Akar’dan Mınbiç itirafı

Savunma Bakanı Hulusi Akar, Mınbiç’te ilerleyişin yavaş olduğunu, YPG’nin bölgeden çıkarılması konusunu defalarca ABD’ye hatırlattıklarını söyledi.

Yayınlanma: 30.08.2018 - 21:59
Abone Ol google-news

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Karargâhı’nda TSK’de bir üst rütbeye yükselen subay, astsubaylara yeni rütbe işaretlerinin verildiği törene katıldı. Törende konuşan Akar, TSK’nin birinci görevinin terörle mücadele olduğunu, önümüzdeki dönemde bu mücadelenin temposunun artırılacağını söyledi. Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında 3 bin civarında IŞİD militanının etkisiz hale getirildiğini anımsatan Akar, “Karadan IŞİD ile yüz yüze gelen tek devlet biziz. Diğerleri havadan şuradan, buradan bu mücadeleye girdiler. Bizim arkadaşlarımız göğüs göğüse muharebelerle en radikal IŞİD’lilerden 3 bine yakınını bulundukları bölgede etkisiz hale getirdiler” dedi.

İdlib temasları

İdlib’deki gelişmelere de değinen Akar, bölgede TSK’nin 12 gözlem noktasının bulunduğunu anımsattı. Akar, “Karadan ve havadan İdlib’de masum insanların olduğu yerlere ateş ediyorlar. Bu konuda diplomatik, askeri düzeyde gerekli temaslarımızı sürdürdük, sürdürmeye devam ediyoruz. Burada kurulan ateşkes düzeninin bozulmadan 3.5 - 4 milyon insanın güvenliğinin sağlanmasına, insani yardım çalışmalarının aksamadan yürütülmesine ve bu saldırıların durmasına gayret gösteriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ilgili devletlerle görüşerek, konuşarak alacağı tedbirlerle busaldırıları önlemeye gayret gösteriyor. İnşallah önleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Rusya ile mutabakat

Akar, ABD ile uzlaşma sağlanan Mınbiç konusunda ilerleyişin yavaş olduğunu kaydetti, “Daha önce verdikleri sözler hatırlatılarak bir yol haritası yapıldı. Yavaş da olsa bir ilerleme oluyor. Muhataplarımıza, YPG’nin yani PKK’nin bölgeyi tamamen terk etmesi gerektiği konusunu sürekli hatırlatıyoruz” diye konuştu.

30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında, Devlet Mezarlığı ziyareti sırasında, basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Akar şunları söyledi: “Rus meslektaşım Savunma Bakanı ile de bir telefon görüşmemiz oldu. Gayet yapıcı pozitif karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. İdlib dahil çeşitli konularda görüşlerimizi paylaştık. Umuyorum, diliyorum, önümüzdeki günlerde daha somut adımlar atmak suretiyle İdlib dahil Suriye’nin kuzeyindeki amaçlarımıza ulaşıp bölgenin daha sakin, güvenli olmasını Astana sürecindeki belirlediğimiz esasların eksiksiz ve aksaksız uygulanmasını sağlamak” dedi. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Rusya’dan askeri bir heyetin, İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesindeki durumu görüşmek üzere Ankara’da bulunduğunu söyledi.

‘İnce’ rütbe töreni

Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce Erdoğan’ın Muharrem İnce’yi hedef aldığı bir konuşmasını alkışlamasıyla, dikkat çeken İkinci Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel de yeni rütbe alan isimlerden oldu. İnce’nin “Rütbeni sökerim. Sen tarafsız olmalısın” diye çıkıştığı, ardından birçok AKP’linin ziyaret ettiği Temel’in rütbesini Savunma Bakanı Hulusi Akar taktı. Terfi alan diğer general-amiral, subay, astsubayın rütbeleri ise diğer komutanlarca takıldı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler