Saldırı emri veren Soylu'dan Cumartesi Anneleri açıklaması

Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta eylemine saldırı emri veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, utanç sahnelerini savunurken Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'ı tekzip eden açıklamalara imza attı. Cumartesi Anneleri'ni 2011'de kabul eden Erdoğan'ın "Acılarınızı dindireceğiz", Emine Erdoğan'ın ise "Acınızı paylaşıyorum" sözlerini unutan Soylu, çocuklarını arayan annelerin teröre hizmet ettiğini öne sürdü. Bakan, anneleri Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre hakaret anlamına gelen "paçoz" sözcüğüyle andı.

Yayınlanma: 27.08.2018 - 10:42
Abone Ol google-news

Soylu, Eğitim Daire Başkanlığı Durmuş Yalçın Konferans Salonu'nda düzenlenen "104. Dönem Kaymakamlık Kursu Açılış Programı"na katıldı.

<haber-dikey:1065805,656807,1065701>

Soylu'nun burada yaptığı konuşmada Cumartesi Anneleri hakkında kullandığı sözler şu şekilde:

"Dogˆrudan dogˆruya tero¨r o¨rgu¨tu¨nu¨n so¨zcu¨lu¨gˆu¨nu¨ yapıyorlar, savunuyorlar, hic¸bir s¸ey yapamıyorsa eylemlerine sessiz ve tepkisiz kalıyorlar. Örgu¨tlere bir 'poker yu¨zu¨' temin etmeye ve aslında bir mes¸ruiyet alanı ac¸maya c¸alıs¸ıyorlar. Tero¨r o¨rgu¨tleri Tu¨rkiye'de her zaman bir istismar ic¸inde olmus¸tur. Kadın istismarı yaptılar, c¸ocuk istismarı yaptılar, etkin ko¨ken istismarı yaptılar, mezhep istismarı yaptılar. Bugu¨n tero¨r o¨rgu¨tleri, bu odaklar eliyle bir bas¸ka istismar alanı pes¸inde kos¸uyorlar, anne istismarı. Yapılmak istenen c¸ok ac¸ıktır. Annelik kavramı u¨zerinden bir magˆduriyet olus¸turup, hem tero¨re bir magˆduriyet maskesi giydirmeye c¸alıs¸ıyorlar, hem de toplumu ayrıs¸tırmaya c¸alıs¸ıyorlar." 

"Kayıp falan değil örgüt infaz etmiş"

"Galatasaray Lisesi o¨nu¨nde toplanıyorlar. Peki bu is¸in aslı nedir? 1995 yılında, resmi raporlarla ve o¨rgu¨t ic¸i itiraflarla belgelenmis¸, as¸ırı sol TKP/ML o¨rgu¨tu¨ tarafından gerc¸ekles¸tirilmis¸ bir o¨rgu¨t ic¸i infazın suc¸unu devlete yıkmaya c¸alıs¸an bir eylem. Kayıp falan degˆil, go¨zaltına alınmıs¸ degˆil, o¨rgu¨t infaz etmis¸, bir kenara bırakmıs¸. Bu olay u¨zerinden bir magˆduriyet hikayesi u¨retildi ve yıllardır annelik u¨zerinden bir istismar ortaya konuluyor. Bugu¨n de tero¨r o¨rgu¨tu¨ ve bo¨lge sorumlusunun bahane edildigˆi bir anlayıs¸ so¨z konusudur. Dikkat edin, son gu¨nlerde renkli listelerde aradıgˆımız tero¨ristleri, bo¨lge sorumlularını etkisiz hale getirdikc¸e bu tepkiyle kars¸ılas¸ıyoruz. Bu bir tesadu¨f degˆildir. Bunu kabul etmek de mu¨mku¨n degˆildir.

<video:1065662>

"Yasa dışı örgüt üyesi değiller miydi?"

Hasan Ocak, Galatasaray Meydanı'ndaki eylemlerin bas¸lama sebeplerinden sadece birisidir. Servis ediliyor. Çok affedersiniz, bu kis¸iler, Emino¨nu¨ Meydanı'nda gezerken mi kayboldu? Neden her s¸eyi ac¸ık ac¸ık konus¸muyorlar? Hasan Ocak, TKP/ML Tero¨r Örgu¨tu¨ u¨yesi degˆil miydi? Örgu¨t tarafından infaz edilmedi mi? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde bu konuda dava ac¸ılmadı mı? Bu davada komisyona ifade veren bir bas¸ka o¨rgu¨t u¨yesi, bu is¸in o¨rgu¨t ic¸inde bir infaz oldugˆunu anlatmadı mı? Muhatapları bu dediklerimin detaylarını c¸ok iyi bilirler. Bu ve bundan sonra bu eylemlere konu edilmis¸ kis¸iler, yasa dıs¸ı o¨rgu¨t u¨yesi degˆiller miydi?"

"Bu kandırmacanın son bulmasını istedik"

"Cumartesi anneleri"nin 700. go¨sterilerini yapmak istediğini belirten Soylu, "İzin vermedik, dogˆrudur. Çu¨nku¨ artık bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik. Bu ikiyu¨zlu¨ kandırmacanın son bulmasını istedik. Ne yapsaydık yani, anneligˆin, tero¨r o¨rgu¨tu¨ tarafından istismar edilmesine, anneligˆin tero¨re kılıf yapılmasına go¨z mu¨ yumsaydık? Çocuklarımızı tero¨r o¨rgu¨tu¨ u¨yeligˆine o¨zendirip, 'İstanbul'un go¨begˆinde anılacaksınız' diye tes¸vik etmelerine, anneleri go¨zu¨ yas¸lı bir s¸ekilde evlat yolu go¨zler halde bırakmalarına go¨z mu¨ yumsaydık?" dedi.

<haber-dikey:1065621>

"Ülkeyi bunlara mı teslim edelim?"

"Ne yapalım yani tero¨rle mu¨cadeleyi rafa mı kaldıralım? DHKP-C kiralık katil tarzı eylemlerine devam etsin, digˆer sol gruplar eylemlerine devam etsin, PKK Dogˆu ve Gu¨neydogˆu'da acı u¨stu¨ne acı yas¸atsın, FETÖ Tu¨rkiye'nin tamamını eline gec¸irmek ic¸in bir gece topla tu¨fekle saldırsın, biz sırtımızı mı do¨nelim, devleti, u¨lkeyi bunlara teslim mi edelim?" ifadelerinde Soylu, buna asla mu¨saade edemeyeceklerini söyledi

"Bu millet ülkeyi onların paçozlarına teslim etmez"

Bakan Soylu, Galatasaray Meydanı'nın, tero¨r o¨rgu¨tlerinin so¨zde ortak mes¸ruiyet alanı haline getirilmesine de mu¨saade etmeyeceklerini belirterek, "Anne, devlet, millet gibi kavramları, yıllarca bunların du¨s¸manlıgˆını yapmıs¸ tero¨r o¨rgu¨tlerine ve onların c¸agˆrısıyla toplanan payandalarına istismar ettirmeyiz. Bu millet yu¨z yıl o¨nce bunların agˆababalarına bu u¨lkeyi teslim etmemis¸ti, bugu¨n onların pac¸ozlarına da teslim etmez, bunu herkes bo¨yle bilsin." ifadesini kullandı.

 

Emine Erdoğan'ın "acılarını paylaşıyorum" dediği Cumartesi annelerine 'paçoz' diyen Süleyman Soylu'nun sarfettiği bu söz TDK sözlüğünde ağır hakaret anlamına geliyor.

<haber-yatay:1064126,1063995,1065385,1065292>

ERDOĞAN KABUL EDİP SÖZ VERMİŞTİ

Süleyman Soylu'nun 'paçoz' ve 'istismar' gibi sözlerle suçladığı ve terör örgütlerinin maşası olmakla itham ettiği Cumartesi Anneleri, 2011 yılında Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmüşlerdi. Erdoğan, annelere kayıp yakınlarının faillerinin bulunması konusunda gerekli hassasiyetin gösterileceği taahütü vermiş, kayıp yakınlarının acılarını dindirmek için hükümet olarak her türlü çabayı göstereceklerini, ancak üzerinden 30 yıl geçmiş vakalarda sonuç almanın kolay olmadığını, yine de bunun bir mazeret sayılamacağını söylemişti.

EMİNE ERDOĞAN: ACINIZI PAYLAŞIYORUM

O görüşmenin ardından Emine Erdoğan ise Brüksel ziyareti sırasında uçaktaki gazetecilere “Keşke bu buluşma daha önce olsaydı. Tüm Cumartesi Anneleri’nin acısını ben de paylaştım, paylaşıyorum. Hiçbir insanın akıbeti bu olmamalıdır. Devletimizin en üst kademesi, Sayın Başbakan, bu konudaki duyarlılığını ortaya koymuş ve ilgili bakanlara talimat vermiştir.

 

Cumartesi annelerimizin bu acılarını paylaştığımız için milli birlik ve kardeşlik projesi diyoruz. Bundan sonra başka Berfu anneler olmasın. Tüm kayıp yakınlarına Allah’tan sabır diliyorum.” demişti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler