‘Amaç suçlarını örtmek’

AKP, Soma komisyonunu muhalefete haber vermeden topladı

Yayınlanma: 15.08.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

TBMM Soma Araştırma Komisyonu’nda daha önce bilgi veren bir işçinin de yer aldığı iki maden işçisinin yalnızca AKP’li komisyon divanı üyelerinin katıldığı bir toplantıyla muhalefete hiçbir gündem duyurusu yapılmadan dinlendiği ortaya çıktı. 301 işçinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili rapor yazım aşamasına gelen komisyonun muhalefetten gizleyerek yaptığı toplantı tutanak altına alınırken CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Muhalefeti by-pass edip komisyon çalışmalarını gizli kapaklı yürütüyorlar. Amaç facianın AKP’ye uzanan siyasi boyutunu gizlemek” diye konuştu. İşçiler daha önce AKP mitinglerine götürülürken kendilerine ödenen ücretler hakkında bilgi vermiş, maden işletmecileriyle AKP arasındaki ilişkiyi ortaya koymuştu.

301 işçinin hayatını kaybettiği Soma faciasını araştırmak üzere tüm partilerin desteğiyle kurulan TBMM Soma Araştırma Komisyonu, 3 aya yaklaşan çalışmaların ardından rapor yazma sürecine girerken geçen hafta yapılan bir toplantı komisyonda krize neden oldu. Edinilen bilgiye göre, komisyonun daha önce Soma ziyaretinde bilgisine başvurduğu faciadan kurtulan bir işçinin de yer aldığı iki işçi, geçen hafta muhalefete bildirilmeden komisyonun AKP’li başkanlık divanı üyelerinin katılımıyla tekrar dinlendi. Muhalefete herhangi bir gündem bildirimi yapılmadan 7 Ağustos 2014’te gerçekleştirilen toplantı stenograf aracılığıyla tutanak altına da alındı.

Yalnızca AKP’liler katıldı

Resmi toplantı tutanağına göre toplantı, AKP’li Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, Başkanvekili Yılmaz Tunç, Sözcü Ali Aydınoğlu ile katip üye Fatoş Gürkan’ın katılımıyla gerçekleşti. Muhalefet üyesi hiçbir vekilin katılmadığı toplantıda İbrahim Genç adlı işçinin yanı sıra daha önce Soma’da dinlenen Yusuf Koçhan da yeniden dinlendi. Tutanakta toplantının başkanlık divanı üyelerinin katılımıyla yapıldığı bilgisi yer alsa da toplantı boyunca başkan ve komisyon uzmanı dışında hiç kimsenin konuşmaması dikkat çekti. Resmi tutanağa göre Komisyon Başkanı Alaboyun ile komisyon uzmanı olarak görev yapan Bahtiyar Ünvar işçilere yaşanan faciayla ilgili sorular yöneltti. Alaboyun, “Eğer ileride uygun görülürse belki komisyonumuza çok detaylı çağırırız. Komisyon üyelerimizle bir daha sizi dinleyebiliriz” dedi.

İşçiler AKP ilişkisini deşifre etmişti

Komisyon daha önce Soma’ya yaptığı ziyarette madende çalışan ve faciadan sağ kurtulan işçilerle bir araya gelmişti. İşçiler, 30 TL günlük yevmiye karşılığı AKP mitinglerine götürüldüklerini belirterek “Şirket tarafından madencilere servis dışında çevresindekileri de mitinge getirme çağrısı yapıldı. Hafta sonu izinli olan bile götürülüyordu. Şirket benzinli araçlara 150 TL, gazlı araçlar için 100 TL ödüyordu. Mitinglerde yediğimiz yemek bedelini de faturasını verip muhasebeden alıyorduk” açıklamalarında bulunmuştu.

‘Çalışmalar gizli kapaklı yürütülüyor’

Komisyonun CHP’li üyesi Özgür Özel, dört kişiden oluşan komisyon başkanlık divanının muhalefetin haberi olmadan toplantı yapma yetkisi olmadığını belirtti. Özel, İçtüzük’te başkanlık divanının böyle bir yetkisinin olmadığını ifade ederek “Gündem olarak muhalefete duyurulması gerekiyordu. Komisyonda toplantı yeter sayısı bile yok” diye tepki gösterdi. Özel, toplantıda kazaya en yakın yerde olduğunu söyleyen görgü tanığıyla, madende dinamit patlatıldığını söyleyen madencinin Ankara’ya çağrılarak yeniden dinlenildiğini kaydetti. Komisyonun bazı bilgi ve belgeler topladığını birtakım kişilerin ifadelerine başvurduğunu ve bunları muhalefetten habersiz yaptığını dile getiren Özel, komisyonun Soma AŞ ile olan ilişkisinin gün ışığına çıkmaması için uğraştığına işaret etti. Komisyonda herhangi bir karar alınmadan facianın yaşandığı madene gidilmeyeceğinin “oldubittiyle” açıklandığını söyleyen Özel, şunları dile getirdi:

“Raporun yazılmaya başladığını biz de duyuyoruz. Komisyonun resmi olmayan bir toplantı yapıp işçilerin ifadelerini yeniden alması inanılmaz bir şüphe yaratıyor. Muhalefeti by-pass edip komisyon çalışmalarını gizli kapaklı yürütüyorlar. Bazı şeyleri örtbas etmek istiyorlar. Amaç facianın AKP’ye uzanan siyasi boyutunu gizlemek.”

‘Komisyon AKP raporu hazırlıyor’

Komisyonun kuruluş amacından saptığını söyleyen Özel, muhalefetin iş güvenliğiyle ilgili ara rapor yazımı, Soma’ya idari ve teknik kayyum atanması yönündeki verdiği önergelerin AKP tarafından reddedildiğini belirterek “Komisyon raporu yerine AKP raporu hazırlanıyor. Haftada üç kez toplanan komisyon haftada bir kez toplanan kendi başına iş gören bir komisyon haline dönüştü” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler