ABD Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı!

ABD’nin Ankara Büyükelçiğine yönelik kimliği belirsiz kişilerce silahlı saldırı gerçekleştirildi. Ankara Valiliği saldırıda 3 merminin Büyükelçilik binasına isabet ettiğini açıkladı. Valilik saldırıyla ilişkili oldukları değerlendirilen iki kişinin yakalandığını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Bu açıkça bir kaos yaratma girişimidir." değerlendirmesinde bulundu.

Yayınlanma: 20.08.2018 - 07:45
Abone Ol google-news

<video:1060405>

Olay, saat 05.00 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Atatürk Bulvarı üzerinde seyir halinde olan beyaz bir otomobilden ABD Büyükelçilik binasına doğru ateş açıldı. 6 numaralı kapı önünde gerçekleşen saldırıda, 4-5 el silah sesi duyuldu. Güvenlik görevlilerinin bulunduğu kulübeye gerçekleştirilen saldırıda, kurşunlardan biri cama isabet etti. Olayda şans eseri can kaybı veya yaralanma olmadı.

VALİLİK: İKİ KİŞİ YAKALANDI

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne ateş edilmesiyle ilgili iki kişinin yakalandığı açıklandı.

Alınan bilgiye göre, Büyükelçiliğe sabah saatlerinde ateş edilmesinin ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatıldı.

Ankara Valiliği, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne yönelik silahlı saldırıya ilişkin, "Silahlı saldırı olayını geçekleştirdikleri değerlendirilen Ahmet Ç. ve Osman G., olayda kullanılan 9 mm çapında tabanca ve 06 BDP 502 plakalı araç ile birlikte yakalanmışlardır" açıklamasını yaptı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"20/08/2018 günü saat 05.00 sularında, Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçiliği binasına silahla ateş edilmesi olayı ile ilgili olarak yapılan çalışmalar sonucunda, aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

1.Silahlı saldırı olayını geçekleştirdikleri değerlendirilen Ahmet Ç. ve Osman G., olayda kullanılan 9 mm çapında tabanca ve 06 BDP 502 plakalı araç ile birlikte yakalanmışlardır.

2.Ahmet Ç. ve Osman G. alınan ilk ifadelerinde saldırıyı birlikte yaptıklarını kabul etmişlerdir. 

3.Olayın faillerinden Ankara-Bağlum nüfusuna kayıtlı, 1979 doğumlu Ahmet Ç.’nin sigortalının yükümlülüklerini yerine getirmeme ve taksirle yaralamadan suç kaydı olup cezaevi firarisi olarak aranmaktadır. 

Diğer fail, Ankara-Çubuk nüfusuna kayıtlı, 1980 doğumlu Osman G’nin ise; taksirle yaralama, uyuşturucu, tehdit, oto hırsızlığı, kasten yaralama  ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürmeden suç kaydı bulunmaktadır.

4.Silahlı saldırı olayı ile ilgili adli soruşturma derinleştirilerek devam etmekte olup, şüphelilerin bağlantıları ve olayın bütün yönleri araştırılmaktadır. Gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

ABD Büyükelçiliği'ndan, bügun gerçekleşen saldırıya dair 2 kişinin gözaltına alındığının duyurulmasının ardından Türkçe ve İngilizce olarak açıklama yapıldı.

Açıklamada şöyle denildi:

"Bu sabah büyükelçiliğimize yönelik yapılan saldırı gerçekleştirdikleri iddiasıyla 2 kişinin hızlı ve profesyonel bir şekilde yakalanmasını sağlayan Türk emniyet güçleri ve Türk hükümetine teşekkür ederiz. Bize sağladıkları destek ve korumayı memnuniyetle karşılıyoruz."

YÜZLERCE GÜVENLİK KAMERASI İNCELENDİ

ABD'nin Ankara Büyükelçiliğine ateş ettikleri değerlendirilen 2 kişinin kimlik bilgileri, yüzlerce güvenlik kamerası incelenerek belirlendi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliğine silahla ateş edilmesinin ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat, Terörle Mücadele ve Asayiş Şubesi müdürlükleri ekipleri saldırganların yakalanması için bölgedeki yüzlerce güvenlik kamerasını incelemeye aldı.

LED AMPULLÜ ÖNLEM

Saldırganların, olayda kullandıkları aracın plakasının güvenlik kameralarına yansımaması amacıyla plakayı led ampulle aydınlattıkları ortaya çıktı. Polis ekiplerinin, saldırganların kullandıkları yöntem nedeniyle aracın plakasını tespit etmeleri zaman aldı. Yüzlerce güvenlik kamerasında yapılan inceleme sonrasında olayda kullanılan aracın plakasının "06 BDP 502" olduğu İstihbarat Şubesi ekiplerince tespit edildi.

Bunun üzerine yapılan aramalarda, 06 BDP 502 plakalı araç Keçiören ilçesi Karşıyaka Mahallesi Okul Caddesi'nde bulundu. Ekipler, olayın faillerinden olduğu değerlendirilen Ankara-Bağlum nüfusuna kayıtlı, 1979 doğumlu Ahmet Ç.'yi burada gözaltına aldı.

Gözaltına alınan Ç.'nin, Emniyetteki sorgusunda, olayı Ankara-Çubuk nüfusuna kayıtlı, 1980 doğumlu Osman G. ile birlikte gerçekleştirdiğini itiraf etmesi üzerine ekipler, Gündaş'ı da Keçiören Kanuni Mahallesi 945 Sokak'ta bulunan bir evde yakaladı.

OTOMOBİLİN PLAKASI TESPİT EDİLDİ


Habertürk TV'nin aktardığına göre saldırıyı gerçekleştirenlerin kullandığı otomobilin plakası tespit edildi.

<haber-dikey:1060573>

Aracın, Bulvar üzerinden Cinnah Caddesi istikametinde kaçtığı tespit edildi. Kısa süre içinde olay yerine çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Civarda arama başlatan ekipler, boş kovanları muhafaza altına aldı. Kaçan aracın yakalanması için şehrin dört bir yanındaki ekipler alarm durumuna geçti.

ANKARA VALİLİĞİ'NDEN SALDIRIYA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Saldırıya ilişkin Ankara Valiliği'nden yapılan açıklamada, Büyükelçiliğin nizamiye girişine ateş edildiği ve 3 merminin camlı bölüme isabet ettiği belirtildi.

İşte valilikten yapılan o açıklama;

"20.08.2018 günü saat 05.30 sularında, Atatürk Bulvarı üzerinde seyreden beyaz renkli bir araç içinden, kimliği henüz tespit edilemeyen şahıs veya şahıslar tarafından, ABD Büyükelçiliği nizamiyesine doğru 6 el ateş edilmiştir.

Yapılan ilk incelemeler sonucunda, 3 adet merminin demir kapıya ve camlı bölüme isabet ettiği, herhangi bir can kaybının olmadığı anlaşılmıştır.

Olaya ilişkin çalışmalar devam etmekte olup, gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

ABD Büyükelçiliği Sözcüsü David Gainer saldırıya ilişkin bir açıklama yaptı;

"Bu sabahın erken saatlerinde ABD Büyükelçiliği'nde bir güvenlik olayının gerçekleştiz. Herhangi bir yaralanma ile ilgili bir raporumuz yok ve ayrıntıları araştırıyoruz. Türk Ulusal Polisine hızlı yardımları için teşekkür ediyoruz" 

AKP SÖZCÜ: AÇIK BİR PROVOKASYON

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de ABD Büyükelçiliği'ne kimliği belirsiz kişilerce düzenlenen saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Saldırıyı 'açık bir provokasyon' olarak niteleyen Çelik,“Dışişleri Bakanımızla da konuştum. Bizdeki bilgiler ateş edildiği, Allah’a çok şükür bir can kaybı ya da yaralanmanın olmadığı yönünde. Bu çok açık bir provokasyondur. Bu provokasyon ile ilgili olarak yoğun bir çalışma yürütülüyor. Şundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki Türkiye’de görev yapan yabancı misyonlar, devletimizin güvencesi altındadır, milletimizin misafiridir. Her türlü güvenliğin sağlanması konusunda azami hassasiyet gösterilecektir” ifadelerini kullandı. 

İBRAHİM KALIN; BU AÇIKÇA  BİR KAOS YARATMA GİRİŞİMİDİR 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "ABD Büyükelçiliğine yapılan saldırıyı kınıyoruz. Bu açıkça bir kaos yaratma girişimidir. Türkiye güvenli bir ülkedir ve bütün yabancı misyonlar kanunların güvencesi altındadır. Olay soruşturulmaktadır ve en kısa sürede aydınlatılacaktır." dedi.

SOYLU: SALDIRIYI GERÇEKLEŞTİRENLERİ BULMAYA ÇALIŞIYORUZ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,  Beyoğlu'ndaki polis merkezi ziyareti sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bakan Soylu, ABD Büyükelçiliği'ne sabaha karşı gerçekleşen saldırıyla ilgili bir soruya "Saat 05.30 itibariyle böyle bir saldırı gerçekleşti. Arkadaşlarımız o saat itibariyle hem teknik olarak analizleri yapıp araç ve araç içindeki kişilere ulaşmayı çalışıyorlar. Zannediyorum Ankara Valiliği bir açıklama yaptı. Olayın ayrıntılarını, nedenini ancak bu olayı gerçekleştirenlere ulaşınca öğrenmiş olacağız. Yani o saatte neden böyle bir olay gerçekleşti. Olayla ilgili bütün ayrıntıları elde etmeden bir şey söylemek yanlış olabilir. Arkadaşlarımız çözerler. Bugüne kadar bu tip olayları maharetle çözdüler. Bu olayların üzerine gerçekleşen bir provokasyon mu yoksa maalesef adi bir vaka mıdır, yoksa adi vaka süsü verip provokasyon mu oluşturmak istediler? Hem istihbaratımız hem Ankara emniyetimiz, tüm birimlerimiz yoğunlaşmış durumdalar. Çözebileceklerini tahmin ediyorum. Çözdükten sonra arkadaşlar gerekli açıklamayı kamuoyuna yapacaklardır" şeklinde yanıt verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler