İstanbul’da şarbon paniği: Bakanlardan peş peşe açıklama

Ankara ve Sivas’tan sonra İstanbul’da da ‘şarbon’ alarmı verildi. Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 22 kişi, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de 9 kişi şarbon şüphesiyle karantinaya alındı. Bakan Bekir Pakdemirli 4 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı. Karantinaya alınan iki ailenin yakınları, büyükbaş hayvanı Silivri’den aldıklarını ve kurbanlık etlerin Tarım İl Müdürlüğü tarafından buzdolabıyla birlikte gömüldüğünü söylediler. Silivri’deki işletme karantinaya alınırken çevredeki 3 bin 500 hayvan aşılanacak.

Yayınlanma: 02.09.2018 - 00:18
Abone Ol google-news

<video:1070787>

Kurban Bayramı sonrasında Ankara ve Sivas’taki büyükbaş hayvanların şarbon hastalığından ölmesinin ardından hastalık bu kez İstanbul’da insanlarda tespit edildi. Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne şarbon hastalığı şüphesiyle çok sayıda kişi başvurdu.

5 mahalle karantinaya alındı

Silivri Sancaktepe Mahallesi’nin Muhtarı Ömer Ercan, ilçede 5 mahallenin karantina altına alındığını ve veterinerler tarafından hayvanlara aşı yapılmaya başlandığını söyledi. 

İstanbul Silivri’de dün akşam şarbon şüphesiyle Çanta köyü olarak bilinen Balaban ve Sancaktepe Mahalleleri karantina altına alınmıştı. Mahallelerde karantina devam ederken, Sancaktepe Mahallesi’nin muhtarı Ömer Ercan son durum hakkında bilgi verdi. Muhtar Ercan, 5 mahallenin karantina altına alındığını ve veterinerler tarafından hayvanlara aşı yapılmaya başlandığını söyledi. Muhtarı Ömer Ercan, "Çanta Mahallesi’nde yaşayan bir arkadaşımızın hayvanında çıktı. Bu arkadaşımız hayvanı 3 ay önce alıyor. 6-7 tane hayvanı var ve evinde bakıyor. Böyle bir hastalık köyümüzde hiçbir yerde çıkmadı. Bu arkadaşımız da hayvanı Kurban Bayramı için farklı bir yerden almış. Benim bildiğim kadarıyla bu hastalık 15 günde tedavi oluyor. Köyümüzde bugüne kadar böyle bir şey olmadı. İnşallah devamı olmaz. Tabi Silivri İlçe Tarım Müdürümüz duruma el attığı için hayvanlarımıza aşı yapılmaktadır şuan. Şuan 5 tana mahallemizde karantina var. Çanta, Çeltik, Seymen, Değirmenköy, Gümüşyaka mahallelerine şuan veterinerlerimiz ilaçlama ve aşı yapıyor" diye konuştu. 

<haber-dikey:1070922,1070894>

Aşı çalışmaları başladı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, konuyla ilgili olarak, “22 kişi şarbon şüphesiyle başvuru yaptı. Bir kısmı taburcu oldu. Etlerin geldiği özel işletme karantina altına alındı. Hayvanımızın alındığı Silivri’deki işletme özel bir işletme. İşletmede 7 hayvan var, diğer hayvanlar sağlıklı. Hayvanlar ithal hayvan değil. Hayvanların satın alındığı işletmenin 10 km etrafındaki 3500 hayvan yarından itibaren tedbir için aşılanacak. Aşı çok hızlı etki gösterdiği için bölgede başka şarbon vakası görmeyi beklemiyoruz” açıklamasında bulundu.

Gözlem altındalar

Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ismini vermek istemeyen çalışanı ise 25 kişinin şarbon hastalığı şüphesiyle başvuru yaptığını söyledi. Dün iki kişinin tedavi edildikten sonra taburcu edildiğini belirten hastane çalışanı, çok sayıda kişinin de gözlem altında tutulduğunu aktardı.

Etin rengi değişti

Haseki Eğitim ve Araştırma Hasta-nesi’ne giden 9 kişinin yedikleri etin renk değiştirmesinden şüphelenerek hastaneye başvurdukları belirtildi. Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi’nde de 9 kişinin tedavi altına alındığı öğrenildi.

‘Etleri buzdolabıyla gömdüler’

Gazetemiz muhabirine açıklamada bulunan karantina altındaki Büyükçekmece'de oturan Büker ailesi yakınları, büyükbaş hayvanı Silivri’den aldıklarını ve kurbanlık etlerin Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından buzdolabıyla birlikte gömüldüğünü söylediler.

Nasıl bulaşır?

Şarbon, ot yiyen hayvanlarda görülen şarbon bacillus anthracis isimli bir bakterinin yol açtığı enfeksiyon hastalığıdır. Hayvandan insana, hayvandaki yaraya temas edilmesi, hayvanın etinin yenilmesi, hastalıklı hayvanın bulunduğu alanın şarbon sporlarının solunması sonucu insana bulaşır. Şarbon hastalığı, deri, akciğer ve bağırsak olmak üzere üç gruba ayrılır. Akciğer ve bağırsak yoluyla bulaşması durumunda ölümcül sonuçlar doğuruyor. Şarbonun insandan insana bulaşması ise çok küçük bir ihtimaldir.

Vücutlarında yara çıktı

Sivas’ın Gürün ilçesine bağlı Karadoruk köyünde şarbon şüphesiyle 20 gün arayla iki inek öldü. İneğin kanı ile temas eden aynı aileden 1’i çocuk 3 kişi vücutlarında çıkan çeşitli yaralar nedeniyle hastanede tedavi gördü. 

Et ve Süt Kurumu’nca kurbanlık olarak Brezilya’dan Ankara Gölbaşı’ndaki özel çiftliğe getirilen 4 bin büyükbaş hayvandan 150’ye yakını geçen pazartesi günü şarbon hastalığı nedeniyle ölmüştü, 3 mahallede bulunan 10 bin hayvana şarbon aşısı yapılmıştı. 28 Ağustos’ta çiftliğin girişine “Bu mahallede şarbon hastalığı vardır” yazısı asılmış ve çiftlik karantinaya alınmıştı.

BAKAN PAKDEMİRLİ'DEN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli konuya ilişkin açıklama yaptı. Pakdemirli bir televizyon kanalına bağlanarak canlı yayında şunları söyledi:

"Büyükçekmece Silivri Mahallesi'nde vatandaşlarımız özel bir işletemden kurbanı almış. Kurbanı kesip 2-3 kilo kadar da et tüketmişler. Etlerin kokuşması üzerine 28 Ağustos tarihinde Pendik Veteriner Araştırma Enstitisüne başvuru yapmışlar. 31 Ağustos itibariyle başvuruları sonuçlanmış. Etlerde Şarbon çıkmış. Etler hemen bakanlığımızın personeli tarafından imha edilmiş. Tarım Orman İlçe müdürlüğü Sağlık Bakanlığı'na bilgi vermiş. Etlerle temas ihtimali olan 28 kişi tespit edilmiş, 22 kişi hastaneye ulaşmış. Bir kısmının hastanelere ulaştırılma süreci devam ediyor. 22 kişinin 13'ü Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine, 9 kişisi de Haseki Eğim ve Araştırma Hastanesine başvurmuş. Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran 6 kişi hemen taburcu olmuş. 4 vatandaşımızda el ve bileklerinde deri şarbonu şüphesi var. İleri tespit gerekiyor. Bu hastenemizde 3 kişi de tedbiren tutuluyor.

'22 KİŞİDEN 4'ÜNDE ŞARBON ŞÜPHESİ VAR'

Haseki Hastenemize başvuran 9 kişiden, 8'i taburcu olmuş. Bir hastamızda yine faranjit semptomu var. Toplamda başvuran 22 kişinin 4'ünde şarbon ihtimali üzerinde duruluyor.

'BAŞKA VAKA BEKLEMİYORUZ'

Hayvanın alındığı Silivri'deki işletmede 7 hayvanda şarbon pozitif çıktı. Diğer hayvanlar sağlıklı. Hayvanlar yerli hayvanlar. İşletmenin bulunduğu yerin 10 km etrafında 3 bin 500 hayvanımız yarın sabah saatleri itibariyle tedbiren aşılanacak. Aşı çok hızlı etki ettiğinden başka vaka beklemiyoruz.

'VATANDAŞLARIMIZ GÖNÜL RAHATLIĞIYLA ET YİYEBİLİRLER'
Bakanlığımız daha önce de olduğu gibi önlemleri ivedilikle alıyor. Vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile et yiyebilirler."

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA'DAN AÇIKLAMA 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan da konuya ilişkin bir açıklama geldi.

Açıklamada, "Bilindiği gibi 31 Ağustos tarihinde Silivri’de kesilen bir kurbanda şarbon hastalığına rastlandığı Tarım Bakanlığımızca kamuoyuna duyurulmuştur.

Şarbonlu olduğu bildirilen hayvanla temas ettiği tespit edilen 22 kişi muayene ve tetkik amacıyla hastanelerimize davet edilmişlerdir. Bu kişilerde gerekli tetkikler yapılmış ve altı vakada şüpheli hafif deri lezyonları görülmüştür. Bu vakaların gerekli tedavileri düzenlenmiştir. İnsana hayvandan bulaşarak deri lezyonlarıyla seyreden şarbon hastalığının bu türü hayati risk oluşturmayan tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Tetkiki yapılan diğer vakalarda herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Bu arada aynı etle temas ettiği zannıyla hastanelerimize münferiden başvuranlar olmakla birlikte bu başvurular arasında şüpheli bir vakaya rastlanmamıştır.

Bu hastalarımız için herhangi bir hayati risk söz konusu değildir." ifadelerine yer verildi.

<haber-yatay:1069846,1068240,1067329,1066860>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler