‘Konuşma’ krizi

Erdoğan’ın adli yıl açılışında konuşmasını istemediği Feyzioğlu’ndan sert yanıt: Kimseden korkumuz yok.

Yayınlanma: 15.08.2014 - 21:35
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Cumhurbaşkanı sıfatıyla” katılacağı Yargıtay’daki adli yıl açılışında Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı
Metin Feyzioğlu’nun konuşması halinde törene gelmeyeceğini açıklaması kriz yarattı. Erdoğan ile Feyzioğlu arasında yaşanan “konuşma krizi”nin temeli, 10 Mayıs’ta yapılan Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümü törenine dayanıyor. Törende Feyzioğlu’nun uzun konuşmasına ve kendisini eleştirmesine “Edepsizlik yapma” diyerek tepki gösteren Erdoğan, salonu terk etmişti. Bu krizin ardından Yargıtay Başkanlığı, 1 Eylül’de yapılacak adli yıl açılış töreninde önlem olarak Feyzioğlu’nun konuşma süresini 20 dakika olarak belirlemişti. Ancak Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada, Feyzioğlu’nun Yargıtay’da konuşması halinde adli yıl açılışına katılmayacağını belirterek yeni bir krize neden oldu. Erdoğan’a yazılı bir açıklama ile yanıt veren Feyzioğlu, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde 77 milyonun cumhurbaşkanı olacağına dair milletin huzurunda söz verdiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Verdiği sözle uyumlu olmayan bu açıklama, Cumhurbaşkanlığı makamının tarafsız olmasını bekleyen herkesi hayal kırıklığına uğratmıştır. Avukatlar, yargının içinde  yurttaşı temsil eden ‘kurucu unsur’dur. Seçilmiş cumhurbaşkanımızın savunmayı protesto etmesi, Yargıtay üzerinde baskı kurmaya ve 77 milyonu savunan avukatların meslek örgütünü susturmaya çalışmaktır. Bu üzücü açıklama, Sayın Erdoğan’ın henüz Başbakanlık’tan Cumhurbaşkanlığı’na geçişi zihninde tamamlayamadığını göstermektedir. Eğer bu açıklama Cumhurbaşkanlığı makamından yürütülecek bir korku ve baskı rejiminin ilk adımlarıysa, herkes şunu bilmelidir ki bizim Allah’tan başka kimseden korkumuz yoktur. Özgürlükleri esas alan laik, insanı merkeze koyan çağdaş, sosyal, demokratik hukuk devleti mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon