Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta eylemi yasaklandı

Beyoğlu Kaymakamlığı, Cumartesi Anneleri’nin 700. hafta oturumunu yasakladığını duyurdu. Alana takviye polis birlikleri çağrılırken Cumartesi Anneleri ise 699 hafta olduğu gibi bu hafta da bu alanda oturacaklarını belirtti. Aralarında gazetemizin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Faruk Eren ile Maside Ocak ve Besna Tosun'un da bulunduğu YAKLAŞIK 47 kişi ters kelepçe ile gözaltına alındı. Polis, alandakilere biber gazı ile müdahale etti. Gözaltına alınanların bir kısmı sağlık kontrolünün ardından serbest bırakıldı. Serbest bırakılanlar arasında gazetemizin Sorumlu Yazıişleri Müdürü Faruk Eren de bulunuyor.

Yayınlanma: 25.08.2018 - 10:38
Abone Ol google-news

<video:1064018>


Gözaltında kaybedilen evlatlarının hesabını sormak için 700 haftadır Galatasaray Meydanı’nın oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri’nin 700. haftaya giren eylemi Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.12 Eylül'de kaybettiği ağabeyi Hayrettin Eren'i arayan gazetemizin Sorumlu Yazıişleri Müdürü Faruk Eren'in de aralarında olduğu 47 kişi gözaltına alınırken, polis toplanan kalabalığı dağıtmak için biber gazı kullandı. Gözaltına alınanlar sağlık kontrolünün ardından serbest bırakılmaya başlandı. Faruk Eren'in de aralarında bulunduğu 20 kişi serbest bırakıldı. 

<haber-dikey:1064282,1064052,1063804,1063811>

Alana giden görevlilere oturma eyleminin yasaklandığını belirten polis, görevlileri alandan çıkarttı.

Kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı'nda toplanan Cumartesi Anneleri, 700'üncü haftaya hazırlık için sabah saatlerinde İnsan Hakları Derneği'nde (İHD) biraraya geldi. Kırmızı güller ve karanfillerle derneğe gelen Cumartesi İnsanları, üzerinde Cumartesi Anneleri yazan tişörtleri giydi. Görev dağılımının ardından hazırlanan pankart ve fotoğraflar Galatasaray Meydanı'na taşındı. Meydanın etrafını saran polisler Cumartesi İnsanları'nın meydana girişini engelledi. Meydan'da bulunan Yapı Kredi Kültür Merkezi de polis ve güvenlik tarafindan kapatılarak fotoğraf çekmek yasaklandı. 

 "SÜLEYMAN SOYLU’NUN EMRİYLE YASAKLANDI"

 Cumartesi Anneleri’nin eyleminin yasaklanmasının ardından İçişleri Bakanı’nı arayan Sezgin Tanrıkulu eylemin bizzat Süleyman Soylu’nun emriyle yasaklandığını belirtti. 

GÖZALTILAR VAR

Daha sonra polis, alana girmek isteyenlere izin verilmeyeceğini eylemin İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandığını belirtti. Meydana gitmek isteyen İHD'lilere müdahale eden polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Aralarında Maside Ocak, Ali Ocak, Hasan Karakoç, Sebla Arcan ve Besna Tosun'un da olduğu 20'den fazla kişi ters kelepçe ile gözaltına alındı.

<haber-dikey:656807>

EMİNE OCAK SERBEST BIRAKILDI

Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. 
Fotoğraf: Hayri Tunç

<video:1064181>

 

HASAN OCAK KİMDİR ?

Hasan Ocak 30 yaşındaydı, gözaltına alındı, ailesi oğullarını bir daha görmedi. Gözaltına alınan Hasan Ocak için o dönem yapılan açıklamada, "Bizde yok" denildi. 58 gün sonra Hasan Ocak'ın kimsesizler mezarlığına gömüldüğü öğrenildi.
 

FARUK EREN GÖZALTINA ALINDI 

12 Eylül'de kaybettiği ağabeyi Hayrettin Eren'i arayan gazetemizin Sorumlu Yazıişleri Müdürü Faruk Eren de gözaltına alındı. Faruk Eren, sağlık kontrolünün ardından serbest bırakıldı. 

 

 

HAYRETTİN EREN KİMDİR?

İstanbul Hasköy’de yaşayan 26 yaşındaki Hayrettin Eren, 21 Kasım 1980 günü arkadaşı Ahmet Öztürk ile buluşmak için otomobiliyle evden çıkmıştı. Buluşma yeri, Saraçhane’ydi. Eren, burada polislerce gözaltına alınarak Karagümrük Karakolu’na götürüldü. Annesi Elmas Eren karakol karakol gezdi. Karagümrük’te, oğlunun adının gözaltı kayıt defterinde yazılı olduğunu görmüştü. Fakat burada, Hayrettin’in Gayrettepe’deki Siyasi Şube’ye götürüldüğü söylendi. Elmas Eren, Siyasi Şube’ye vardığında, “Oğlun burada yok” denildi. Dışarı çıkınca oğlunun otomobilini şube bahçesinde olduğunu fark etti. Dönüp yeniden sorduğunda tartaklandı. Arkadaşı Ahmet Öztürk, “Onu hem karakolda hem de siyasi şubede gördüm” dediyse de kulak veren çıkmadı. Ve bir daha Hayrettin’den haber alınamadı. 

<video:1064060>

Gözaltına alınanlar arasında ismi belli olanlar:

Ali Ocak, Hasan Karakoç, Maside Ocak, Sebla Arcan, Besna Tosun, Leman Yurtseven ve Gamze Elvan.

EFKAN BOLAÇ: 32 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

CHP'li avukat Efkan Bolaç Twitter hesabından yaptığı açıklamada eylem sırasında gözaltına alınanların çoğunun serbest bırakıldığını duyurdu. Bolaç paylaşımında "Bugün Cumartesi annelerinin 700. buluşmasında gözaltına alınan 47 kişi ifadelerinin ardından bırakılacaklar. 32 kişi bırakıldı 15 kişi ise 15 dakikaya kadar hastaneye götürülüp bırakılacaklar" dedi.

CHP'li Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker, polis otobüsünde tutulan gözaltındaki kişilerin serbest bırakılması için polisle görüşme yaptı.

ALANA POLİS ABLUKASI

Cumartesi Anneleri'nin her hafta toplandığı alanda polis nöbet tutuyor. Polis alana kimseyi almıyor. 12 polis otobüsü ve çok sayıda TOMA Galatasaray Meydanı'nı kuşattı. Polisler kitleyi Tünel'e doğru uzaklaştırdı.

BİBER GAZI İLE MÜDAHALE

Polis, toplanan kalabalığı dağıtmak için Galatasaray Meydanı'na biber gazı sıktı. Hazzopulo Pasajı'na giren polis buradaki kalabalığa da biber gazı sıktı.

HDP Milletvekili Ahmet Şık, pasajda biber gazına maruz kalan bir yurttaşı koluna girerek ambulansa götürdü.

"HÜKÜMETİNİZ VE BAKANINIZ YASA DIŞIDIR"

Polis memuruyla tartışan HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık "Sizin hükümetiniz ve bakanınız yasadışıdır. Ama sanmayın ki bu işin hesabı sorulmayacak. Suç işlediniz. Sizden de hesap sorulacak" dedi. 

"BU DEVRAN DÖNECEK"

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'ın polis memuruyla yaşadığı tartışma kameralara yansıdı. Polis amiri Paylan'a "Benim polislerim ne gerekiyorsa onu yapacaklar" dedi. Paylan ise " Bu devran dönecek" diyerek yanıt verdi.

<video:1064101>

Ahmet Kaya'nın 'Beni Bul Anne' şarkısını tüm Taksim'e dinleten CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı'na polis girmek isteyince milletvekilleri kepengi kapattırdı.

MÜDAHALEYE RAĞMEN OTURMA EYLEMİ

Müdahalelere rağmen meydanda oturma eylemi yaptı. CHP ve HDP'li bazı milletvekilleri de oturma eylemine destek verdi.

Hrant Dink'in oğlu Arat Dink destek için geldi

<video:1064073>

KAFTANCIOĞLU: PARTİ YÖNETİCİLERİMİZ DE GÖZALTINDA

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "700 Haftadır Galatasaray Meydanında toplanan Cumartesi Annelerini ve onlara destek verenlerin gözaltına alınmasının tek gerekçesi korkuları.. Parti yöneticilerimiz de gözaltında" şeklinde mesaj paylaştı.

 MAZLUMDER'DEN TEPKİ

Cumartesi Anneleri'nin eyleminin yasaklanmasına MAZLUMDER Başkanı Ahmet Faruk Ünsal da tepki gösterdi. Ünsal, "Beyoğlu Kaymakamlığının 699 hafta Galatasaray Meydanı’nda yakınlarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri’nin etkinliğini yasaklaması kabul edilemez! Ohal’i olağan yasalarla hayata geçirerek yasaklarını genişletmek istemelerinin bir örneği yaşanıyor" mesajı paylaştı.

DİYARBAKIR'DAN DESTEK

Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda yapmalarına izin verilmeyen oturma eylemine Diyarbakır'dan da destek verildi.

MARDİN'DEN DESTEK

<video:1064125>

<video:1064144>

İHD ANKARA ŞUBESİ'NDEN AÇIKLAMA

Cumartesi Anneleri'nin 700 gününde İstanbul'da meydana gelen şiddet ve gözaltılar için İHD Ankara şubesi önünde basın açıklaması yapıldı.

HDP milletvekili Kemal Bülbül şunları söyledi :

Yakınını kaybeden insanlar haklı olarak hukukunda aşan bir meşruiyet içinde bir meydanda oturup bunun hesabını soruyorlar bu suçu işleyen de bu talebi suc olarak görüp saldırıp insanları gözaltına alıyor .Bu gösteriyor ki gözaltında kaybetme politikası devam ediyor .

İnsanlığa karşı suç kavramı ilk defa 2 dünya savaşı sırasında Yahudi soykırımına karşı kullanılmıştır.

İnsanlığa karşı suç kavramı yetersiz kalıyor hukuki yanımda üretmek gerekiyor .

Seksen yaşındaki anne 30 yıldır kayıp çocuğunu arıyor olmasına rağmen anne suçlu görülerek yerlerde sürüklenerek gözaltına alınıyor ve bunu devlet hukukla açıklıyor .bu hukukla açıklanacak bir durum değil bu insanlığa karşı suçuda aşan bir şey . Faşizm tabi dahi bunun için yetersiz.

GÖZALTINA ALINAN CHP'LİLER

CHP İstanbul Büyükşehir ve Bakırköy Meclis Üyesi Nadir Ataman gözaltına alınan CHP'lilerin listesini paylaştı.

Ataman'ın yaptığı paylaşım şu şekilde:

CHP İst.İl Yöneticisi Murat Akbaş, Beşiktaş Gençlik Örgütü Başkanı Doğa Kıroğlu, Sarıyer Gençlik Örgütü Başkanı Mehmet Günel, Beyoğlu Gençlik Örgütü Başkanı Atakan Taşbilek, Kadıköy Gençlik Örgütü'nden Koray Çağlıyan ve Ali Yiğit Karaca gözaltına alındı.

DESTEK İÇİN HASTANE ÖNÜNDE BEKLİYORLAR

Milletvekilleri, gözaltındakilere destek için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin önünde bekliyorlar.

HDP Milletvekili Garo Paylan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, milletvekili Ali Şeker, PM üyesi Pınar Uzun, Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, Beyoğlu İlçe Başkanı Bekir Özcan gözaltına alınanlara destek için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin önüne geldiler. 

Gözaltına alındıktan sonra ifadesi alınanlar, gruplar halinde Bayrampaşa Devlet Hastanesi'ne sevk ediliyor. Sağlık kontrolünün ardından önümüzdeki dakikalarda bu kişilerin serbest bırakılması bekleniyor.

<video:1064200>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler