Demokrasi, özgürlük ve barıştan vazgeçmeyiz

HDP, HDK, EMEP, DİSK, KESK, İHD’nin de aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütünün 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda düzenlediği mitingde “Demokrasiden, özgürlükten ve barıştan vazgeçmeyeceğiz” denildi.

Yayınlanma: 02.09.2018 - 21:20
Abone Ol google-news

Miting için dün İncirli Caddesi üzerinde toplanan kortejler, Bakırköy Özgürlük Meydanı’na yürüdü. Mitinge katılanlar alana girmek için 3 ayrı polis noktasından aranmadan geçti. Yol boyunca da resmi ve sivil polisler kimlik kontrolü yaptı. Mitingde “Savaşa geçit vermeyeceğiz”, “Her koşulda barışı savunuyoruz”, “Halk demokrasisi ve barış için mücadeleye” pankartları taşınırken “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Savaşa hayır barış evet şimdi” sloganları atıldı. Yürüyüş sırasında sık sık Cumartesi Anneleri ile bütünleşen “Beni bul anne” şarkısı da ses araçlarından çalındı.

Savaş kader değil

Burada mitinge katılan siyasi parti ve kitle örgütleri adına ortak açıklamayı okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri,  demokrasiden, özgürlükten ve barıştan vazgeçmeyeceklerini söyledi. Eşit ve ayrımsız bir dünyada yaşamak istediklerini söyleyen Yoleri,“ Dil, din, renk, ırk-milliyet ayrımı olmadan eşitlik temelinde, kardeşçe, özgürce ve barış içinde bir arada yaşamak mümkün. Savaş, bir kader değil. Özgür ve insani bir dünya kurmak bizim elimizde. Böyle bir dünya istemek bizim hakkımız. Dünya bizim ortak evimiz, ama onu biz yönetmiyoruz. Bir avuç asalak sömürücü ve onların iktidarları yönetiyor. Savaşları biz istemedik, biz yaratmıyoruz, onlar dayatıyor ve yürütüyor. Ama savaşlarda ölenler biziz” dedi. Cumartesi Anneleri’ne yönelik Galatasaray’daki polis müdahalesine de değinen Gülseren Yoleri, “Dünyanın gözü önünde işkence ettiler, gözaltına aldılar. Türkiye, 21. yüzyılın ilk çeyreğinde hem toplum olarak kendi içinde, hem de devlet olarak komşularıyla ‘savaş hali’ içinde olan bir ülkedir artık” diye konuştu.

Umutlarımızı yok edemezsiniz

Suruç aileleri adına konuşan Murat Budak, “Çocuklarını, eşlerini, babalarını, en sevdiklerini kirli savaşta kaybetmiş aileler olarak savaşa inat barış demeye devam edeceğiz. Bizleri katlederek barışa olan umutlarımızı yok edeceğini sanan katiller yine yanıldılar, işte burada dimdik ayaktayız. Çünkü bizler 70 yaşında elinde barış bayrağıyla Ankara’da katledilen Meryem Ana’nın çocuklarıyız” ifadelerini kullandı.

10 Ekim Derneği adına konuşan Erdoğan Tedik de “10 Ekim katliamı bu ülkenin başkentindeki Ankara Garında binlerce polisin gözleri önünde gerçekleşti. 103 arkadaşımız katledildi. yüzlerce arkadaşımız yaralandı ve sakat kaldı. Biz 103 barış güvercinine ve yaralılarımıza söz verdik. Onların yere düşen bayraklarını kaldıracağız. Bu topraklarda savaşların bittiği, halkların bir arada özgür ve kardeşçe yaşadığı, adaletin herkese sağlandığı günler gelinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

İzmir'de barış şarkıları

Dünya Barış Günü, İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda kutlandı. Zuhal Olcay ve Nükhet Duru, Zülfü Livaneli’nin şarkılarını seslendirirken İzmirliler de onlara eşlik etti. Livaneli’nin, eşinin rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı gecede Livaneli Korosu’nun minik üyeleri “Özgürlük” şarkısını İzmirlilerin katılımıyla seslendirdi. Çiğli’deki “Barış ve Kardeşlik Gecesi”nde Cem Adrian, Aydilge ve Metin-Kemal Kahraman, Dikili’de de Sümer Ezgü sahne aldı.

Çocuklar umut getirdi

CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç; Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Muş, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van’dan gelen “Barışın Çocukları” ile İstanbul’da buluştu. Çocuklar bir hafta boyunca çeşitli sportif, kültürel etkinliklere katılacak. CHP Spor Kurulu’nun öncülüğündeki etkinlikte konuşan Akif Hamzaçebi, “Bütün çocuklarımız aynı eğitim olanaklarına sahip olmalı, bütün çocuklarımız sınavlara aynı eğitim düzeyi ile girmeli” dedi. Yıldırım Kaya ise “Bu buluşmanın bir özelliği İstanbul’u hiç görmemiş güzel çocuklarımızın, Adıyaman, Ağrı, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Muş, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van’dan bize umut getirmeleri” diye konuştu. Canan Kaftancıoğlu, çocukların mutlu şekilde büyümesini gerektiğini söyledi. Sarıyer Belediye Başkanı Genç ise “Barış Çocukları” etkinliğinin gelenekselleşmesi için çalıştıklarını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler