaçların darp eylemi sonucu beyin kanaması oluşumunu kolaylaştırıcı ve kanamayı artırıcı etkisiyle, ölüm meydana gelmesinde katkısı olduğunun kabülü gerektiği oy birliği ile mütalaa olunur.”  

Korkmaz’ın ölümünün darba bağlı beyin kanamasından meydana gelmiş olduğunu kesin biçimde tespit eden rapor, sanıkların dövdükleri kişinin Korkmaz olmadığı yönündeki savunmasını zayıflattı. Avukatlarının ikinci argümanı ise Korkmaz’ın ölüm nedeninin kullandığı ilaçlar olduğu iddiasıydı. Adli Tıp raporunda ölümün beyin kanamasından meydana geldiği, ilaçların ise hızlandırıcı etkisinden bahsedildi.

İlaçlar dikkate alınmamıştı

Korkmaz’ın daha önce kalp ameliyatı geçirdiği ve ‘comodin’ adlı kan sulandırıcı ilaç kullandığı biliniyordu. Korkmaz’ın dövülmesinden sonra arkadaşları bu bilgiyi sağlık ekiplerine vermelerine rağmen tedavide bu hususun atlanmasının ölümünde etkili olduğu da belirtilmişti.

‘Yaralama’dan yargılanırlarsa ceza düşecek

Eskişehir Başsavcılığı, dördü polis, dördü sivil, sekiz kişi hakkında açtığı davada sadece Korkmaz’ın başına tekme attığı görüntülenen Terörle Mücadele Polisi Mevlüt Saldoğan’ı, ‘kasten öldürme’ ile suçlamış ve müebbet hapis istemişti. Korkmaz’ı döven diğer sanıkların ise, ‘öldürme suçuna yardım’ ettikleri iddiasıyla 10 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istemişti. Mahkemenin, ölümün beyin kanamasından yaşanmasına rağmen, ilaçların hızlandırıcı etkisini sanıkların lehine yorumlaması durumunda 7 sanıkla ilgili yaralama suçundan 1.5 yıldan 4.5 yıla kadar, Saldoğan’la ilgili ‘yaralama sonucu ölüm’ suçundan 8 yıldan 16 yıla kadar hapisle cezalandırılması söz konusu olabilecek. Ceza süreleri 3 yılın altında olan sanıkların erteleme veya dolaylı aftan yararlanma olanakları da bulunduğu için suçun yaralama kapsamına alınması sanıkları ‘kurtarmış’ olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler