İstanbul'da şarbon paniği: Bakan'dan ilk açıklama

İstanbul'da çok sayıda kişi şarbon şüphesiyle hastanelere başvurdu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İstanbul'da 28 kişi şarbon şüphesiyle hastanelere başvurdu. 22'sinin tetkikleri pozitif çıktı" dedi.

Yayınlanma: 01.09.2018 - 22:06
Abone Ol google-news

<video:1070787>

İstanbul’da yedikleri etten şüphelenip Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine ve Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran çok sayıda kişi şarbon şüphesi nedeniyle araştırma altına alındı.

<haber-dikey:1070922>

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan 9 kişinin yapılan tetkikler sonucu karantinaya alınmadığı öğrenilirken, Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesinde ise araştırmaların sürdüğü öğrenildi. 

'KURBAN ETLERİNDEN BULAŞTI' İDDİASI

İleri Haber'de yer alan habere göre, hastalığın kurban etlerinden bulaştığı konusunda şüphelerin bulunduğu öğrenildi. Olayla ilgili hastaneden bilgi alınamadı.

HASEKİ'YE DE 9 KİŞİ BAŞVURDU

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne de 9 kişinin yedikleri etin renk değiştirmesi sonucunda şüphelenerek hastaneye başvurdukları öğrenildi.

Hastanelerde hastaların kontrol amaçlı olarak tetkikleri devam ediyor. 

BAKANDAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den açıklama geldi. Pakdemirli bir televizyon kanalına bağlanarak canlı yayında şunları söyledi:

"Büyükçekmece Silivri Mahallesi'nde vatandaşlarımız özel bir işletemden kurbanı almış. Kurbanı kesip 2-3 kilo kadar da et tüketmişler. Etlerin kokuşması üzerine 28 Ağustos tarihinde Pendik Veteriner Araştırma Enstitisüne başvuru yapmışlar. 31 Ağustos itibariyle başvuruları sonuçlanmış. Etlerde Şarbon çıkmış. Etler hemen bakanlığımızın personeli tarafından imha edilmiş. Tarım Orman İlçe müdürlüğü Sağlık Bakanlığı'na bilgi vermiş. Etlerle temas ihtimali olan 28 kişi tespit edilmiş, 22 kişi hastaneye ulaşmış. Bir kısmının hastanelere ulaştırılma süreci devam ediyor. 22 kişinin 13'ü Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine, 9 kişisi de Haseki Eğim ve Araştırma Hastanesine başvurmuş. Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran 6 kişi hemen taburcu olmuş. 4 vatandaşımızda el ve bileklerinde deri şarbonu şüphesi var. İleri tespit gerekiyor. Bu hastenemizde 3 kişi de tedbiren tutuluyor.

'22 KİŞİDEN 4'ÜNDE ŞARBON ŞÜPHESİ VAR'

Haseki Hastenemize başvuran 9 kişiden, 8'i taburcu olmuş. Bir hastamızda yine faranjit semptomu var. Toplamda başvuran 22 kişinin 4'ünde şarbon ihtimali üzerinde duruluyor.

'BAŞKA VAKA BEKLEMİYORUZ'

Hayvanın alındığı Silivri'deki işletmede 7 hayvanda şarbon pozitif çıktı. Diğer hayvanlar sağlıklı. Hayvanlar yerli hayvanlar. İşletmenin bulunduğu yerin 10 km etrafında 3 bin 500 hayvanımız yarın sabah saatleri itibariyle tedbiren aşılanacak. Aşı çok hızlı etki ettiğinden başka vaka beklemiyoruz.

'VATANDAŞLARIMIZ GÖNÜL RAHATLIĞIYLA ET YİYEBİLİRLER'
Bakanlığımız daha önce de olduğu gibi önlemleri ivedilikle alıyor. Vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile et yiyebilirler."

BAKAN KOCA: 6 KİŞİ TABURCU EDİLDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul Silivri'deki şarbon vakasına ilişkin, şarbon olduğu belirlenen hayvanla temas eden 48 kişiden 6'sında deri lezyonu tespit edildiğini ve hayati tehlikesi bulunmayan bu kişilerin tedavilerinin ardından taburcu edildiğini bildirdi.

 Bakan Koca, yaptığı yazılı açıklamada, Silivri'de şarbon olduğu bildirilen hayvanla temas ettiği tespit edilen 48 kişinin muayene ve tetkik amacıyla hastanelere davet edildiğini aktardı.

 TABURCU EDİLEN AYAN'DAN AÇIKLAMA

 İstanbul'daki Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne şarbon hastalığı şüphesiyle çok sayıda insanın başvurduğu bildirildi. Kurban Bayramı nedeniyle memleketi İzmit'e gittikten sonra bacağında çıkan yara nedeniyle doktora başvuran Onur Ayan (27) işyeri hekiminin şarbon olabileceğini söylemesi üzerine hastaneye kaldırıldı. Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde şarbon şüphesiyle yatanlardan bir tanesi olan Ayan, "Kurban Bayramı dönüşü memleketten gelince bir sivilce gördüm sağ bacağımda. Kaşımaya başladım ama kızarıklık arttı. İşyeri doktoruma gösterdim. O da şarbon olabileceğini söyledi ve hemen hastaneye gönderdi. Kurban etini yemedim ama temas ettiğimde çıktı. Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi'ne sevk edildim sonrasında" dedi. Aynı serviste yatan birkaç kişinin daha olduğunu söyleyen Ayan, aynı serviste yatan bir de kasap olduğunu, bazı hastaların yedikleri etten zehirlendiğini ancak birçok kişinin et ile temasının ardından şarbona yakalandıklarını belirtti.

<haber-yatay:1069846,1068240,1067329,1066860>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler